PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=89037}

Shoah

1985
7,8 1,3 tys. ocen
7,8 10 1 1265
8,3 6 krytyków
Shoah
powrót do forum filmu Shoah

Do tych, co tak bardzo krzycza, ze ten film w zlym swietle pokazuje Polakow: zobaczcie, co sie dzieje dzisiaj, w polskich miastach i na polskich ulicach, jak Polacy odnosza sie do Ukarincow, jak zieja nienawiscia do nich i nie chca, zeby przebywali w Polsce, jak zazdroszcza samochodow i "dobrobytu". Brzmi znajomo?
To juz bylo grane. Ludzie nie ucza sie na bledach, nie wyciagaja wnioskow z historii.
To, ze niektorzy pomagali zydom, to fakt. Ale to, ze byli i tacy, ktorzy ich nienawidzili i wydawali, to tez fakt. I zaden krzyczacy "patriota" tego nie zmieni.

uzytkownik_zajety

Większością ludzi rządzi nienawiść, najgorsze jest że nie można z takimi nic zrobić. Łatwiej jest im nienawidzić niż cokolwiek zrozumieć.

uzytkownik_zajety

Nie, nie brzmi znajomo.

uzytkownik_zajety

Tak, masz absolutną rację.

To przecież w końcu Polska i Polacy rozpoczęli wojnę w innym kraju (na Ukrainie), każdego jednego dnia prowadząc bezsensowny konflikt, mordując niewinnych ludzi, niszcząc wszelkie mienie, nieprzestrzegając przy tym jakichkolwiek konwencji.

Ach, czekaj! Chodziło mi przecież o Izrael bombardujący palestyńskie dzieci...

I tak na marginesie: jeśli którykolwiek kraj prowadzi wojnę na terytorium innego państwa, jak chociażby Rosja na Ukrainie, na co odpowiedzą jest nakładanie różnego rodzaju sankcji ekonomicznych, sportowych czy politycznych, to chyba analogicznie i logicznie każdy inny przypadek będzie podobnie lub nawet tak samo rozpatrywany i traktowany (więc taki Izrael zostałby automatycznie wykluczony chociażby z Igrzysk Olimpijskich w Paryżu), bo przecież świat jest wolny od hipokryzji i podwójnych standardów, prawda? PrAwDa?

Absolutna bezczelność.

Starigniter

Twój komentarz nie ma nic wspólnego z tym co miał na myśli OP

uzytkownik_zajety

xDD Zapomniałeś wspomnieć, że ci twoi Ukraińcy nigdy nie powiedzieli nawet "przepraszam"; i nigdy nie zezwolili na ekshumację 100 tyś polskich kobiet i dzieci, z zakłutych widłami i spalonymi żywcem. Co więcej sprawcy tego ludobójstwa, czyli nazistowscy kolaboranci Roman Szuchewycz i Stepan Bandera - są na Ukrainie bohaterami narodowymi, a symbolika zbrodniczej formacji SS-Galizien(która brała m.in. udział w tłumieniu Powstania Warszawskiego) jest na Ukrainie legalna, zgodnie z wyrokiem Ukraińskiego Sądu Najwyższego z września 2020 roku. To jest naród , który nas nienawidzi; oddaliśmy im 5% PKB i 40% sprzętu z własnej armii za frajer, i słyszymy za to na arenie międzynarodowej jak Zełeński nazywa nas agentami Putina; od prawie 3 lat nadal blokują nasz tranzyt na wschodniej granicy i prowadzą z nami aktywna wojnę handlową. Powiedz mi... Za co my ich właściwie mamy lubić? Ja na nich pluję, bo na to zasługują. Nie zasługują ani na litość, ani na szacunek.

nagash_filmaniak

Dokładnie tak.

uzytkownik_zajety

nie jestem ani szczególnie na lewo ani na prawo, ale niestety zauważam że Polacy mają straszny problem z obcymi nacjami żyjącymi obok nich, szczególnie jak ci obcy "wyrażają" atrybuty posiadania więcej i życia lepiej, nie wiem, czy to nadal kompleksy biedaEuropy, czy skutki zycia w kraju przez lata tak jednolitym narodowościowo, smutne to bo i Ukraińcy (z którymi miałem kontakt) to pracowici ludzie, i ci Żydzi sprzed wojny to raczej nie "inżynierzy i doktorzy" na benefitach z zachodu, mogłby się zająć tym tematem jakiś socjolog

uzytkownik_zajety

Tymczasem teraz Europejski Trybunał Praw Człowieka kazał Ukrainie wypłacić odszkodowania za mordy popełnione na swoich rosyjskojęzycznych sąsiadach w 2014 roku.
Czrkaj

uzytkownik_zajety

Tymczasem teraz Europejski Trybunał Praw Człowieka kazał Ukrainie wypłacić odszkodowania za mordy popełnione na swoich rosyjskojęzycznych sąsiadach w 2014 roku.
Czekaj, czekaj to chyba wtedy zaczęła się ta wojna?