PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1048}

Skazani na Shawshank

The Shawshank Redemption
1994
8,8 963 tys. ocen
8,8 10 1 963383
8,2 76 krytyków
Skazani na Shawshank
powrót do forum filmu Skazani na Shawshank

Znacie może jeszcze jakieś seriale (oprócz Prison Break) i filmy (Oprócz Skazanych na Shawshank), których akcja dzieje się w więzieniu?

ocenił(a) film na 10
digital8

Jest jeszcze tylko jeden znany mi film dorównujący Shawsahank Redemption, którego akcja dzieje się w realiach więziennych. Jest to Motylek (Papillon) z 1973 roku w reżyserii Shaffnera. Hoffman i McQueen tworzą w tym arcydziele wprost genialne kreacje. Sam film jest wielką epopeją wolności i przyjaźni.

Te dwa filmy zasługują na 10/10 i znaczek jakości.

Ps
O serialach nic mi nie wiadomo...

digital8

Ciezko jest tak przypomniec, ale jak cos, to dopisze. Teraz do glowy przychodza mi dwa:

-"W imię ojca"
-"Symetria"

Ten pierwszy IMO moglby konkurowac ze "Skazanymi.." i ma nawet niezla srednia przy 450glosach tutaj na filmwebie, ale nie wiedziec czemu nie ma go w TOP100.

ocenił(a) film na 10
digital8

Zgadzam się w pełni jeżeli chodzi o film "Papillon". "Symetria" jest równiez godna polecenia.
Ponadto polecam "Ucieczkę z Alcatraz" z Clintem Estwodem.

Dr_Solfernus

A ja pamiętam jeszcze taki stary film, którego akcja toczy się w więzieniu - "Nieugięty Luke" - mnie się ten film bardzo podobał...

aniazsk

A znacie coś prócz Ucieczki z Alcatraz filmy w których tez uciekają z więzienia?

ocenił(a) film na 10
digital8

Nie zapominajmy o Zielonej Mili, także Franka Darabonta.

Santino

tak tak, Zielona Mila jak najbardziej..;]

ocenił(a) film na 10
_myslicielka_

"Skazany na piekło" z Van Damem jest nawet taki sobie:)

Marvel13

Do wymienionych wyżej tytułów dodałbym jeszcze "OSADZONY" z S.Stallone.

ocenił(a) film na 9
digital8

Polecam "Nieugięty Luke" z Paulem Newmanem.

ocenił(a) film na 10
digital8

"Więzień Brubaker" z Redfordem. Bzdurne nieziemsko.

Hasintho

Skazanego na piekło mam zamiar wkrótce obejrzeć, a Nieugiętego Luka widziałem niestety tylko początek.

ocenił(a) film na 10
digital8

troszke z innej beczki ale ja bym tu dodal jeszcze Morderstwo pierwszego stopnia z Kevinem Baconem :)