PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=34890}

Siostry Magdalenki

The Magdalene Sisters
2002
7,6 19 tys. ocen
7,6 10 1 19086
6,4 8 krytyków
Siostry Magdalenki
powrót do forum filmu Siostry Magdalenki

a kosciol na to "nie"

użytkownik usunięty

smutnie prawdziwy. "prehistoryczna" mentalnosc spoleczenstwa nadwyraz realistyczna. o tym ze przeciwny wprowadzeniu na ekrany kin byl kosciol katolicki chyba wszyscy wiedza?mysle ze kosciol w tym wypadku ma sie czego wstydzic bo to nie fikcja tylko historia zycia.

ocenił(a) film na 10

czy na pewno??
nie najlepsze jest stwierdzenie, ze "kosciol w tym wypadku ma sie czego wstydzic" - ma sie czego wstydzic, jak najbardziej!!!!!! Ja sie tylko ogromnie ciesze, ze powoli robi sie filmy oczerniajace to, co zlego sie dzieje i pokazujace spolecznosci prawde.
Kazdy by sie sprzeciwial pokazywaniu takiej prawdy. Wiec niech sie Kosciol wstydzi. I nigdy wiecej do czegos takiego nie dopusci...

użytkownik usunięty
Miu_Miu

wiecej takich obrazow
rowniez sie ciesze ze takie sprawy naglasnia sie . wydaje mi sie ze w chwili obecnej dotarcie do jakichkolwiek zapiskow dokumentujacych to co sie dzialo kiedys za murami klasztorow jest wrecz niemozliwe i tym bardziej podziwiam autora tego obrazu:) oby bardziej udalo sie poznac przeszlosc.

ocenił(a) film na 10

dla szerszej publiczności
poznac to jedno - co wazniejsze pokazac ludziom prawde i otworzyc im oczy na to, co sie dzieje i co tak popieraja. Wg mnie najwazniejsze jest to, by takie obrazy mogly dotrzec do jak najszerszej publicznosci. Moze wtedy poprawiloby sie wiele spraw.
Pozdrawiam.

użytkownik usunięty
Miu_Miu

autorytet
wydaje mi sie ze dotarcie do szerszej grupy publicznosci, oczywiscie mam na mysli "myslacej publicznosci" moze zakonczyc sie w pewnym sensie upadkiem instytucji kosciola katolickiego w tych kregach. upadkiem to moze za mocne slowo ale naruszeniem autorytetu. z drugiej strony zastanawiajac sie .. czy kosciol ma jeszcze jakis autorytet dla "myslacych"? dla mnie juz dawno stacil.
pozdrawiam:)

ocenił(a) film na 10

jak normalna instytucja........
Ja bym wolala, zeby filmy/obrazy/itp docieraly do tej czesci spolecznosci, ktora jest bezgranicznie zaslepiona wladza Kosciola. nie chodzi mi o upadek wiary w cos ponad ludzkoscia - kazdy ma do niej prawo. Jednakze wiara ta nie powinna byc narzucana przez Kosciol. Bo chyba kilka wiekow rzadow powinno im wystarczyc. Chociaz niech zaczna normalnie funkcjonowac - mam tu na mysli m.in. podatki.
Rowniez pozdrawiam.

użytkownik usunięty
Miu_Miu

spisek
no tak, teraz moglaby sie zaczac rozmowa na temat jaki powinien byc kosciol, ale nie o to przeciez chodzilo:) wydaje mi sie ze nie ma znaczenia czy takie obrazy dotra do ludzi zaslepionych kosciolem poniewaz istnieje duze prawdopodobienstwo ze ci wlasnie ludzie uznaja przeslanie filmy za klamstwo i jakis spisek przeciwko chrzescijanstwu. to tak jakby mowic nam ze ziemia jest kwadratowa.. ciezko uwierzyc , prawda?

ocenił(a) film na 10

przełom
ale byloby milo, gdyby do tych wlanie ludzi cos docieralo..... nie tylko slepa wiara w Kosciol zamiast w cos wyzszego. Bo w Kosciele coraz mniej Boga. Zastepuja go 'wyzsze' dobra.....
Zwlaszxcza, ze ostatnio Kosciol zgadza sie na odstepstwa od swoich zwyczajow - w adwent mozna sie bawic, a w wigilie jest mieso.... Moze w koncu przyzna tez, co sie dzieje wewnatrz tej instytucji?? Moze wlasnie taki film jak "siostry magdalenki' pomoze dokonac takiego przelomu...... Moze..........

użytkownik usunięty
Miu_Miu

czas
wydaje mi sie ze pokazujac przeszlosc nie mozna dokonac przelomy w terazniejszosci:/ niestety... koscio l sam w sobie jakos instytucja jest zamkniety i bardzo pilnie strzeze swoich tajemnic. duzo wody uplynie zanim dowiemy sie co naprawde dzieje sie wewnatrz kosciola:/

ocenił(a) film na 10

może przeszłość coś zmieni......
Mam nadzieje,ze jednak pokazujac przeszlosc (przeciez jak bliska!!!!!) mozna cos zmienic. W koncu ludzie sie opamietaja. Bo dla nich nie jest najwazniejszy Bog - najwazniejszy jest Kosciol - i sami to tak ujmuja. Moze jak zobacza, ze jedno z drugim nie ma wiele wspolnego, to cos sie zmieni na lepsze.....

użytkownik usunięty
Miu_Miu

Niech będzie pochwalony. Twoja wypowiedź bardziej mnie zszokowała niż sam film, który o mało w moich oczach stałby się tendencyjny do granic możliwości. Nie wiem jak można czerpać przyjemność, z czyjegoś upokorzenia, oczerniania i wyciągania brudów. Nie żebym pragnął żyć w błogiej nieświadomości, ale nie chciałbym oglądać podobnych filmów. Kościół nie jest winny takiemu biegowi wypadków jaki miał miejsce w klasztorze magdalenek. Winne są same zakonnice, poszczególny człowiek, który korzystał z sytuacji, z dostepnej wladzy dla wlasnych celów. Wystarczy zobaczyć (najswiezsze watki na tym forum), jak ludzie po tym filmie pałają nienawiscią do zakonnic (pewnie nigdy nie mieli doczyniania z jakąkolwiek zakonnicą) o księżach-pedofilach w Polsce już nie piszać. Kościół to jednak coś wiecej niż to co pokazano w tym filmie, który jest opisem tragedii jaka się działa w określonej szerokości geograficznej i czasie. Kościół jak każda instytucja ma swoje wady i zalety, ale pożywką dla mediow i odbiorców słabej wiary, są właśnie takie obrazy jak 'siostry magdalenki'. Dlaczego nie pokazywać tego wszystkiego dobrego co Kościół robi dla ludzi? Odpowiedź jest prosta: bo taki film stałby sie frekwencyjną, a co za tym idzie finansową porażką. Smutne jest to, że ludzie ciągle tak lubią wytykać innym drzazgi w ich oku nie widząć belki w swoim...

Pozdrawiam.
Samarytanin

Ja miałem do czynienia z zakkonnicami. Uczyły mnie religii w podstawówce. "pingwiny" tłukły nas l za wszystko. Więc mam za co ich nie lubić.

ty, to nie jest portal katolicki, więc nie wypisuj bzdur, a zwłaszcza "niech będzie podpalony"... bo, aż się nie dobrze robi...

użytkownik usunięty

jak można czerpać przyjemność, z czyjegoś upokorzenia
- wystarczy spojrzeć na te zakonnice zakonnice

opisem tragedii jaka się działa w określonej szerokości geograficznej i czasie
-nie jest to raczej odosobniony przypadek

Dlaczego nie pokazywać tego wszystkiego dobrego co Kościół robi dla ludzi?
- w sumie czemu nie, byłoby to czyste science fiction, a takie filmy ludzie chcą oglądać.

amen

bo kosciol nie robi nic dobrego, a nawet jesli robi, to i tak ma zyski...

ocenił(a) film na 9

A ja mysle, ze nie mozna odrazu na podstawie tego filmu powiedziec, ze caly kosciol jest zly... mozna za to napewno stwierdzic, ze siostry magdalenki nie byly zbyt mile ;) (delikatni mowiac)

ocenił(a) film na 8

fikacja czy tez nie Koscioł znow Kosioł a czy koscioł ma piecze nad takim zgromadzeniem czy Koscioł ma jakas piecze nad takim zgromadzeniem
?? nie o aktach tam sie dzejacy nie wiedział.... coz jak w kazdej histori zdarzaja sie błedy ..... a najwaznejsze to sie do nich sie przyznac i przeposic... wiec....