PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=34890}

Siostry Magdalenki

The Magdalene Sisters
2002
7,6 19 tys. ocen
7,6 10 1 19086
6,4 8 krytyków
Siostry Magdalenki
powrót do forum filmu Siostry Magdalenki

Film ten powinien zobaczyć każdy wierzący, by zobaczyć konsekwencje, do jakich prowadzi ich wiara, i absurdy z tym związane. Od razu spadną wam te wasze różowe okulary z noska. Zachęcam również do poznania tej "drugiej", czyli prawdziwej (szczegółowej i nie usprawiedliwianej), historii zbrodni kościoła - w tej roli świetnie sprawdzi się "Opus diaboli" Karlheinza Deschnera - powinniście przecież wiedzieć jaka była niegdyś twarz instytucji, do której należycie. Książka ta jest stronnicza - co zresztą sam autor przyznaje (wyobraźmy sobie taką uczciwość ze strony kleru; nierealne, nieprawdaż?) - ale na pewno bardziej wiarygodna niż prace klechów i wyjaśnia genezę wielu wypaczeń, z którymi dzisiaj musimy walczyć, a które zawdzięczamy właśnie klechom.
Z perspektywy dzisiejszych czasów "Siostry Magdalenki" mogą niektórych szokować, ale pamiętajmy, że w tamtych latach wszystkie te patologie kleru były uznawane za coś całkowicie normalnego. To pokazuje jak bardzo zmienił się duch czasu. Czy według was zmienił się na złe? Jeśli uważacie, że nie, to skończcie wreszcie pieprzyć, że wiara to coś dobrego! Obudźcie się! To kościół jest największym źródłem cierpienia ludzi; to niestety do szpiku kości zepsuta instytucja, która od zawsze miała najwięcej do powiedzenia w sprawach, w których najmniej wie, i zawsze liczyło się dla nich tylko bogacenie się (kościół jest najprawdopodobniej do dzisiaj najbogatszą "firmą" świata).

Zachęcam do samodzielnego myślenia! Nie wszystko co mówili nam w dzieciństwie rodzice było dobre.

camil3k

Ty jesteś dobry jedynie w manipulacji. Brak Ci niestety wiedzy i to nawet tej podstawowej. Napisałeś największa bzdurę, że komunizm to religia. I dalej się tego trzymasz. Niemożność przyznania się do błędów, wynika najczęściej z zaślepienia. Tak jest w Twoim przypadku.

Wystrzelałeś, swoje 2 argumenty (fałszywe) teraz jedynie coś tam insynuujesz. To śmieszne... Prośba: nie powtarzaj moich wypowiedzi, ze wcześniejszych postów. Kopiując niczego nie osiągniesz. Dlaczego piszesz ciągle o nienawiści, czyżby tak Cię przepełniała ? Walcz z tym, pójdź do psychologa. Jeżeli o mnie chodzi, to tylko mi Cię żal. Wyżywasz się na innych, a problem jest w Tobie i to Ty musisz sobie z nim poradzić. Plucie nie przyniesie Ci ulgi.

Nie podawaj się za przedstawiciela rozumu. Przedstawiciele rozumu to np. Bracia Wright (wytłumaczę Ci, że to Ci od samolotu. Ich ojciec był Pastorem), matematycy i filozofowie starożytnej Babilonii, informatycy w Izraelu, Państwie religijnym i wysoce rozwojowym. Oni są przedstawicielami rozumu. Ty nie.

mars700

Żałosnym człowiekiem jesteś i najzwyczajniej w świecie głupim. Mniej więcej poziom dziecka z gimnazjum, a usiłujesz za wszelką cenę zrobić z siebie profesora teologii. Nieustannie mnie obrażasz, insynuując coraz to większe głupoty, a rzeczowych argumentów tradycyjnie brak. Wiem, że to fanatyzm. Wiedziałem to od samego początku, ale nie chciałem w ten sposób "dyskutować". Jeżeli nie masz nic ciekawego i MĄDREGO do napisania, to nie pisz wcale! Skończ z tymi żałosnymi inwektywami dla własnego dobra.

By zrozumieć dlaczego komunizm był religią trzeba mieć mózg i jakąś tam wiedzę na ten temat. Ty nie masz ani jednego, ani drugiego, tylko uparłeś się jak osioł przy tym co powiedzieli ci rodzice i myślisz, że nie przytaczając żadnych argumentów, ja zaakceptuje i uznam za "te słuszniejsze" twoje własne "poglądy". Wydaje ci się, że pisząc coś w stylu: "straszne głupoty wypisujesz", coś obaliłeś. Jesteś głupolem do potęgi n-tej i nie sądzę, by rozmowa z tak wielkim głupkiem, miała jakikolwiek sens.

Mam milion ciekawszych rzeczy do roboty niż droczenie się z jakimś głupim gówniarzem. Zadowolony? Możesz teraz napisać, jak agresywnym jestem fanatykiem, ty fanatyczny błaźnie.

mars700

Odczep się ode mnie wreszcie psycholu!!! Idź się wychłostać dla swojego boga, albo powalić swą zakutą głową o ścianę, zamiast zawracać mi dupę jakimiś pieprzonymi bzdurami i wyładowywać swoją frustrację. Bóg się zapewne ucieszy!

camil3k

Mimo 2 kolejnych komentarzy niczego sensownego nie napisałeś. Rzucanie we mnie mięsem, naprawdę mnie nie obraża. Nie ma w tym jednak niczego mądrego, wartościowego lub ciekawego, a jedynie agresja i błoto, które wylewasz na innych i mnie. Tak, jak mówiłem wynika to z Twojego braku wiedzy, braku tolerancji, przy jednoczesnym skrajnym "zacietrzewieniu". Naprawdę człowieku: rozwijaj się. Nauka nie boli, a wzbogaca.

Fajnie, że napisałeś znów, ten swój śmieszny pogląd, że komunizm to religia. Dzięki temu również i Pol Pot przywódca Czerwonych Khmerów, przewrócił się w grobie, z oburzenia.

Jedynie proszę nie nazywaj się przedstawicielem rozumu, niczego nie stworzyłeś, niczego nie wynalazłeś. To trochę obraża ludzi, którzy potrafią myśleć samodzielnie. Proponuję Ci nazywaj się człowiekiem ślepej furii.

mars700

Pogląd stwierdzający, że komunizm to religia, był podzielany przez niektórych jeszcze przed wojną, jednak żeby o tym wiedzieć, trzeba mieć coś w głowie, prócz nienawiści do inaczej myślących ludzi. Od samego początku tylko prowokujesz, tylko mnie atakujesz, coś insynuujesz, więc nie dziw się, że napisałem w końcu co naprawdę o tobie myślę. Myślę, że ciężko byłoby znaleźć drugiego takiego tępaka. Mam głęboko w poważaniu co myślisz o mnie, jak również o czymkolwiek innym. Zachowaj to dla siebie. Potrafisz tylko powtarzać jak mantrę te same brednie.

camil3k

Znów niczego sensownego nie napisałeś. Powołałeś się na jakiś ludzi... Jacy to konkretnie byli ludzie ? Napisali jakieś prace, byli myślicielami, filozofami ? Czy może jak tak Ty domorosłymi napinaczami Internetowymi ? Czy jesteś w stanie podać jakiś argument na podparcie tej zabawnej tezy ? Jakikolwiek, poza odwracaniem kota ogonem ?

Każda Twoja teza została rozbita na kawałki. Mylisz pojęcia teologiczne z pojęciami społeczno - ekonomicznymi. Powiedziałeś, że religia ogranicza przytoczyłem przykłady: "np. Bracia Wright (wytłumaczę Ci, że to Ci od samolotu. Ich ojciec był Pastorem), matematycy i filozofowie starożytnej Babilonii, informatycy w Izraelu, Państwie religijnym i wysoce rozwojowym." Ty tylko biłeś pianę i wypisywałeś jakieś ogólniki.

Powiedz coś sensownego w końcu. I staraj się myśleć coś sam. Powtarzanie moich stwierdzeń, bardzo źle o tobie świadczy.

mars700

Nie wiem czego ode mnie oczekujesz. Nie potrafisz używać google, czy w czymś innym tkwi problem?

Nawet nie chce mi się czytać twojego komentarza w całości, bo wiem, że i tak jest prawie dokładnie taki sam jak wszystkie pozostałe. Pa

camil3k

Nie poddawaj się, nauka owszem jest trudna, a koncepty zrozumienia pewnych idei, są trudne na początku. Może dasz sobie radę. Nie warto tak jak Ty się zamykać i klepać w koło tego samego. Jeszcze, żeby to było mądre, a niestety w Twoim przypadku jest naszpikowane w dużej części błędami. O najważniejszych z nich wspomniałem.

Twoja nienawiść wynika zwyczajnie z niewiedzy. Wystarczy, że zrozumiesz, że nienawidzimy i boimy się najbardziej tego czego nie znamy.

mars700

Nie mam ochoty na czytanie twych pierdół.

ocenił(a) film na 8
mars700

Kościół zawsze manipulował ludzmi
Straszył robił im pranie mózgu i ich okradał
To się dzieje nadal

giovanni50

A coś sensownego też potrafisz powiedzieć, czy tylko takie ogólniki ? Dyskusja dotyczyła czego innego... dotyczyła otwartości na idee, tolerancji oraz poszanowania wartości. Dotyczyła także przekłamań w rozumowaniu kolegi camila.

Swoją droga pranie z mózgu doskonale robią ostatnie filmy sponsorowane przez prawdziwą włoska mafię ze Stanów Zjednoczonych, z tym marnym aktorem Seagalem.

ocenił(a) film na 8
mars700

Kościół jest nietolarancyjny na inność i na na akcje świeckie
Mam tu na mysli Swiadków Jechowy i WOŚP Jurka Owsiaka

giovanni50

I to mi się podoba. Przynajmniej konkretne argumenty, a nie tylko ogólniki.

Powiem tak... Co do WOŚP pamiętam, jak Owsiak sam wyrzucił Przystanek Jezus z jednego z Przystanków. Może miał rację. A może sam wykazał się nietolerancją, Owsiak strasznie propagował wtedy ruch Hare Kryszna. Oglądałem programy Owsiaka regularnie "Róbta co chceta..." i "Kręcioła" i było tego sporo. A może Przystanek Jezus nie spełniał wymogów sanitarnych i wymogów bezpieczeństwa dla imprez masowych. Jeżeli tak Owsiak miał rację.

Co do Świadków Jehowy, nie wiem jakie jest stanowisko kościoła. Moje jest takie, że podobnie jak Mormoni jest to organizacja powstała w Stanach Zjednoczonych, która interpretuje Biblię inaczej niż Kościół. W tym najlepsze: ok. 144 000 ludzi będzie wybranych do rządzenia (ciekawe którzy, pewnie Ci najbliżej założyciela), a reszta, która zasługuje tylko zbawiona, ale będzie żyła na Ziemi. Coś takiego tylko w sekcie występuje. Tak samo mają Scjentolodzy. Nie ma tego w katolicyzmie, prawosławiu itd.

ocenił(a) film na 8
mars700

Kiedys jak przyszedł ksiądz po kolędzie nieopacznie nadmieniłem że kręcą się Jehowi
Pleban się zapieklił gadał że są baldzi nie mają czasu na wychowywanie dzieci czyli propaganda
Jak z kumplami zajrzałem na ichnią mszę wylukałem kilka kobiet w ciąży były też sporo babć
A co mnie najbardziej ruszyło to jak ktoś wchodzi to rąsia rąsia rąsia
10 lat temu zaczepiali mnie mormoni
Co do scjentologów to jest to dla mnie sekta

ocenił(a) film na 6
camil3k

Oczywiscie, ze masz racje: wielu ludzi mysli, ze sa idealni. Ta przywara jednak nie ogranicza sie jedynie do katolikow, to niestety cecha bardzo demokratyczna. W Polsce sa nam znakomicie znane grzechy KK, ale nie powinnismy zapominac o grzechach PZPR, ktore bylo partia ateistyczna. Jesli pojedziesz do Anglii i pogadasz z ludzmi, szybko sie dowiesz, ze pastorom tez nie jedno zza kolnierza wystaje. Dzis nawet rozmawialem ze znajomym z Indii i akurat zgadalo sie o religii - ichniejsi kaplani tak samo maja daleka droge do swietosci.
Co chce przez to powiedziec? Wladza, nawet najmniejsza, w jakims sensie niszczy ludzi, im wieksza lwadza, tym wieksza pokusa do naduzyc i tym naduzycia owe wieksze. I dotyczy zarowno tzw slug bozych, jak i agnostykow, ateistow itd.
Nie jestem fanem KK, wrecz odwrotnie, ale obwinianie katolikow o cale zlo swiata jest nie zwracaniem uwagi na reszte zla.
Wiem, niezwykle wk...ce jest, ze ktos poucza nas o moralnosci, a sam dopuszcza sie swinstw, ale czy nie jest tak samo oburzajace pouczanie o demokracji, przy jednoczesnym okradaniu innych?

Ola_508

Rzeczywiście dla wymienionych przez Ciebie warto bylo aby powstał katolicyzm... W zakonie Matki Teresy sprzedawało się dzieci za duża kasę do krajów rozwinietych - prawdopodobnie za jej wiedzą..., Wojtyła - wiedział dobrze o pedofilskich skłonnosciach swoich podwładnych i jeszcze próbował ich wybielać, a niektórych nawet awansował (Maciela), chwalił faszystowskiego poapieża oraz Hiszpanię pod panowaniem mordercy Franco oraz Chile pod panowaniem Pinocheta... Nawet się ściskał z tym drugim i nazywał przyjacielem... Wzywał do życia w ubóstwie, gdy sam opływał w bogactwa itp. Poza głupim, pustym gadaniem NIC nie zrobił dla Świata dobrego, a złego bardzo dużo!!! Popiełuszko? A cóż on takiego zrobił? Bredził trzy po trzy, ponieważ był chory psychicznie! Inaczej tego nazwać nie można, kiedy się słycha tego co piep...ył... Zabili go? Cóż, teraz też ludzi zabijają tylko w białych rekawiczkach (brak pieniędzy nażywność i godne zycie)... Kolbe? Przecież to był zażarty antysemita. Gdyby mógł pierwszy wprowadzałby do komór gazowych Żydów! Doprawdy rewelacyjne osoby wymieniono... Rewelacja...

John_Paul_II

masz swoje racje, a ja mam swoje. Rzeczywiście we wszystkim wyżej napisanym jest prawda. Mając takie odmienne poglądy raczej się nie dogadamy, ale szanuję Twoją opinię.

Ola_508

"...Kolbe? Przecież to był zażarty antysemita."- bez urazy, ale chyba nie...

ocenił(a) film na 6
Ola_508

Olu, rozumiem, co chcesz powiedziec, ale z Matka Teresa bym sie nie wychylal za bardzo.

Karim

tak, wiem :)

ocenił(a) film na 8
camil3k

Podlinkowany przez Ciebie dokument zrobił na mnie jeszcze większe wrażenie, niż film, bo pozbawiony był tego filmowego blichtru, taki surowy, autentyczny obraz tych kobiet, wydarzeń, tamtejszej rzeczywistości... Wydaje mi się, że ważniejsze od dyskusji ideowej (katolicyzm v. ateizm czy cokolwiek innego) jest to, jak okrutny może być człowiek w imię ... (wstawić cokolwiek). Pokazuje to historia, pokazują to psychologiczne eksperymenty, nawet zachowanie dzieci w przedszkolu. Zamiast się kłócić nad wyższością tej czy innej wiary życzyłabym sobie i innym ludziom, aby nigdy nie przechodzili obojętnie wobec czyjejkolwiek krzywdy, a często ostracyzm to jedyne, na co stać zwykłego, szarego i małego człowieka.