PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1048}

Skazani na Shawshank

The Shawshank Redemption
1994
8,8 963 tys. ocen
8,8 10 1 963383
8,2 76 krytyków
Skazani na Shawshank
powrót do forum filmu Skazani na Shawshank

Właściwie nie mogę powiedzieć na ten film złego słowa - oglądałem go kilka razy jeszcze na VHS... Jednak dla mnie nie w nim "tego czegoś".

Nie ma się za bardzo do czego przyczepić ale nie ma tu jakiegoś uroku który nie pozwala zapomnieć o filmie - krótko mówiąc solidne rzemiosło ale nic poza tym.

Moim zdaniem pierwsze miejsce w rankingu światowym to przegięcie , ale domyślam się dlaczego ciągle jest na pierwszej pozycji.

To taki trochę samo-nakręcający się mechanizm ... ludzie widzą jak wysoko jest w rankingu i myślą że trochę nie halo byłoby dać zbyt niską ocenę , kwadratura koła.

Dla mnie 8,5/10 - napewno nie wyżej.

użytkownik usunięty
eltorromuchacho

Wiesz, co to znaczy KWADRATURA KOŁA ?

ocenił(a) film na 8

Wiem ale być może użyłem tego określenia w nieodpowiednim kontekście - być może mój błąd , nie zaczynaj się podniecać byku i odbiegać od meritum tematu - gimnazjalni geniusze to uwielbiają.

użytkownik usunięty
eltorromuchacho

Przepraszam, że Cię uraziłem, ale nie mogłem się powstrzymać :) Tak czy siak, zgadzam się, że ten film jest za wysoko.

ocenił(a) film na 9

chyba nie ma takiego filmu, który byłby na pierwszym miejscu i wszyscy byliby z tego fakty zadowoleni, moim zdaniem "Skazani..." mają "to coś", inaczej nie byłby to jeden z kilku filmów, na których się wzruszyłem. To znakomity film. Jest jeszcze wiele innych znakomitych filmów, które zasługują na 1. miejsce, jak Ojciec Chrzestny, Pulp Fiction, Lista Schindlera, Psychoza, Incepcja (moje zdanie;)) itp. Trudno wskazać ten jeden film.

ocenił(a) film na 8
adriantms

Zgadzam się z tymi wszystkimi filmami które wymieniłeś , no może poza Listą Schindlera bo osobiście nie przemawia do mnie jakoś bardzo tego typu kino. To trochę jak z malarstwem Picassa , niektórzy widzą w jego obrazach przejaw olbrzymiego geniuszu a inni (też często lubiący sztukę - jednak w innym wydaniu) badziewie... Dla mnie Skazani są tylko jednym filmem z wielu , jakoś mnie nie przyciąga.

ocenił(a) film na 10
adriantms

No prosze Cię, naprawdę widział byś na pierwszym miejscu Incepcje? Ja uważam że ten film był beznadziejny. Ale reszta oczywiście jak najbardziej za, no za Ojca Chrzestnego to mmm... :D

ocenił(a) film na 9
kasia_roza

Kwestia gustu. Z tych filmów, które wymieniłem, to chyba właśnie Ojca Chrzestnego lubię najmniej. Jakoś film zupełnie nie trafił w moją stylistykę, choć doceniam aktorstwo etc., dlatego go wymieniłem. Ja mam dość specyficzne podejście do filmów. Spodobało mi się połączenie surrealizmu z akcją i thrillerem w Incepcji. Moim zdaniem ten film jest wyjątkowy, nie każdemu musi się jednak podobać, tak jak Ojciec Chrzestny.

ocenił(a) film na 10
adriantms

Incepcja zła nie była, tylko trochę mi Matrixem zajeżdżał czasami, ale najbardziej nie spodobała mi się końcówka filmu bo cały film dla mnie stracił sens. Jak kto lubi, pewnie :)

ocenił(a) film na 9
kasia_roza

Matrix to kawał dobrego filmu;) Mam na myśli część pierwszą;)

ocenił(a) film na 10
adriantms

A widzisz i tu się pojawia problem.. Niecierpie Matrixa! :D

kasia_roza

Nie chcę się niczego czepiać, ale myślę że po prostu nie rozumiesz Matrixa. Dla mnie Matrix jest arcydziełem i dziwię się że nie jest w czołówce rankingu, nawet nie ma go w pierwszej setce. Ludzi odstrasza ten klimat Matrixa, te bieganie po ścianach, nieludzkie umiejętności, często mocno przesadzone akcje, ale to nie o to w tym filmie chodzi. Obejrzyj jeszcze raz scenę rozmowy Morfeusza z Neo, gdy Morfeusz każe dla Neo wybrać jedną z dwóch tabletek. Ta scena to coś pięknego, zastanów się nad tym co Morfeusz mówi dla Neo i zastanów się jeszcze raz na filmem oraz jego przesłaniem.
Co do Incepcji to również uważam ten film za genialny, ale już nie za arcydzieło. Z tego typu filmów jest to zdecydowanie najlepszy jaki widziałem, na równi z Deja Vu. Dodam że oglądam przeróżne filmy, jestem otwarty na każdy gatunek i interesują mnie tylko filmy z najwyższej półki. Choć żeby się na nich poznać trzeba przebrnąć przez masę miernoty. A co do Skazanych na Shawshank to również genialny film choć zdecydowanie nie na pierwsze miejsce, ale w pierwszej 10 na pewno. Pozdrawiam

ocenił(a) film na 10
Aereesteo

Wcale nie neguję tego co powiedziałeś, bo masz rację z tymi ujęciami typu bieganie po ścianach skutecznie mnie to odstrasza dlatego też nigdy nie dobrnęłam do końca tego filmu. Może w końcu się zmuszę i z uwagą obejrzę ten film raz jeszcze. A co do incepcji, nie każdy musi kochać ten film, dla mnie on po prostu był przeciętny, za bardzo widać był robiony po to żeby trzasnąć drugą część. Nie wiem.

kasia_roza

Matrix (jako system) symbolizuje nasz świat, ten w którym teraz siedzisz i czytasz tego posta. Zauważ że zwykli ludzie z matrixa(ponownie mam na myśli system) nie potrafią biegać po ścianach itp. Są to tak zwane Boty(nie pamiętam czy w filmie pada to określenie, ale ja tak ich określam) Boty to my, ja i Ty i każdy inny człowiek, Agenci to ludzie którzy kontrolują i tworzą matrix- w odniesieniu do naszego świata można by powiedzieć, że są to bankierzy, media itp. I to co najważniejsze- cała drużyna Neo to ludzie którzy wyrwali się z matrixa, są ponad nim i dlatego po wejściu w matrix mogą robić co chcą, mogą latać, biegać po ścianach, unikać kul. Sama spróbuj sobie odpowiedzieć na pytanie kogo oni symbolizują w naszym świecie:) Jak w pełni zrozumiesz, to wierz mi że poczujesz się dużo mądrzejsza. Dlatego Matrix jest dla mnie arcydziełem.
Wracając do Incepcji to w tym filmie jest po prostu dobre to że trzyma w napięciu, zaskakuje, nie nudzi:) Film bardzo mocno trzyma się kupy, dla mnie to bardzo solidna robota. Do tego motywy snu w śnie, samego snu i incepcji są bardzo interesujące. O ile znamy znaczenie słowa Incepcja, bo w polskim słowniku ono nie występuje.

ocenił(a) film na 10
Aereesteo

Ej powiem Ci, ze jak bym z Tobą oglądała te filmy to chyba by były one nieco bardziej interesujące niż są dla mnie w tym momencie, ładnie opisałeś matrixa, chyba skuszę się na niego raz jeszcze. Co do incepcji też w zasadzie się z tobą zgadzam, jednak nie wzbudził we mnie jakiś skrajnych odczuć. Ale racja te aspekty które wymieniłeś są bardzo dobre, niedosyt mam do samego końca filmu a co za tym idzie całym jego sensie. Dziękuję! :D

kasia_roza

Do usług:)
Ja też wielu filmów nie rozumiem, a poprzez dyskusję mogę się czegoś dowiedzieć;) Tak na prawdę w każdym filmie próbuję się doszukać ukrytej treści, rozkładam film na części pierwsze:)
Ale co najważniejsze, musi mnie najpierw zainteresować

ocenił(a) film na 10
Aereesteo

Mam podobnie, też czasami widzę w jakiś filmach takie schematy których nikt z osób z którymi film oglądam nie dostrzegło. No to jest najlepszy sposób na film. Ej nie mów do usług bo zdziwisz się kiedyś jak wpadnę z browarem i popcornem na jakiś film :D ja mam różne jazdy w głowie :D

kasia_roza

Hehe jak obejdziesz moją dziewczynę to wpadaj:D Brakuje mi kogoś do filmów, sam muszę oglądać

ocenił(a) film na 10
Aereesteo

ŁŁuuu to lipa, w kupie raźniej :) No ja też załatwię co nieco ze swoim facetem i wpadam. :D Ja niestety też sama oglądam filmy bo lubie komentować to co oglądam a wielu osobom się to nie podoba...

kasia_roza

Hihi mi się może to nie podobać bo lubię jak podczas filmu ktoś gada:P Komentarze zawsze trzeba na koniec zostawić;)

ocenił(a) film na 8

Spoko , sorry że tak gwałtownie zareagowałem ale czepianie się na wstępie jakieś pierdoły niezwiązanej z tematem od razu mi czerwoną lampkę zapala :P Przeprosiny przyjęte :P

ocenił(a) film na 9
eltorromuchacho

mi tez sie wydae ze film nie pasuje jako top 1 ... chociaz nie powiem jest to dobry film

ocenił(a) film na 10
Holek94

mało sie znam na filmach, staram sie to nadrabiać ale nie mogłem sie doliczyć ile razy łezka mi się uroniła...

użytkownik usunięty
eltorromuchacho

Jasne, że za wysoko, ten film jest przeciętny chyba w każdym aspekcie.

Puste słowa. Daj jakiś argument a nie bez sensu piszesz

użytkownik usunięty
Aereesteo

Właściwie to twierdzący inaczej powinni coś przedstawić, ale spójrzmy na wszystkie składowe.

Aktorstwo - Wybitne? Zaledwie w porządku. Daniel Day-Lewis w In the Name of the Father był lepszy niż cała obsada tu.
Zdjęcia - Wybitne? Miałkie, w pomieszczeniach też da się to dobrze przedstawić, patrz Un Prophete.
Scenariusz - Wybitny? Dobry, wielowątkowy, trochę się dzieje, ale nie przesadzajmy z peanami.
Fabuła - Wybitna? Nie, nie, nie. Przewidywalna, przesłodzona, obowiązkowy happy end rodem z filmów familijnych.
OST - Wybitny? Bezbarwny. Jak umiesz po czasie odtworzyć w myślach jakiś motyw to owacje na stojąco.
Klimat - Wybitny? Podlega dyskusji, ale na pewno nie pod względem ukazania ciężkiego życia w więzieniu.

Przyjemny film, ale gdzie mu tam do "geniuszu"?

Masz dużo racji jednak myślę że Twoje "zaledwie w porządku" , "miałkie" itd są również lekko wyolbrzymione. Nie uważam tego filmu za genialny, ale na pewno nie jest przeciętny. Ma w sobie coś, nie wiem co, nie jestem krytykiem filmowym, ale wiem że wielu ludzi ten film zachwyca i to przecież nie jest bezpodstawne. Jest to dobry film, zasługuje na 7-8/10

ocenił(a) film na 10

Nie zgodzę się z Tobą
Aktorstwo: wszyscy grają genialnie, od naczelnika pierdla po oczywiście głównego bohatera, który idealnie pokazuje w jakim stanie się znajduje, idealnie zagrał motyw tajemnicy z robieniem tunelu, naczelnik więzienia, też genialnie zagrał swoją rolę twardego skurczybyka, powiedz że mówiąc o tym nie utkwiły Ci te postaci w głowie?
Scenariusz: a nie uważasz go za zajebisty? Jest totalnie nieprzeciętny, spójny wszystko jest na swoim miejscu
Ej ja tak mogę wymieniać i wymieniać bo film jest według mnie oczywiście naprawdę genialny, ale chyba i tak Ciebie nie przekonam co? :D

kasia_roza

Oho teraz mi się przypomniało. Dawno ten film oglądałem, zapomniałem dużo. Samo to że Freeman tam gra wystarcza żeby grę aktorską ocenić na genialną:D uwielbiam tego aktora. Prawda do gry aktorów nie można się przyczepić. Scenariusz? No cóż można by oczekiwać więce

Hmm, właśnie. :P

ocenił(a) film na 10
grzegorz_cholewa

film rewelacyjny co tu dużo pisać,a że jest pierwszy w rankingu? po prostu z tych najwybitniejszych dzieł właśnie "Skazani na Shawshank" najbardziej przypadli do gustu ogółowi i tyle...

adamb81

Wiem, że przypada ogółowi bo ogół w ogóle dużo od filmów nie wymaga. A ten jest co najwyżej solidny, koło wybitnego to to nie stoi.

ocenił(a) film na 10
grzegorz_cholewa

wiesz nie jest to portal przeznaczony tylko i wyłącznie dla krytyków filmowych i wielkich kinomanów ,ale także dla zwykłych widzów lubiących oglądać filmy z prostym przekazem :)

adamb81

Wiem dla kogo jest, nie musisz mnie informować.