PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1048}

Skazani na Shawshank

The Shawshank Redemption
1994
8,8 963 tys. ocen
8,8 10 1 963312
8,2 76 krytyków
Skazani na Shawshank
powrót do forum filmu Skazani na Shawshank

1. w rankingu światowym - słusznie czy też nie ?

ocenił(a) film na 10

oczywiście, że słusznie, rewelacyjny, najlepszy jaki oglądałam, nie potrafię nawet racjonalnie ubrać w słowa mojego zachwytu nad tym filmem

użytkownik usunięty

Za setką byłoby słusznie.

ocenił(a) film na 9

W moim prywatnym rankingu ten film plasuje się pod koniec trzeciej dziesiątki. Jest świetny, ale jednak nie najlepszy. Oczywiście jest to tylko i wyłącznie moje zdanie.

ocenił(a) film na 10

Zasadniczo czy zasłużenie najlepszy to bardzo subiektywna sprawa, wiadomo kto, co kogo kręci. Niemniej pod względem technicznym, (zdjęcia, dźwięk, montaż) jak i aktorskim niewiele (lub nic) można mu zarzucić.

ocenił(a) film na 10

Jak najbardziej słusznie. Film jest bardzo prosty, ale dzięki temu świetny i rozbudowany pod wzgłedem głównego wątku, i przedstawiana gorzką prawdę o więziennictwie...

Moim skromnym zdaniem - jak najbardziej słusznie! :-)

użytkownik usunięty

Nie zasługuje. Film rewelacyjny, ale około 20 w rankingu. Najlepszy niezaprzeczalnie to wg mnie oczywiście niesamowity Ojciec Chrzestny. Ale to tylko moje zdanie.

ocenił(a) film na 10

oczywiscie, że tak :) Podstawową zaletą tego filmu jest to, że oglądałam go już ze 4 razy i cały czas mam ochotę na kolejny seans...

ocenił(a) film na 10

ranking swiatowy,? arcydzielo ,? chory sposob jakiegos ciemniaka z tego portalu. Po co te nazwy? Podoba mi sie , daje max gwiazdek , a czy film jest swiatowym arcydzielem to calkiem inna sprawa, po kiego grzyba ktos na sile chce mnie zadowolic??? TWORCY TEJ STRONY ZROBCIE COS Z TYM RANKINGIEM BO JEST BEZNADZIEJNY , - DIABEL ZAWSZE TKWI W SZCZEGOLACH ale zaden ciemniak tego nie pojmie

ocenił(a) film na 10

U mnie ten film na pewno jest w top 5 ulubionych filmów ever. Nie wiem czy zasługuje na 1 miejsce bo równie dobrze parę innych filmów mogłoby być ex equo na szczycie ale niestety ktoś musi być drugi żeby ktoś inny mógł być pierwszy;)

użytkownik usunięty
ministasiu

Co więcej ten film ma morał co nieczęsto się zdarza w obecnym kinie, a przy tym ukazany jest w bardzo fajnej historii którą przyjemnie się ogląda. Genialnie ukazuje, że będąc wytrwałym, dążącym uparcie do celu i stawiającym czoło przeszkodom można wiele osiągnąć.

użytkownik usunięty

Czy ja wiem, według mnie jest zbyt przewidywalny.

ocenił(a) film na 9

jak dla mnie nie jest przewidywalny. a bynajmniej nie bardzo.

użytkownik usunięty
moniek_sz

Ja widząc plakat na ścianie od razu pomyślałam, że kryje się za nim tunel.

ocenił(a) film na 10

I tak i nie. Cały ten ranking jest niezwykle sztuczny i nie należy go, w żadnym wypadku, odbierać jako odzwierciedlenie gustów widzów, ani tym bardziej, jako ukazanie które filmy są lepsze od innych. Według mnie wszystkie filmy z czołówki tego rankingu są świetne i zasługują na uwagę, każdy z nich jest inny i tylko osobiste preferencje decydują o tym, że dany film podoba się komuś bardziej niż inny.

użytkownik usunięty

Zdania są podzielone niczym tyłki, fakt - oceny subiektywne, obiektywne, rzecz gustu. Nie wiem bo trudno jest mi to ocenić czy ten film zasługuje na 1 w rankingu ale z pewnością jest jednym z pierwszej dziesiątki najlepszych wraz z Dwunastką gniewnych ludzi.

ocenił(a) film na 10

film na pewno swietnie zrobiony(rezyserka, dzwiek, montaz, muzyka) ale czy najlepszy?
tego juz nie wiem
dla mnie najlepszy film to Lot nad kukulczym gniazdem i legendarny Ojciec Chrzestny ale to tylko moja opinia.Jeden woli lata 80', inny 90' a zdania i tak beda podzielone.
a Skazani to na pewno ciekawa pozycja dla kazdego kinomana
pozdrawiam

użytkownik usunięty

Film co prawda dobry, ale są lepsze. Wg mnie nawet w top 100 nie powinien się znaleźć.