Wiesz to wszystko zależy od tego co kto lubi ja czytałam i Władcę Pierścieni i Pottera i powiem szczerze bardziej podobał mi się Potter ;D
dobra, jednak filmów bym nie porównywał bo to bez sensu, lotr jako klasyk który zdobył ogromną liczbę oskarów, szczególnie ostatnia część, jest najlepszą trylogią fantasy jaka powstała....
Mnie się ostatnia część tak szczerze najmniej podobała. Po raz pierwszy film dawał mi do odczucia, że pojawiają się wątki gejowskie, a jestem jedną z tych osób co nie wyszukują takich rzeczy w ogóle. Bardziej podobały mi się dwie pierwsze części jeśli chodzi o filmy, więc przyznaję dla mnie było zaskoczeniem, że powrót Króla jest tak wysoko stawiany.
Jeśli chodzi o ekranizacje Pottera, to trzeba przyznać, że tylko dwie pierwsze części oddawały ducha serii, potem za bardzo starano się aby filmy pasowały dorosłym. Seria o nastoletnim czarodzieja była kierowana do młodszych odbiorców w zamyśle, ale starsi czytelnicy też dali się wkręcić a bajeczność tego świata. Władca pierścieni to epicka opowieść. Obie powieści są fantasy a jednak są pisane w zupełnie innym duchu.
Zmierzch natomiast jest po prostu grafomanią... a filmy są nudne i tandetne.
a ja się zastanawiam,co ma Zmierzch do HP, a HP do LoTR... i ni chu chu nie widzę żadnych powiązań, więc i porównań też nie rozumiem.
może inaczej to trochę wygląda ale w sumie jeśli chodzi o gatunek to wrzucił bym je do jednego worka.
One nie są tak do końca w jednym gatunku^^ LOTR to heroic fantasy - wręcz protoplasta całego gatunku natomiast HP to młodzieżowa fantastyka jedyne co oba tytuły łączy to magia( zresztą działająca na zupełnie innej zasadzie w obu książkach ). Ogólnie jestem tu za masquerade bo nie widzę żadnego sensu w porównaniu tak różnych od siebie tytułów.
Natomiast Zmierzch to romansidło z elementami nadprzyrodzonymi, nic więcej xD
LOTR sam jest tym korzeniem xD Mimo wszystko fantasy( bo fantastyka to dosłownie wszystko co jest nierealne razem z SF ) ma tyle odgałęzi i stylów, że ciężko tu mówić o podobieństwie. Tak samo jak nigdy nie mogłam bym porównać steampunku do space opery mimo, że oba to SF. Zwyczajnie ich sposób pokazywania świata jest zbyt różny. No oczywiście pomijam tu hybrydy bo to dopiero jest zabawa xD
HP od LOTR odróżniają odmienne konwencje oraz motywy... i chociażby dlatego, nie należny wrzucać obu tych dzieł do jednego worka.
Każdy normalny człowiek na tym świecie powinien wiedzieć że saga o Harrym Poterze jest o niebo lepsza niż filmu jeśli zmierzch mieści się pod mianem film to maksymalne moim zdaniem przymrużenie oka i podciąganie oceny z -1 na -3. Dlatego także nie rozumiem jak ktoś mógł wpaść na zekranizowanie tego czegoś. Nie jestem wielkim znawcą kina przyznaję się a nie wielbicielem literatury,dlatego po co pisać o niespełnionej miłości autorki i jej dramatycznych przeżyć i upchać z całej siły w niewinną nastolatkę. Jeśli w "filmie" zauważymy i wampiry i wilkołaki to dodajmy również i zombie dla kompletu.
NIE! Jeżeli mam wybierać z pośród sagi to Harry Potter lub trylogii to Władca Pierścieni lub MILLENIUM (Dziewczyna z Tatuażem)
BTW. Była to moja wypowiedź, a nie kasiag79:) I nie mówiłam o Tobie, tylko o sobie i osobach z mojego otoczenia:)
"zakompleksione dziecko" słabe masz teksty. Idź na forum inne i poducz się trollowania.
na pewno jej bo już wcześniej z niego pisała, ale teraz śmiem podejrzewać iż jej NOWYM kontem jest to
http://www.filmweb.pl/user/Sharenne
ci sami znajomi, te same noty, tak samo nieskładne wypowiedzi
Jeśli chodzi o serial to się zgadzam. Jeśli chodzi o książkę, znacznie lepszy jest Zmierzch, lepiej napisany i w ogóle. Książki Smith mi się nie podobały
Witam , niech ktoś mi napisze czy jest to możliwe że w internecie już mają ten film ? bo premiera ma dopiero być a na tej stronie http://dla.pl/film/13-saga-zmierzch-przed-switem-czesc-2-the-twilight-saga-break ing-dawn-part-2-2012-napisy.html niby już jest film nie mam pojęcia jak go uruchomić zarejestrowałem się i dalej nic nie wiem...