PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=580710}

Saga "Zmierzch": Przed świtem. Część 2

The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 2
2012
5,9 135 tys. ocen
5,9 10 1 134844
3,7 18 krytyków
Saga "Zmierzch": Przed świtem. Część 2
powrót do forum filmu Saga "Zmierzch": Przed świtem. Część 2
kasiaXDde

Nie mam siły....

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
bogajarz

co????

kasiaXDde

N I E <3

kasiaXDde

No pewnie !

Pozdrawiam, MaryCullen

ocenił(a) film na 2
kasiaXDde

Nie.

ocenił(a) film na 6
kasiaXDde

Harry potter the best. Zmierzch.....no coment ;)

Fantasty

Nie ma nawet co porównywać :D

Fantasty

ekhem z fantasy LotR wyprzedza oba o lata świetlne, co nie zmienia faktu, że hp > zmierzch. =)

roach22

Wiesz to wszystko zależy od tego co kto lubi ja czytałam i Władcę Pierścieni i Pottera i powiem szczerze bardziej podobał mi się Potter ;D

Izabella225

dobra, jednak filmów bym nie porównywał bo to bez sensu, lotr jako klasyk który zdobył ogromną liczbę oskarów, szczególnie ostatnia część, jest najlepszą trylogią fantasy jaka powstała....

roach22

Jeśli wsiąść pod uwagę filmy to masz rację.

roach22

Mnie się ostatnia część tak szczerze najmniej podobała. Po raz pierwszy film dawał mi do odczucia, że pojawiają się wątki gejowskie, a jestem jedną z tych osób co nie wyszukują takich rzeczy w ogóle. Bardziej podobały mi się dwie pierwsze części jeśli chodzi o filmy, więc przyznaję dla mnie było zaskoczeniem, że powrót Króla jest tak wysoko stawiany.

Jeśli chodzi o ekranizacje Pottera, to trzeba przyznać, że tylko dwie pierwsze części oddawały ducha serii, potem za bardzo starano się aby filmy pasowały dorosłym. Seria o nastoletnim czarodzieja była kierowana do młodszych odbiorców w zamyśle, ale starsi czytelnicy też dali się wkręcić a bajeczność tego świata. Władca pierścieni to epicka opowieść. Obie powieści są fantasy a jednak są pisane w zupełnie innym duchu.

Zmierzch natomiast jest po prostu grafomanią... a filmy są nudne i tandetne.

roach22

a ja się zastanawiam,co ma Zmierzch do HP, a HP do LoTR... i ni chu chu nie widzę żadnych powiązań, więc i porównań też nie rozumiem.

masquerade__

może inaczej to trochę wygląda ale w sumie jeśli chodzi o gatunek to wrzucił bym je do jednego worka.

roach22

One nie są tak do końca w jednym gatunku^^ LOTR to heroic fantasy - wręcz protoplasta całego gatunku natomiast HP to młodzieżowa fantastyka jedyne co oba tytuły łączy to magia( zresztą działająca na zupełnie innej zasadzie w obu książkach ). Ogólnie jestem tu za masquerade bo nie widzę żadnego sensu w porównaniu tak różnych od siebie tytułów.

Natomiast Zmierzch to romansidło z elementami nadprzyrodzonymi, nic więcej xD

Ryuki

jednak oba mają korzenie w fantastyce.

roach22

LOTR sam jest tym korzeniem xD Mimo wszystko fantasy( bo fantastyka to dosłownie wszystko co jest nierealne razem z SF ) ma tyle odgałęzi i stylów, że ciężko tu mówić o podobieństwie. Tak samo jak nigdy nie mogłam bym porównać steampunku do space opery mimo, że oba to SF. Zwyczajnie ich sposób pokazywania świata jest zbyt różny. No oczywiście pomijam tu hybrydy bo to dopiero jest zabawa xD

ocenił(a) film na 4
roach22

HP od LOTR odróżniają odmienne konwencje oraz motywy... i chociażby dlatego, nie należny wrzucać obu tych dzieł do jednego worka.

Ryuki

Jedyne, co łączy te trzy tytuły to ogromny sukces i nic poza tym.

ocenił(a) film na 1
Fantasty

Każdy normalny człowiek na tym świecie powinien wiedzieć że saga o Harrym Poterze jest o niebo lepsza niż filmu jeśli zmierzch mieści się pod mianem film to maksymalne moim zdaniem przymrużenie oka i podciąganie oceny z -1 na -3. Dlatego także nie rozumiem jak ktoś mógł wpaść na zekranizowanie tego czegoś. Nie jestem wielkim znawcą kina przyznaję się a nie wielbicielem literatury,dlatego po co pisać o niespełnionej miłości autorki i jej dramatycznych przeżyć i upchać z całej siły w niewinną nastolatkę. Jeśli w "filmie" zauważymy i wampiry i wilkołaki to dodajmy również i zombie dla kompletu.

użytkownik usunięty
kasiaXDde

NIE! Jeżeli mam wybierać z pośród sagi to Harry Potter lub trylogii to Władca Pierścieni lub MILLENIUM (Dziewczyna z Tatuażem)

kasiaXDde

NIE!NIE! NIE!
Najgorszy shit ever =.=

ocenił(a) film na 1
kasiaXDde

A my NIE!!

ocenił(a) film na 6
kasiaXDde

My też :)))

kasiag79

Nie wypowiadaj sie za innych

ocenił(a) film na 6
kasiag79

nie mówiłam o Tobie dermo....

kasiaXDde

A my nie...

ocenił(a) film na 1
KalekaMentalny

BTW. Była to moja wypowiedź, a nie kasiag79:) I nie mówiłam o Tobie, tylko o sobie i osobach z mojego otoczenia:)

kasiaXDde

Też uwielbiam Zmierzch. Z wielką niecierpliwością czekam na 16 listopada.

kasiaXDde

NIE nie kochamy Zmierzchu !!!

Izabella225

Nie masz prawa decydować za innych wszyscy kochają zmierzch

Faneczka_fw

a przynajmniej ja i moje koleżanki :***

Faneczka_fw

Diablico czyżby to było to twoje nowe konto?

Izabella225

albo Sharenne?

Izabella225

O czym ty mówisz zakompleksione dziecko ;D

ocenił(a) film na 2
Faneczka_fw

"zakompleksione dziecko" słabe masz teksty. Idź na forum inne i poducz się trollowania.

Faneczka_fw

Co ty masz z tym zakompleksionym dzieckiem?

Faneczka_fw

Jesli to jesteś ty Diablicooo to powiem ci że lipny ten twój nowy nick

sentia

na pewno jej bo już wcześniej z niego pisała, ale teraz śmiem podejrzewać iż jej NOWYM kontem jest to
http://www.filmweb.pl/user/Sharenne
ci sami znajomi, te same noty, tak samo nieskładne wypowiedzi

ocenił(a) film na 2
victrish

Jeeee mamy już kogo męczyć :D

sentia

Nie wiem o czym mówicie

ocenił(a) film na 7
kasiaXDde

lepsze pamiętniki wampirów

paan24

Jeśli chodzi o serial to się zgadzam. Jeśli chodzi o książkę, znacznie lepszy jest Zmierzch, lepiej napisany i w ogóle. Książki Smith mi się nie podobały

kasiaXDde

Kocham... się z tej serii nabijać.

ocenił(a) film na 2
Moai

popieram :) dno!!

Moai

Ja również.

kasiaXDde

Witam , niech ktoś mi napisze czy jest to możliwe że w internecie już mają ten film ? bo premiera ma dopiero być a na tej stronie http://dla.pl/film/13-saga-zmierzch-przed-switem-czesc-2-the-twilight-saga-break ing-dawn-part-2-2012-napisy.html niby już jest film nie mam pojęcia jak go uruchomić zarejestrowałem się i dalej nic nie wiem...

ocenił(a) film na 8
denn102

niemożliwe

ocenił(a) film na 6
kasiaXDde

oglądałam włąsnie zwiastun i aż ciary przechodzą :) muza jak zwykle świetna i jeszcze tylko miesiąc :))))))))))))))))))))