PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1048}

Skazani na Shawshank

The Shawshank Redemption
1994
8,8 963 tys. ocen
8,8 10 1 963383
8,2 76 krytyków
Skazani na Shawshank
powrót do forum filmu Skazani na Shawshank

Świetny film

ocenił(a) film na 10

Doskonała fabuła, film wykonany na podstawie książki Króla, świetni aktorzy, piękna muzyka, nic dodać, nic ująć. Film ten pokazuje jak jest naprawdę w więzieniach typu Shawshank, tych, o zaostrzonym rygorze. Na każdym kroku więźniowie są bici, maltretowani, męczeni fizycznie i psychicznie. Jest tam też wszechobecna korupcja, łapówki są rozdawane każdemu. Za te złe rzeczy, które zrobili, odpłacają czymś takim. To prawdziwe piekło na Ziemi.
Dałam filmowi 10/10, jest niesamowity. Taki, którego chce się obejrzeć jeszcze raz. Gorąco polecam tym, którzy się (jakimś cudem) wahają. To na pewno nie będą zmarnowane 2 godziny. ;)

ocenił(a) film na 8
RedAde

Odpłacają nawet za rzeczy, których nie zrobili ;) Obejrzyj jeszcze raz, ten film pokazuje o wiele więcej ;)

ocenił(a) film na 10
Phenomeon

Dzięki za radę, obejrzę. ;)

ocenił(a) film na 6
RedAde

Niewiarygodne jak wiele wiesz o funkcjonowaniu więzień o podwyższonym rygorze - napisz książkę, bestseller murowany! Albo chociaż bloga ;)

ocenił(a) film na 10
RedAde

Także dałam 10/10 uważam, że jest to arcydzieło! i na pewno nie przypadkowo już długo znajduje się na pierwszym miejscu;)
Polecam każdemu! a propos kiedyś przeczytałam, że prawdziwe arcydzieło to coś takiego o czym przez najbliższe dni ciągle myślisz a w przypadku tego filmu tak było.

ocenił(a) film na 9
RedAde

Dokładnie, na podstawie książki Króla. A warto zaznaczyć, że on pisze niesamowite horrory. Szkoda tylko, że tak rzadko wychodzą z nich dobre ekranizacje. Co najwyżej przeciętne. Tutaj, jeden z nielicznych wyjątków, i za to olbrzymi plus. :)

ocenił(a) film na 10
RedAde

na koniec aż się wzruszyłam:)

ocenił(a) film na 10
RedAde

a jak się nazywa ta książka Kinga o tym psie bo nie mogę znaleźć:) ten horror

ocenił(a) film na 10
RedAde

Dokładnie. Film jest genialny. Budzi refleksje i współczucie. Ulubiona scena: rada zatwierdza podanie o zwolnienie warunkowe Reda. I to uczucie, kiedy zauważyłam na kartce stempel: approved. Trzeba zdecydowanie pochwalić też fantastyczne ścieżki dźwiękowe.