Do tych, co tak bardzo krzycza, ze ten film w zlym swietle pokazuje Polakow: zobaczcie, co sie dzieje dzisiaj, w polskich miastach i na polskich ulicach, jak Polacy odnosza sie do Ukarincow, jak zieja nienawiscia do nich i nie chca, zeby przebywali w Polsce, jak zazdroszcza samochodow i "dobrobytu". Brzmi znajomo?
To juz bylo grane. Ludzie nie ucza sie na bledach, nie wyciagaja wnioskow z historii.
To, ze niektorzy pomagali zydom, to fakt. Ale to, ze byli i tacy, ktorzy ich nienawidzili i wydawali, to tez fakt. I zaden krzyczacy "patriota" tego nie zmieni.
Większością ludzi rządzi nienawiść, najgorsze jest że nie można z takimi nic zrobić. Łatwiej jest im nienawidzić niż cokolwiek zrozumieć.
xDD Zapomniałeś wspomnieć, że ci twoi Ukraińcy nigdy nie powiedzieli nawet "przepraszam"; i nigdy nie zezwolili na ekshumację 100 tyś polskich kobiet i dzieci, z zakłutych widłami i spalonymi żywcem. Co więcej sprawcy tego ludobójstwa, czyli nazistowscy kolaboranci Roman Szuchewycz i Stepan Bandera - są na Ukrainie bohaterami narodowymi, a symbolika zbrodniczej formacji SS-Galizien(która brała m.in. udział w tłumieniu Powstania Warszawskiego) jest na Ukrainie legalna, zgodnie z wyrokiem Ukraińskiego Sądu Najwyższego z września 2020 roku. To jest naród , który nas nienawidzi; oddaliśmy im 5% PKB i 40% sprzętu z własnej armii za frajer, i słyszymy za to na arenie międzynarodowej jak Zełeński nazywa nas agentami Putina; od prawie 3 lat nadal blokują nasz tranzyt na wschodniej granicy i prowadzą z nami aktywna wojnę handlową. Powiedz mi... Za co my ich właściwie mamy lubić? Ja na nich pluję, bo na to zasługują. Nie zasługują ani na litość, ani na szacunek.
nie jestem ani szczególnie na lewo ani na prawo, ale niestety zauważam że Polacy mają straszny problem z obcymi nacjami żyjącymi obok nich, szczególnie jak ci obcy "wyrażają" atrybuty posiadania więcej i życia lepiej, nie wiem, czy to nadal kompleksy biedaEuropy, czy skutki zycia w kraju przez lata tak jednolitym narodowościowo, smutne to bo i Ukraińcy (z którymi miałem kontakt) to pracowici ludzie, i ci Żydzi sprzed wojny to raczej nie "inżynierzy i doktorzy" na benefitach z zachodu, mogłby się zająć tym tematem jakiś socjolog
Tymczasem teraz Europejski Trybunał Praw Człowieka kazał Ukrainie wypłacić odszkodowania za mordy popełnione na swoich rosyjskojęzycznych sąsiadach w 2014 roku.
Czrkaj
Tymczasem teraz Europejski Trybunał Praw Człowieka kazał Ukrainie wypłacić odszkodowania za mordy popełnione na swoich rosyjskojęzycznych sąsiadach w 2014 roku.
Czekaj, czekaj to chyba wtedy zaczęła się ta wojna?
skoro są tacy wspaniali to dlaczego rządzą się tutaj lepiej jak u siebie i dlaczego tylu młodych spi3przyło zamiast bronić swojego kraju? chcą za to nas wciągnąć w swoją wojnę.
Aleś ty Grzesiu ograniczony. Ciekawe czy jakby nas Putin zaatakował to jako jeden z pierwszych nie spier...ł byś na zachód. Łatwo jest się mądrzyć jak wojna jest daleko, gorzej jak ruscy za rogiem i perspektywa rychłej śmierci całkiem realna No i jakoś nie zauważyłem, żeby Ukraińcy się u nas rządzili. Zauważyłem, że najbardziej uwierają oni część społeczeństwa z IQ poniżej średniej. Głupimi łatwiej po prostu manipulować ruskim trollom.
Nie zauważyłeś, słowo klucz. To że czegoś nie widzisz, nie znaczy że problem nie istnieje. Zazdroszczę ci, skoro nie masz pojęcia co się w koło ciebie dzieje to masz dużo łatwiejsze życie. Masz rację, pierwszy stąd wyjadę, a wiesz czemu? Bo mój dom już pierwszego dnia będzie na terytorium rosji. Mam piękną żonę i córkę, małego syna, nie pozwolę na jakieś gwałty czy inne historie. Tych Ukraińców co znam, którzy uciekli, wszyscy są z zachodu kraju. Nikt nawet nie był blisko linii frontu. Niektórzy pokazywali zdjęcia domów, normalnie rodzice zostali, oni uciekli. Żaden nie ma nawet żony, nie mówiąc o dzieciach. Jeszcze wrócę do ich roszczeniowości, widzę to na co dzień, u lekarza (siedzę w poczekalni z chorym dzieckiem a bez kolejki wpi3rdala się ukrainka, bo jej się należy), w szkołach (zajmują miejsca naszym dzieciom, zapisują się tylko aby dostać zasiłek, miejsce w szkole zajęte, ukrainca nikt nigdy nie widział). Ci co na początku wynajmowali (a właściwie użyczali za darmo) swoje mieszkania szybko pozbyli się tych roszczeniowcow. Kumpla żona, Ukrainka ale jest tu od prawie 20 lat szczerze kiedyś powiedziała że w odwrotnej sytuacji oni nic by nie zrobili. Żyj dalej w tej swojej niewiedzy.