Znacie może jeszcze jakieś seriale (oprócz Prison Break) i filmy (Oprócz Skazanych na Shawshank), których akcja dzieje się w więzieniu?
Jest jeszcze tylko jeden znany mi film dorównujący Shawsahank Redemption, którego akcja dzieje się w realiach więziennych. Jest to Motylek (Papillon) z 1973 roku w reżyserii Shaffnera. Hoffman i McQueen tworzą w tym arcydziele wprost genialne kreacje. Sam film jest wielką epopeją wolności i przyjaźni.
Te dwa filmy zasługują na 10/10 i znaczek jakości.
Ps
O serialach nic mi nie wiadomo...
Ciezko jest tak przypomniec, ale jak cos, to dopisze. Teraz do glowy przychodza mi dwa:
-"W imię ojca"
-"Symetria"
Ten pierwszy IMO moglby konkurowac ze "Skazanymi.." i ma nawet niezla srednia przy 450glosach tutaj na filmwebie, ale nie wiedziec czemu nie ma go w TOP100.
Zgadzam się w pełni jeżeli chodzi o film "Papillon". "Symetria" jest równiez godna polecenia.
Ponadto polecam "Ucieczkę z Alcatraz" z Clintem Estwodem.
A ja pamiętam jeszcze taki stary film, którego akcja toczy się w więzieniu - "Nieugięty Luke" - mnie się ten film bardzo podobał...
Skazanego na piekło mam zamiar wkrótce obejrzeć, a Nieugiętego Luka widziałem niestety tylko początek.