Doskonała fabuła, film wykonany na podstawie książki Króla, świetni aktorzy, piękna muzyka, nic dodać, nic ująć. Film ten pokazuje jak jest naprawdę w więzieniach typu Shawshank, tych, o zaostrzonym rygorze. Na każdym kroku więźniowie są bici, maltretowani, męczeni fizycznie i psychicznie. Jest tam też wszechobecna korupcja, łapówki są rozdawane każdemu. Za te złe rzeczy, które zrobili, odpłacają czymś takim. To prawdziwe piekło na Ziemi.
Dałam filmowi 10/10, jest niesamowity. Taki, którego chce się obejrzeć jeszcze raz. Gorąco polecam tym, którzy się (jakimś cudem) wahają. To na pewno nie będą zmarnowane 2 godziny. ;)
Odpłacają nawet za rzeczy, których nie zrobili ;) Obejrzyj jeszcze raz, ten film pokazuje o wiele więcej ;)
Niewiarygodne jak wiele wiesz o funkcjonowaniu więzień o podwyższonym rygorze - napisz książkę, bestseller murowany! Albo chociaż bloga ;)
Także dałam 10/10 uważam, że jest to arcydzieło! i na pewno nie przypadkowo już długo znajduje się na pierwszym miejscu;)
Polecam każdemu! a propos kiedyś przeczytałam, że prawdziwe arcydzieło to coś takiego o czym przez najbliższe dni ciągle myślisz a w przypadku tego filmu tak było.
Dokładnie, na podstawie książki Króla. A warto zaznaczyć, że on pisze niesamowite horrory. Szkoda tylko, że tak rzadko wychodzą z nich dobre ekranizacje. Co najwyżej przeciętne. Tutaj, jeden z nielicznych wyjątków, i za to olbrzymi plus. :)