PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=34890}

Siostry Magdalenki

The Magdalene Sisters
2002
7,6 19 tys. ocen
7,6 10 1 19086
6,4 8 krytyków
Siostry Magdalenki
powrót do forum filmu Siostry Magdalenki

Komentarze w stylu: cała prawda o kościele katolickim to dla mnie głupota. To, że siostry zakonne w filmie były okrutne, nie znaczy, że WSZYSCY duchowni czy WSZYSCY katolicy takie są. Wystarczy przypomnieć sobie papieża, Matkę Teresę z Kalkuty itd. Pisząc coś takiego, okazuje się swoją ignorancję i ciemnotę.

mianps

To nie jest jedna z Prawd Wiary Kościoła Katolickiego. Chociaż fakt, że religia holokaustu, jak i samo przedsiębiorstwo holokaust ma się świetnie. Nic więcej nie mówię, bo za stwierdzenie, że w trakcie II wojny światowej zginęło mniej niż 6 mln żydów można iść do więzienia. To dopiero demokratyczne prawo.

Fall_3

Kościół katolicki jest winien śmierci wieluuuu ludzi, taka jest prawda historyczna. Duchowieństwo stawia złote byki i pałace zamiast wspierać potrzebujących. Poza tym biblia jest ocenzurowana, a jej autentyczność podważalna. Pseudo religijność prowadzi jedynie do nienawiści między ludźmi, gdyby wszyscy żyli w duchu tego co starał się im wbić do głowy Jezus świat byłby lepszym miejscem. Religie są złe, tworzą nietolerancję i podziały, jedni wierzą w to, drudzy w tamto, "zamknijmy gęby tym drugim". Nie wspominając o wojnach na tle religijnym. Niestety szczytne idee mają to do siebie, że prowadzą czasami w zupełnie innym kierunku. Ciemna masa jaką jest ludzkość nie jest w stanie tego pojąć.

joe_kaktus

AMEN !!
brawo !!
w końcu ktoś inteligentny !!

ministerfinansow

Popieram Cię ministrze w pełnej rozciągłości, z tępotą umysłową rodem ze średniowiecza trzeba walczyć z całą bezwzględnością!!!

Oto mój wpis na stronie filmu Anioły i Demony :

OTO WASZ MIŁOSIERNY PAN!!! Wy pojebane baranki!!!!!!

ODPOWIEDŹ do POLOKOKTY (Polo Kotolika)
POLo COCKto !!!

Żal mi ciebie wyjałowiony na umyśle przez magów w kieckach sekciarzy!!!

Kiedy ty i w ogóle religijna część homo sapiens pojmie że Bozia nie istnieje??? Że jest tylko wytworem umysłu ludzików z zamierzchłych czasów, pobożnym życzeniem???

Zaś twórcy tej całej mitologii to cwaniaczki które do dziś odcinają kupon od swojego mitu w postaci życia w przepychu, potężnej władzy nad umysłami swoich wyznawców i mają wielki wpływ na politykę co zawsze w historii kończyło się wielką tragedią dla całych narodów!!!

Polecam wspaniałą książkę która w Katolandzie jest na cenzurowanym ``JEZUS - 3000 lat przed Chrystusem`` z podtytułem który tłumaczy wszystko - ``Historia Jezusa wywodzi się z wierzeń starożytnych Egipcjan i boskiego kultu faraona``.

Wasza Bozia jest waszym produktem a nie wy produktem Bozi - ot i cała tajemnica wiary.

I jeszcze jedno!!! Tym którzy się dziwią tej powszechnej nienawiści katoli i ich pasterzy proponuję lekturę poniższych wycinków ze ŚWIĘTEJ KSIĘGI K A T O L I :

Księga Ozeasza 14. 1
"1 Samaria odpokutuje
za bunt przeciw Bogu swojemu:
poginą od miecza, dzieci ich będą zmiażdżone,
a niewiasty ciężarne rozprute."

Księga Liczb 31. 7
7 "Według rozkazu, jaki otrzymał Mojżesz od Pana, wyruszyli przeciw Madianitom i pozabijali wszystkich mężczyzn.

Księga Liczb 31. 17
17 Zabijecie więc spośród dzieci wszystkich chłopców, a spośród kobiet te, które już obcowały z mężczyzną. 18 Jedynie
wszystkie dziewczęta, które jeszcze nie obcowały z mężczyzną, zostawicie dla siebie przy życiu."

1 Księga Samuela 15.2
"2 Tak mówi Pan Zastępów: Ukarzę Amaleka za to, co uczynił Izraelitom, jak stanął przeciw nim na drodze, gdy szli z Egiptu. 3 Dlatego teraz idź, pobijesz Amaleka i obłożysz klątwą wszystko, co jest jego własnością; nie lituj się nad nim, lecz zabijaj tak mężczyzn, jak i kobiety, młodzież i dzieci, woły i owce,wielbłądy i osły."

Księga Ezechiela 9.5
Do innych zaś rzekł, tak iż słyszałem: Idźcie za nim po mieście i zabijajcie! Niech oczy wasze nie znają współczucia ni litości! 6 Starca, młodzieńca, pannę, niemowlę i kobietę wybijajcie do szczętu! Nie dotykajcie jednak żadnego męża, na którym będzie ów znak. Zacznijcie od mojej świątyni! I tak zaczęli od owych starców, którzy stali przed świątynią. 7 Następnie rzekł do nich: Zbezcześćcie również świątynię, dziedzińce napełnijcie trupami! Wyszli oni i zabijali w mieście.

Izajasz 13, 9,15-16
Oto dzień Pański nadchodzi okrutny, najwyższe wzburzenie i straszny gniew, żeby ziemię uczynić pustkowiem
i wygładzić z niej grzeszników. (...)Każdy odszukany będzie przebity, każdy złapany polegnie od miecza. Dzieci ich będą roztrzaskane w ich oczach, ich domy będą splądrowane, a żony - zgwałcone

Oczywiście to tylko próbka miłości Bożej w biblii jest tego bardzo dużo, zachęcam do lektury. Biblia jest skrajnie schizofreniczna z jednej strony ogromna miłość Boga a z drugiej przerażające okrucieństwo.

Swoją drogą twórcy Bozi nie mogli z niej zrobić bardziej ohydnego bydlaka i skur...syna. Gratuluję inwencji tym popaprańcom!!! A M E N

PS. Najwspanialsze zdanie jakie kiedykolwiek zostało wypowiedziane przez kogokolwiek??? ``RELIGIA TO OPIUM DLA LUDU``

MACHO_3

Wszystkie cytaty pochodzą ze Starego Testamentu, czyli Żydzi to też mordercy i bydlaki.

joe_kaktus

Nie do końca się zgodzę w kwestii wojen. Religia jest zwykle przykrywką, pretekstem. Nikomu nigdy nie chodziło o chrystianizację, lecz o zdobywanie ziem i powiększanie terytorium.
Całkowicie nie godzę się, że religie są złe. Źli są ludzie, którym wydaje się, że wierzą, a w rzeczywistości są fanatykami, dla których religia - znowu - jest pretekstem do wyładowania swojej agresji.

ocenił(a) film na 8
sylenion

Ja szukałam piosenki która mi się bardzo podobała w filmie i nie znalazłam jej, nie znam wykonawcy ani tutułu, ale gra ona w momencie czasu Wigili na scenie jest pusta sala dziewcząt same łóżka, udekorowany ich pokój świątecznie... czy ktoś wie jaka to piosenka? ;(

ocenił(a) film na 8
sylenion

Kto zna piosenkę która grała w filmie, w scenie wigili były na planie łóżka pokój dziewczyn z dekoracjami światecznymi jak się nazywał ten wykonawca i piosenka w tej scenie

ocenił(a) film na 8
sylenion

Ktoś zna tę piosenkę? kiedy jest wigilia i pokazany jest pokój dziewcząt, zna ktoś wykonawcę i tytuł piosenki ? ;(

Fall_3

Niestety,to nie jest cała prawda o Kościele katolickim. Film ten pokazuje jedynie sam wierzchołek wielkiej góry lodowej. Nie wiem co miałas na myśli pisząc o papieżu czy Matce Teresie? Polecam książkę pt. "Misjonarska Miłość" itp. Potem możemy podyskutować o ciemnocie.

ocenił(a) film na 7
robi_cop71

Wiekszosc waszych wypowiedzi mnie rozbawila,i te pro i anty klerykalne.
P.S Rada-jak juz sie chce dyskutowac na dany temat to trzeba mniec o nim minimum pojecia,to po pierwsze a po drugie to jezeli sie z kims nie zgadzasz(do czego kazdy ma prawo)to nie obrazaj jego przekonan czy wiary jakie by one nie byly i nie wazne czy jestes gorliwym katolikem czy ateista,poprostu troche kultury ludzie!!!

ocenił(a) film na 9
pelasia1982

w internecie głównie chodzi o rozrywkę więc dobrze Ci posłuzyła lektura wypowiedzi :)

ocenił(a) film na 8
pelasia1982

Widzę że niektórzy się zagalopowali i oskarżenia przerodziły się w otwartą walkę na wyzwiska.

Nie jestem ateistą, wierzę w Boga ale nie wierzę w KK. Wydaje mi się że już dawno ta instytucja się za bardzo zbiurokratyzowała. Jest to jakiś element władzy a nie środek do osiągnięcia zbawienia. Trzeba by tutaj znów rewolucji na miarę tej Chrystusowej którą zaprowadził za czasów judaizmu. Nawet jeżeli są w tej instytucji dobrzy ludzie to zazwyczaj są zagłuszani przez tych którzy są żądni władzy i pieniędzy. Jakiś czas temu chyba Dominikanie jedynie podnosili głosy w którejś z gazet (Polityka?) ale od tamtego czasu nic się nie dzieje.

Ja sam w swoim środowisku miałem wiele przykładów na to że KK nie jest święty. Ksiądz w naszej parafii dopuścił się jakichś przekrętów dotyczących pieniędzy z tacy. Ksiądz w gminnej parafii przegrał niegdyś samochód i ma dziecko (dorosły dziś mężczyzna) z właścicielką jednego ze sklepów. Moja dziewczyna mieszka w parafii w której ksiądz nie chciał udzielić chrztu dość biednej rodzinie bo nie dali składki 50zł na remont podłogi. Młodzi nawet ślubów nie chcą u niego brać tylko jeżdżą do sąsiedniej. Natomiast najgorszy motyw usłyszałem od mojej koleżanki której brat jest prawnikiem. Był oskarżycielem w sprawie molestowania seksualnego dzieci w przedszkolu przez męża jednej z przedszkolanek. Pewnego razu przyszedł ksiądz, a raczej arcybiskup, przyjaciel owego typka z krótkim poleceniem "Ma to być szybko i bezboleśnie załatwione, bo straci Pan pracę". Dla mnie to brzmiało jak jakiś wycinek z thrilleru ale to mówiła moja koleżanka której przekazał sam brat. Z oczywistych względów nie podam nazwisk.

Już nawet nie mówię jacy są ludzie którzy najgorliwiej przychodzą do kościoła. Niestety chciałbym być tu w miarę neutralny ale w mojej wiosce i otoczeniu miałem do czynienia z takimi a nie innymi przypadkami.

Ale też znałem kilku fajnych księży. Jeden miał skłonności do alkoholu ale to był "równy gość". Pogadać szczerze można z nim było, pożartować, a do problemów podchodził bardziej życiowo a nie tylko duchowo. Niestety przez swoje skłonności został przeniesiony
Drugi to prawdziwy gorliwy kapłan. Widać że to człowiek wykształcony ale jednocześnie bardzo ekstrawertyczny w swej wierze. Daje świetny przykład, bardzo mądrze mówi, nie sypie samymi frazesami wyczytanymi w książkach. Szkoda tylko że ci gorliwsi bardziej zwracają uwagę na to że "on tak ładnie mówi" niż na to co w ogóle on mówi.

Chrześcijaństwo jako takie nie jest złe. Źli są ludzie którzy wykorzystują władzę jaką daje KK do czynów dalekich od wzorów które sami głoszą

ocenił(a) film na 9
doman18

100procent poparcia dla ministrafinasow.

ocenił(a) film na 7
Fall_3

Otóż film pokazuje całą prawdę o Kościele Katolickim, a właściwie o problemie jego instytucjonalności.
Obraz jest realistyczny ale przy tym zdecydowanie przekoloryzowany co ma na celu wywołać emocje (gniew i sprzeciw). Reżyser chce dzięki temu pokazać jak wielka jest przepaść między religią, a postępowaniem "ludzi kościoła". Ponadto podejmując tematykę sióstr Magdalenek udowadnia nam że inkwizycja i palenie czarownic wcale nie przeszły do historii i ten problem cały czas istnieje. Zmieniły się tylko narzędzia- kiedyś były stosy, teraz są to przytułki. Wszystko po to aby wyeliminować jednostki myślące innymi kategoriami i jednocześnie stanowiące zagrożenie.

Generalnie film nie chce krytykować KK. Jest tylko próbą zwrócenia uwagi na zło jakie może się pojawić jeśli fanatyzm religijny przyćmi poczucie miłości bliźniego (czyli podobno najważniejsze przykazanie).