PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1048}

Skazani na Shawshank

The Shawshank Redemption
1994
8,8 963 tys. ocen
8,8 10 1 963383
8,2 76 krytyków
Skazani na Shawshank
powrót do forum filmu Skazani na Shawshank

NAJLEPSZY !!

ocenił(a) film na 10

Najlepszy film jaki widziałem. Myśle ze obok "Zielonej Mili" najlepsza powieść S.Kinga. 7 nominacji i ani jednego Oscara ... czemu ? Film powstał w 1994 roku, który przez wielu uważany był za rok który wydał najlepsze filmy w historii kina. Był to rok "Forresta Gumpa" jednak mysle ze film Darabonta na statuetke zasłużył i to nie jedną...

ocenił(a) film na 8
Zurek

Nie, no przestań. "Skazani..." nie jest _powieścią_ Kinga, ledwie opowiadaniem (ze zbioru "Cztery pory"). A nawet jeśliby był powieścia, to uwierz mi, są lepsze ;) Chociaż... dla mnie i tak wszystkie knigi Kinga są najlepsze na świecie... nawet "Buick 8" :D Ale mówmy o filmie, a nie o książce. Opowiadanie jest świetnie zekranizowane. Obraz wcale nie ustępuje słowu pisanemu, a to głównie dlatego, że zrealizowany na podstawie krótkiej opowieści, więc nie było czego pominąć ;)

ocenił(a) film na 8
Zurek

może nie zauważyłeś, ale w tym roku powstało Pulp Fiction i jeśli ktoś ma tu zasłużyć na oskara za reżyserię to tylko Tarantino. Gump to pomyłka, mimo tego, że film ma genialną, naprawdę świetną reżyserię, nie wspominam o SnS, bo tu chodzi o PF i FG, reszta wymięka przy takich pretendentach. Przeczytaj "Lśnienie". Świetne...