7,1 1,2 tys. ocen
7,1 10 1 1183
7,5 2 krytyków
Shenandoah
powrót do forum filmu Shenandoah

W ciekawy sposób przedstawione losy jednej z rodzin żyjących podczas wojny secesyjnej. Na uwagę zasługuja piekne zdjęcia autorstwa Williama Clothiera. Ano i oczywiscie znakomity Jamest Stewart. 7/10

marczykowski

przyjemnie sie ogladalo :)
kilka ciekawych motywow 6/10

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
Karus

Świetny komentarz i zero spojlerów...

Karus

Karus, za takie teksty należałoby cię brutalnie zgwałcić.

ocenił(a) film na 7
cotypowiesz

ty weź zmień avatar bo wykorzystywanie świętych wizerunków jest nie na miejscu

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 7
cotypowiesz

a rzucić na ciebie ekskomunikę

ocenił(a) film na 10
marczykowski

Świetny film i bardzo różni się od innych o takiej tematyce...moja ulubiona postac to stary Anderson. Prawdziwy twardziel ktory jednak do ostatecznosci nie lubi walki i przemocy. Niepodobalo mi sie tylko jedno...mianowicie to ze najmłodszy z Andersonów ciagle nosil konfederacką czapke a przeciez byla wojna powinien wiedziec ze moga go dopasc...skoro nie byl po zadnej ze stron po co ja nosil...Jankesi wzieli go do niewoli tylko niepotrzebnie:P:P:P

ocenił(a) film na 7
marczykowski

jedynie co mnie razi w tym westernie jest scena gdy wszyscy się okładają piąchami i nic nim nie jest - pozatym film rewelka

ocenił(a) film na 7
tomucho77

Jak to nic, byli zakrwawieni:-)

Ewiatko

"No ale sztuczną krwią!"

ocenił(a) film na 7
Wydmin

Jeśli Ty pod takim kątem ogladasz film, to Ci współczuję

Ewiatko

Jeśli nie zauważyłaś cudzysłowu, to masz kłopoty ze wzrokiem lub inteligencją...

ocenił(a) film na 7
Wydmin

Zauważyłam cudzysłow tylko zupełnie nie wiem po co zamieściłeś taki komentarz, chciałeś być dowcipny zapewne, ale przy okazji nie omieszkałeś być niegrzeczny :-(

Ewiatko

Niegrzeczny poprzez napisanie: "No ale sztuczną krwią!"??? Czy niegrzeczny przez to, że nie potrafiłaś zinterpretować tego wpisu opatrzonego cudzysłowem, a interpretacja takiego zabiegu wymaga użycia inteligencji, że tu zastosowano ironię skierowaną przeciw pewnemu typowi odbioru filmów i pewnej mentalności odbiorców.

ocenił(a) film na 7
Wydmin

Zobacz co Ty piszesz, jaki sens ma Twoje zdanie: "Czy niegrzeczny przez to, że nie potrafiłaś zinterpretować tego wpisu opatrzonego cudzysłowem..."

ocenił(a) film na 7
Wydmin

"Jeśli nie zauważyłaś cudzysłowu, to masz kłopoty ze wzrokiem lub inteligencją..." Czy to stwierdzenie jest grzeczne i kulturalne?? Nie chce mi się z Tobą gadać, bo szkoda mi mojego czasu. Żegnam ozieble

Ewiatko

"Kłopot z inteligencją", łagodne określenie, oznacza po prostu brak inteligentnego odbioru. Tak naprawdę krytykujesz wskazanie na zjawisko, bo nie można tu skrytykowac braku kultury. Mogłem napisać, że głupotą jest czytac wpis, nie widząc ważnego znaku w pisowni. Głupota to zaprzeczenie inteligencji. Mogłem, ale tak nie napisałem. Wybrałem taktowny, polityczny opis sytuacji: kłopot z inteligencją. Taką stylistykę uprawiają politycy w studiach Tv, i to jest dobry styl, nie widzialem, by doprowadzal do awantur czy zrywania debat.
No, mógł byc też kłopot ze wzrokiem, ja mam okulary i nie żartuję z takich kłopotów, jest to druga możliwość - że słabo widzisz. Tylko że nie pojmuję, jak można ten wyrzut uznać za niekulturalny.