Skazani na Shawshank to flim obok, którego na pewno nie można przejść obojętnie, nie wiem czy zasługuje na miano najlepszego filmu w rankingu światowym, ale z pewnością zasługuje na wysoką ocenę. Wydaje mi się, że zbyt pobieżnie zostało przedstatwione życie w więzieniu, które rozumiem było więzieniem o zaostrzonym rygorze? Ja jakoś nie odczułem tego oglądając ten film, czegoś mi zabrakło. Scenariusz miejscami naiwny, można by się jeszcze do kilku rzeczy przyczepić, ale nie przeszkadzało mi to, mam bardzo pozytywne odczucia względem tej produkcji. Kto uważa ten film za najlepszy w swoim gatunku? Za lidera jeśli chodzi o filmy o tematyce więziennej?
ten film jest tak dobry że chyba nikt nie można mu dać 1/10 ^^ dlatego jest na 1 miejscu ;)
jak sam ranking wskazuje to jest lider filmów o tematyce więziennej!
Film wg mnie jest bardzo dobry, ale nic więcej. Moż ejestem slepy,a le nie widze w tym filmie czegoś, co wyniosłoby go NA SZCZYT! Szczerze mówiąc, szykując się na oglądanie "najlepszego filmu na świecie" (jak wykazuje ranking) troche bym sie rozczarował. Dożo bardziej niż "Skazani na Shawshank" i przejela, zaintrygowała, wzbudzila emocje itd itp polska "Symetria", ktorą uważam za świetny film, biorąc pod uwage kategorie filmu o tematyce więziennej i filmu w ogóle. Ale moze sie myle...
Ranking rankingiem. Jak dla mnie ten film jest w pewien sposób za słodki. Nie wiem jak to dokładnie jak to sprecyzować, ale wydaje mi się, że życie więzienne jest tutaj przedstawione w sposób odbiegający od rzeczywistości. Tylko to mam temu filmowi do zarzucenia.
Szczerze ci napiszę, że w "Symetrii" bardziej odczułem ten klimat więzienia niż w "Skazanych na Shawshank", a główny bohater zachowywał się tak jakby w ogółe w tym więzieniu nie był, a przynajmniej nie robiło ono na nim większego wrażenia. Trochę inaczej sobie wyobrażałem przedstawienie więzienia o zaostrzonym rygorze.
Właśnie o tym mowie. "Symetria" potrafiła przedstawić surowy klimat, choć był to "tylko" areszt, pokazywała przemianę zachodzącą w człowieku pod wpływem więzienia, co dzieje sie w ludzkiej psychice, co pęka, dlaczego wszyscy tak nienawidzą więzienia. W amerykańskich filmach, wypełnionych ta ich amerykańszczyzną, więzienia wyglądają co najwyżej na schroniska młodzieżowe a nie zakład karny. Film bardzo mi sie podobał, ale nie bardziej niż wieeele innych filmów, poza tym ten film nie wnosi zbyt wiele, nie ma chociazby specjalnego przesłania. MA ładną, patosową otoczkę, ale w sumie...tyle. No i Morgana Freemana, ale to nie jest ocena typu "Gdzie Depp tam 2 oceny wyżej"
nie da się odczuć klimatu bo nasz bohater jest taaki pro ;) wszyscy go szanują bo jest im potrzebny w załatwianiu spraw bankowych itp itd (nie liczę homo..)