PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1048}

Skazani na Shawshank

The Shawshank Redemption
1994
8,8 963 tys. ocen
8,8 10 1 963312
8,2 76 krytyków
Skazani na Shawshank
powrót do forum filmu Skazani na Shawshank

i ten ckliwy filmik na czele z zakończeniem jak w komedii romantycznej, to sie w głowie nie
mieści

ocenił(a) film na 10
paula12esp

Droga paula12esp chyba byłaś pod wpływem alkoholu pisząc ten komentarz... nie pij tyle! Pozdrawiam!

ocenił(a) film na 7
anits

ha ha, dobre

ocenił(a) film na 7
anits

ale omijając wzmiankę o moim domniemanym alkoholiźmie:) to absolutnie nie rozumiem twojeo zachwytu tym, jakby nie było troche banalnym filmem. fakt,film łapie za serce, naprawdę wzrusza, ale jest to dzieło pokroju titanica, który większych wartości artystycznych nie posiada

ocenił(a) film na 10
paula12esp

A ja nie rozumiem twojego niezachytu :p film jest okrzyknięty jednym z najlepszych na świecie nie bezpodstawnie i nie przez byle kogo. A Titanic to zupełnie inna bajka i inna półka... szkoda że tego nie dostrzegasz. Proponuje następnym razem oglądając Skazanego na Shawshank nie tylko patrzeć ale i widzieć. :) Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 9
paula12esp

Każdy ma prawo do własnego zdania. Są różne gusta. Równie dobrze ja mogę Tobie napisać: Nie rozumiem Twojego zachwytu nad Powiększeniem. Osobiście rzadko mi się zdarza taki filmowy zawód. Nie pamiętam, żebym na którymś filmie tak się wyziewał jak na Powiększeniu. Są piewcy, którzy wychwalają artyzm Powiększenia. No ok. Nie twierdzę, że mają oczy w dupie ale ja osobiście go nie dostrzegłem a ambitne kino oglądam już od kilku dobrych lat i Powiększenie ani kapkę mnie nie zainteresowało czy zaintrygowało.
I nie porównuj Titanica do Skazanych bo się tylko ośmieszasz i przypinasz sobie łatkę ignoranta.
Titanic to typowe łzawe kino. Banalne romansidło dla kur domowych. W tle mamy typowe efekciarstwo Camerona.
Skazani...to opowieść o niesprawiedliwości, przyjaźni w przygnębiających murach więziennych, dramacie jednostki ale jednocześnie nadzieja na to, że jutro będzie lepiej. To jednocześnie prosty obraz ale i piękny.
Nie posiada większych wartości artystycznych? A piękna muzyka, rewelacyjna gra aktorska, świetny scenariusz, ładne zdjęcia? Może w trakcie seansu oślepłaś i ogłuchłaś? :) Myślisz, że te stosy różnych nagród to przesada? :) W takim razie pogratulować :P

ocenił(a) film na 7
Lisowczyk

nie twierdze, że film jest zły, ale fabuła jest po prostu z byt nieprawdopodobna jak na pierwsze miejsce w rankingu. Zwłaszcza ostanie momenty filmy, które moim zdaniem psują niezłą całość.

Co do powiększenia, dla mnie jest to niesamowita uczta pod względem estetycznym, ale rozumiem, że to film raczej nie trafiający w gusta większości

paula12esp

Proponuję przeczytać książkę a później przesilać sobie rozum :)

ocenił(a) film na 7
cryingslave

oceniam film nie książkę

użytkownik usunięty
cryingslave

Co to ma do rzeczy? Argumentów zabrakło?

ocenił(a) film na 9
paula12esp

Strasznie chybiony argument. Człowieku, jakbyś nie wiedziała jest to film na podstawie POWIEŚCI KINGA KTÓRY WŁAŚNIE SŁYNIE Z NIESAMOWITYCH OPOWIEŚCI! Mało tego. Istnieje film Ucieczka z Alcatraz. Jest na faktach autentycznych. Grupka więźniów zwiała z potężnej twierdzy więziennej. I co? Mało prawdopodobne? He he he.

No na pewno Powiększenie nie nadaje się na kino randkowe :P

ocenił(a) film na 7
Lisowczyk

o czym ty piszesz? Jest to portal filmowy, nie dotyczy książek. Nie oceniam udanej czy nieudanej adaptacji książki tylko sam film.To, że film jest na podstawie powieści Kinga ma zmienić moją ocenę? Zastanów się co piszesz
A w filmie nie chodziło mi o ucieczkę tylko o beznadziejną popeliniarską końcówkę, gdzie freeman znajduje wiadomość od przyjaciela na jakiejś polanie.
Sama Ucieczka z Alcatraz jest o wiele lepsza od Skazanych
I co ma estetyka Powiększenia do kina randkowego?

ocenił(a) film na 9
paula12esp

Ucieczka z Shawshank i z Alcatraz wcale tak bardzo się nie różniły. O to mi chodzi. To, że bohater Kinga zwiał z tego pierdla wcale nie jest takie niesamowite - piszę to bo u góry pisałaś "fabuła jest po prostu z byt nieprawdopodobna jak na pierwsze miejsce w rankingu."
A jeżeli już chodzi o tą w Twoim mniemaniu nieszczęsną polanę to co w tym złego? Dla mnie to trochę czepialstwo. Samo życie zna bardziej niesamowite przypadki np. bliźniacy oddzieleni w dzieciństwie a znajdujący siebie przypadkowo po kilkudziesięciu latach.

ocenił(a) film na 10
Lisowczyk

Fakt autentyczny.Boże mój

ocenił(a) film na 3
paula12esp

najbardziej przykre jest to, że spora część użytkowników tego forum uzna tę wypowiedź za trolling. A sam film to faktycznie kwintesencja przeciętności

ocenił(a) film na 9
pvp2651

Dla Ciebie kwintesencją przeciętności. A jeżeli podoba Ci się pozbawiony polotu, argumentów i sensu komentarz pauli to niezbyt dobrze o Tobie świadczy :)

użytkownik usunięty
Lisowczyk

Argumentować to się powinno w drugą stronę, bo co w tym filmie jest ponadprzeciętnego?

ocenił(a) film na 9

W Skazanych najbardziej mnie oczywiście porwała sama historia mężczyzny niesłusznie oskarżonego. Jego dramaty (sadystyczny dyrektor placówki, walka z "siostrami", świadomość niewinności) oraz przyjaźnie zawierane z towarzyszami niedoli. Wielkim plusem tego filmu jest muzyka skomponowana przez Thomasa Newmana.
Osobiście uwielbiam grę aktorską Freemana i Robbinsa. Zatrudnienie ich do tego filmu to strzał w dziesiątkę.
Niewątpliwie za tą opowieścią przemawiają też wyraziste i ciekawe postacie.
Dla mnie to jeden z najlepszych filmów w historii kinematografii.

Lisowczyk

Wydaje mi się, że jest odwrotnie. Komentarze Pauli są konkretne i składne.
Z drugiej strony myślałam, że oceniamy film, a nie gust innych.
Argument za argument - rozumiem. Lecz po co ocena oceny?

paula12esp

Żadne nieporozumienie, tylko kwestia gustu, większość uważa jednak ze to ty się mylisz co do oceny, takie tematy powstają średnio kilka dziennie, możesz zebrać sobie podobnych, może w większej grupie coś zdziałacie, a na chwilę obecną Skazani są, i pewnie jeszcze długo będą top 1 w rankingu filmewebu.

paula12esp

Nieporozumienie, owszem, ale tu głosuje plebs. Więc czego oczekiwać tu rozsądnego?