Tylko dobry, ale 1 miejsce w rankingu światowym to według mnie nieporozumienie.
Pierwsze miejsce na liście 250 najlepszych filmów wszech czasów według IMDb. Po podliczeniu ponad 640 000 głosów zarejestrowanych użytkowników jest jednym z dwóch filmów o ocenie przewyższającej 9
Pierwsze miejsce na liście najlepszych filmów świata w rankingu użytkowników portalu filmowego Filmweb z ponad 205 000 głosów i oceną 8.9/10 (stan na 14 września 2011)
Pierwsze miejsce na liście BBC Radio Five Live najlepszych filmów które nie zdobyły Oscara przygotowanej w 2005 roku
Pierwsze miejsce w plebiscycie na najlepszy film w historii kina przeprowadzonym przez magazyn Empire w 2006 roku.
Drugie miejsce w ankiecie na najlepsze sceny końcowe w historii kina (spotkanie więźniów) przeprowadzonej przez Diet Coke w 2003 roku
Drugie miejsce na liście ulubionych filmów Brytyjczyków (W badaniu w 2004 roku wzięło udział 200 tys. osób)
To tylko kawałek jego sukcesów. Film piękny trochę nie realny ale ludzie kochają takie historie.
To raczej dobrze o tobie świadczy :) Dla każdego przeciętnego widza jest arcydziełem (dla niektórych koneserów również) ale moim zdaniem lepszym i o klasę prawdziwszym jest film ''W imię Ojca''. Ten moim zdaniem jest historią nierealną napisaną przez pisarza ,a tamten autentyczną historią napisaną przez życie ,dlatego tamten film wspominałem był dla mnie naprawdę lekcją życia. S.N.S też są wielkim filmem ,być może wrócę do oceniania go na 10 .
Racja ''W imię ojca'' to prawdziwy geniusz ,ale jest za ciężki oraz ''za mało piękny'' dla przeciętnego widza dlatego jest nieznany przez masy oraz niedoceniany ,ale niestety w żyjemy w takim świecie .
Nieprzeciętny widzu nadużywasz zwrotu "przeciętny" w stosunku do innych. Nie jesteś tym lepszym ,bo Tobie podoba się inne kino ;) Z "W imię ojca" nie przesadzałbym za bardzo, bo owszem film sam w sobie jest ciekawy, w dodatku dobra rola Daniela Day-Lewisa, ale brakuje tego czegoś co mają Skazani na Shawshank - i mi osobiście ciężko jest określić konkretnie czegóż zabrakło. Z tym, że jest za ciężki się nie zgodzę, bo w rankingu są jednak znacznie cięższe filmy od "Wio", i to samo z tym, że jest niedoceniany również, bo jednak ta średnia o czymś świadczy.
Ale czy ja mówię że jestem w jakikolwiek sposób lepszy , po prostu zaznaczam że mam inne zdanie od ogółu. A co do WIO to oczywiście nie jest film z rzędu trudnych ,tylko jest mniej przystępny w porównaniu do Skazanych. Średnia WIO mimo iż nie zła to na FW taką podobną średnią ma wiele średniaków ,a mnóstwo genialnych filmów jeszcze mniejszą. WIO nie jest również znane każdemu.
To tylko pokazuje kto te filmy "nominuje" i ocenia.
Nie rozumiem fenomenu tego filmu. Mógłby mi ktoś to zobrazować co sprawia, że wszyscy uważają go za wybitne dzieło i najlepszy film wszechświatów?
Po prostu jest mistrzowskim filmem dla mas ,jest w nim wszystko o czym marzą przeciętni widzowie.
Zgodzę się ze zdaniem, że ma wszystko o czym marzą przeciętni widzowie, ponieważ była interesująca fabuła, dobra muzyka, ciekawa obsada ( Morgan Freeman często sprawia, że filmy są chętniej oglądane :]), ale jak dla mnie to za mało na 1 miejsce. O wiele bardziej przypadł mi do gustu film AI Sztuczna Inteligencja, ale cóż, nie tylko ja tu oceniam, tylko wszyscy i trzeba się pogodzić, że takie filmy jak "Skazani na Shawshank" będą po prostu wyżej w rankingach :).
W sumie idąc tym tropem to mamy wszystko najprostsze a zarazem genialne ,zawsze aktualne dlatego Skazani mają tak silną pozycję . A co do 1 miejsca ,skoro w tylu rankingach są wysoko to świadczy że zasługują ,ale to nie jest tak naprawdę ranking najlepszych filmów tylko przede wszystkim najpopularniejszych.
Jako przeciętny widz podszedłem do tego dzieła z dystansem, bo nie zawsze mi podoba się to co reszcie. Mimo długości filmu, nie odczułem tego jak w wielu innych przypadkach, gdzie pojawiały się, wg mnie oczywiście, niepotrzebne sceny, dłużyzny. Cała historia opowiedziana w przystępny sposób i chyba dlatego dociera do "mas". Wydaje mi się, że ciężko podważyć znakomitą grę aktorską, czy ciekawość fabuły. Dziś zdążyłem tylko obejrzeć końcówkę filmu a i tak oglądałem z zapartym tchem i zainteresowaniem jakby to był mój pierwszy raz;) A o tym czy jakiś film jest najlepszy z najlepszych ciężko jest ocenić, bo jak wspominałem nie wszystkim musi podobać się to samo, i nie ma też takiego filmu który podoba się wszystkim bez wyjątku. Niemniej film ten ma najwyższą średnią nie bez powodu.
Od razu nieporozumienie. Nie trafil w twoje gusta. Nie znaczy to, ze jest nieporozumieniem.
Ojciec chrzestny tez podobno piekny film. Ja na nim zasypiam, ale oceniajac aktorow, kamere, scenariusz stoi wysoko u mnie w rankingu.
Shawshank po prostu podoba sie dużej ilosci osób, stad ta wysoka srednia.
I właśnie to jest problem
Większość sugeruje się rankingiem i daje mu 10/10 z miejsca, nie chcąc narażać się milionom "kinomanów".
ja przeżyłam sporo zaskoczenie, ponieważ film stal się oficjalnie moim ulubionym filmem, a tylko się w tym utwierdziłam kiedy dowiedziałam się, że jest 1 w rankingu. to było bardzo, ale to bardzo pozytywne zaskoczenie :)
Film obejrzałem dzisiaj po raz pierwszy i tylko z ciekawości dlaczego zajmuje 1 miejsce w rankingu i również uważam że film jest dobry ale ,,tylko'' dobry nawet w filmach o podobnej tematyce można znaleść coś lepszego nie mówiąc już o tym dlaczego jest na 1 miejscu w rankingu to zdecydowana przesada jak dla mnie max 8/10