PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1048}

Skazani na Shawshank

The Shawshank Redemption
1994
8,8 963 tys. ocen
8,8 10 1 963383
8,2 76 krytyków
Skazani na Shawshank
powrót do forum filmu Skazani na Shawshank

Naprawde bardzo dobry film, proponuje nie sugerowac sie niskimi opiniami i zasiasc do tego filmu. Naprawde daje wiele do myslenia. Wiecej sie rozpisywal nie bede. Pozdrawiam.

użytkownik usunięty
justynus

Niskimi opiniami? Przecież ten film w każdym możliwym rankingu najpopularniejszych filmów zajmuje 1 miejsce. Swoją drogą zupełnie niesłusznie, ale to inna bajka.

ocenił(a) film na 10

powiedz mi dlaczego niesłusznie i jaki film według ciebie powinien być na pierwszym miejscu
chyba że jesteś z tych "znawców" którzy uważają że dobre filmy to np. Next czy Transporter

użytkownik usunięty
fredek_5

Niesłusznie bo film absolutnie niczym się nie wyróżnia. Gra aktorska poprawna, muzyka poprawna, scenariusz poprawny. Prosta historia, banalna do bólu wygrana dobra nad złem, nierealistycznie ukazane więzienie z tamtego okresu, postacie są płaskie i schematycznie czarno-białe. Pełen jest ogranych schematów, a na swoje miejsce zasłużył tylko tym, że jest ładną i radośnie kończącą się bajeczką. Nie zmusza do głębokich refleksji, jest łatwy w odbiorze dla każdego widza niezależnie od wieku. Porusza ograne i wyświechtane motywy, jest przewidywalny i schematyczny. Nie jest niczym przełomowym. Pierwsze miejsce może zdobyć tylko i wyłącznie w ogólnodostępnych rankingach popularności takich jak filmweb czy IMDB. Nie są to zresztą zbyt wartościowe listy.

Takie obrazy - mimo, że są przyjazne i łatwe w odbiorze dla każdego (co jest główną przyczyną jego popularności) absolutnie nie zasługuje na pierwsze miejsce wśród wszystkich filmów w historii kinematografii.
Nie wiem jaki obraz powinien się znaleźć na pierwszym miejscu, nie zastanawiałem się nad tym, piszę tylko, że na pewno nie są nim "Skazani na Shawshank". Nie wiem czy znalazłbym dla tego filmu miejsca w pierwszej dziesiątce, a co dopiero mówić o podium.

Co do uwagi na temat "znawców" - mała rada. Z taką gorliwością z jaką oceniacie czyjeś cyferki na profilu obok filmów, oceniajcie wypowiedzi danego użytkownika i na tej podstawie oceniajcie czy ktoś się na kinie zna czy nie. Wiem, że w dzisiejszym pokoleniu przeczytanie czegokolwiek dłuższego niż SMS może być trudnością nie do pokonania, skoro można przejrzeć czyjeś oceny, ale dzięki temu filmweb naprawdę będzie bardziej wartościowym miejscem.

A teraz pytanie ode mnie napisz dlaczego uważasz, że "Skazani na Shawshank" zasługują na pierwsze miejsce.

BTW. Uważam, że "Głupi i głupszy" i "American Pie" to bardzo dobre filmy.

ocenił(a) film na 10

Muszę przyznać że lektura twojego komentarza daje dużo do myślenia. Ale do rzeczy.

Po pierwsze nie powiedziałem że film powinien być na pierwszym miejscu.
Chodziło mi o to że niesłusznie go oceniłeś, a co wynika z mojej wcześniejszej wypowiedzi myślałem że właśnie należysz do tych "znawców", ponieważ wielu takich znam.

Co do pierwszego miejsca na liście filmów to nie wiem co tam powinno być może Ojciec chrzestny, Siedem
lub Czas apokalipsy te filmy bardzo mi się podobały. Możesz mnie ocenić teraz jak chcesz ale gustu nie da się zmienić.

A tak w ogóle to "Głupi i głupszy" też mi się podobał ale "American Pie" już mniej.
Pozdrawiam

Czlowieku, po co te spiny ? Nie rozumiem. Gdzie w moim komentarz mozna wyczytac, ze film zasluguje na pierwsze miejsce? Ja nie wiem co sie z tym swiatem dzieje, najlepiej na czlowieka naskoczyc zamiast sie chwile zastanowic. Napisalem, ze nie warto sugerowac sie niskimi opiniamii (oceny powiedzmy uznac za opinie tez mozna, a jesli nie, to jak tak uwazam i juz), kurde, powiedzmy , ze niskie oceny to 1,2,3,4,5 no szostka, ze jest blizej do dychy niech bedzie to ocena uznaniowa. Uwazam, ze film nie zasluguje na wyzej wymienione oceny, ja dalem mu dyche, bo nie jestem znawaca, jak to u gory piszecie, jestem zwyczajnym odbiorca, film dal mi czas na refleksje. Prawda jest , ze nie wiem jak wygladalo wiezienie w tamtych czasach, moze dlatego tak badzo nie razilo mnie to w oczu jak Ciebie elaviart, jasne, ze to jest "troche" bajeczka, ale mnie w 100% urzekla. Dlatego polecalem nie sugertowac sie niskimi oceami w stylu: "gniot ! 1 ! Moze najwyzej 2 ! " albo "dalbym chetnie zero ! " Takie opinie mnie zrazily, uwazam, ze jest malo filmow, ktore zasluguja na 1, a co dopiero TAKI film. Kazdy ma prawo miec wlasne zdanie na wybrany temat, ja napisalem tylko malo znaczacy komentarz na iles tam milionow uzytkownikow filmweb'a, takze prosze, nie bulwersuj sie tak. Pozdrawiam

użytkownik usunięty
justynus

A ja nie rozumiem dlaczego pytasz mnie o rzeczy które wysłałem do kogoś innego.

Ale abstrahując od tego - kto się spina i bulwersuje? Każdą odpowiedź czy odmienne zdanie traktujesz jako osobisty atak? Jeśli nie chciałeś widzieć pod swoim komentarze odpowiedzi, uwag czy jakiejkolwiek próby dyskusji to po co cokolwiek pisałeś?

Myslalem, ze odpowiedz jest do mnie. Nie chce dalej uczestniczyc w potyczkach slownych, bo to mija sie z celem ani nie mam zamiaru stwarzac sobie "wrogow". Wybacz , przeczytaj sobie jeszcze raz moja wypowiedz DLACZEGO napisalem, ale odpowiem drugi raz, zeby ludzie nie sugerowali sie jedynkami od filmwebowiczow i tyle. Trzymaj sie cieplo i nie odpisuj na ten post, z gory dzieki i jesze raz pozdrawiam