Mam pytanie dotycząc końcówki filmu. Mianowicie czy ktoś mi może powiedzieć czym różni się
zakończenie filmu od zakończenia w książce? Bo oglądając film nie zarejestrowałam żadnej
różnicy..;/ a przecież podobno miała być jakaś zmiana.. Mógłby mi ktoś to wyjaśnić?
Tak to jest jak ktoś nie przeczyta książki, niestety. A szkoda. W tym cały "dowcip" polegał. W książce, jest napisane, że Alice pokazuje swoją wizję Aro, ale nie ma jej opisu. Aro zaskoczony wszystko odwołuje i bitwy ni ma. Nikt nie wiem jak mogło być. I właśnie w filmie, pojawia się ta wizja. I wszyscy zaskoczeni, bo przecież tak nie miało być! Mówili, że zakończenie ma być inne niż w książce, ale kto w to uwierzy, przecież tak nie można. A jednak. Bo jako tako zakończenie było takie jakie miało być i tyle. Nic to nie zmieniło, ale można było się nieźle... zdenerwować oglądając film. Potem na końcu okazuje się, że to była jego najlepsza część.
Proszę :)
Gdybym książki nie przeczytała to nawet nie zaczynałabym wątku. Po prostu dla mnie to było bardziej "uzupełnienie" niż zmienienie zakończenia. No ale czego się nie robi dla przyciągnięcia widza..;) Bynajmniej dzięki za wyjaśnienie :)