Do tych, co tak bardzo krzycza, ze ten film w zlym swietle pokazuje Polakow: zobaczcie, co sie dzieje dzisiaj, w polskich miastach i na polskich ulicach, jak Polacy odnosza sie do Ukarincow, jak zieja nienawiscia do nich i nie chca, zeby przebywali w Polsce, jak zazdroszcza samochodow i "dobrobytu". Brzmi znajomo?
To juz bylo grane. Ludzie nie ucza sie na bledach, nie wyciagaja wnioskow z historii.
To, ze niektorzy pomagali zydom, to fakt. Ale to, ze byli i tacy, ktorzy ich nienawidzili i wydawali, to tez fakt. I zaden krzyczacy "patriota" tego nie zmieni.
Większością ludzi rządzi nienawiść, najgorsze jest że nie można z takimi nic zrobić. Łatwiej jest im nienawidzić niż cokolwiek zrozumieć.
Tak, masz absolutną rację.
To przecież w końcu Polska i Polacy rozpoczęli wojnę w innym kraju (na Ukrainie), każdego jednego dnia prowadząc bezsensowny konflikt, mordując niewinnych ludzi, niszcząc wszelkie mienie, nieprzestrzegając przy tym jakichkolwiek konwencji.
Ach, czekaj! Chodziło mi przecież o Izrael bombardujący palestyńskie dzieci...
I tak na marginesie: jeśli którykolwiek kraj prowadzi wojnę na terytorium innego państwa, jak chociażby Rosja na Ukrainie, na co odpowiedzą jest nakładanie różnego rodzaju sankcji ekonomicznych, sportowych czy politycznych, to chyba analogicznie i logicznie każdy inny przypadek będzie podobnie lub nawet tak samo rozpatrywany i traktowany (więc taki Izrael zostałby automatycznie wykluczony chociażby z Igrzysk Olimpijskich w Paryżu), bo przecież świat jest wolny od hipokryzji i podwójnych standardów, prawda? PrAwDa?
Absolutna bezczelność.
xDD Zapomniałeś wspomnieć, że ci twoi Ukraińcy nigdy nie powiedzieli nawet "przepraszam"; i nigdy nie zezwolili na ekshumację 100 tyś polskich kobiet i dzieci, z zakłutych widłami i spalonymi żywcem. Co więcej sprawcy tego ludobójstwa, czyli nazistowscy kolaboranci Roman Szuchewycz i Stepan Bandera - są na Ukrainie bohaterami narodowymi, a symbolika zbrodniczej formacji SS-Galizien(która brała m.in. udział w tłumieniu Powstania Warszawskiego) jest na Ukrainie legalna, zgodnie z wyrokiem Ukraińskiego Sądu Najwyższego z września 2020 roku. To jest naród , który nas nienawidzi; oddaliśmy im 5% PKB i 40% sprzętu z własnej armii za frajer, i słyszymy za to na arenie międzynarodowej jak Zełeński nazywa nas agentami Putina; od prawie 3 lat nadal blokują nasz tranzyt na wschodniej granicy i prowadzą z nami aktywna wojnę handlową. Powiedz mi... Za co my ich właściwie mamy lubić? Ja na nich pluję, bo na to zasługują. Nie zasługują ani na litość, ani na szacunek.
nie jestem ani szczególnie na lewo ani na prawo, ale niestety zauważam że Polacy mają straszny problem z obcymi nacjami żyjącymi obok nich, szczególnie jak ci obcy "wyrażają" atrybuty posiadania więcej i życia lepiej, nie wiem, czy to nadal kompleksy biedaEuropy, czy skutki zycia w kraju przez lata tak jednolitym narodowościowo, smutne to bo i Ukraińcy (z którymi miałem kontakt) to pracowici ludzie, i ci Żydzi sprzed wojny to raczej nie "inżynierzy i doktorzy" na benefitach z zachodu, mogłby się zająć tym tematem jakiś socjolog
Tymczasem teraz Europejski Trybunał Praw Człowieka kazał Ukrainie wypłacić odszkodowania za mordy popełnione na swoich rosyjskojęzycznych sąsiadach w 2014 roku.
Czrkaj