PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1048}

Skazani na Shawshank

The Shawshank Redemption
1994
8,8 963 tys. ocen
8,8 10 1 963312
8,2 76 krytyków
Skazani na Shawshank
powrót do forum filmu Skazani na Shawshank

kiedy oglądnęłam ten film, mój zachwyt nie miał granic... Ale po zastanowieniu doszłam do wniosku, że fabuła jest trochę naiwna. Nie uważacie? Może się czepiam, ale chociażby ten plakat zasłaniający wejście do tunelu: no przecież to zupełnie, wybaczcie, idiotyczne, założyć, że przez blisko 20 lat nikt nie odkryje czegoś takiego, bo będzie zaklejone kartką papieru. Taką uwagę możecie uznać za niepotrzebne czepianie się, ale ja uważam, że ma duże znaczenie dla fabuły, a w końcu film powinien być wiarygodny. Szczerze mówiąc, to nie mam pojęcia, co "Skazani na Shawshank" na pierwszym miejscu. Czy nie jesteśmy lekko zasugerowani tymi napływającymi ze wszystkich stron pochwałami?

ocenił(a) film na 8
kasianica

Osobiście uważam , że Skazani na Shawshank to pod względem warsztatu naprawde bardzo dopracowany film, a to że według Ciebie fabuła jest naiwna ... no cóż taki właśnie jest Stephen King - naiwnie wierzy w dobro ( patrz także " Zielona Mila "). My jako ludzie o chociaż minimalnym poczuciu wrażliwości powinnyśmy się także naiwnie "wchłaniać" tego typu filmy i cieszyć, że przynajmniej kiedyś powstawały filmy o fundamentalnych wartościach moralnych takich jak dobro, nadzieja i wiara ( raczej ta w ludzi )

ocenił(a) film na 9
kasianica

Tak zgadzam się z tobą po cześci ponieważ wiarygodne powinny bvyć tylko filmy dokumentalne. Nie traktuj kingowskiej rzeczywistosci jako coś w czym najwazniejsze sa logiczne wydarzenia. To ma wzruszac, zachwycać, śmieszyć- dawać poczycie,że film,opowieść wciąga nas w swoją senną rzeczywistość.

ocenił(a) film na 8
mateuszziomal

Ciężko mi nazwać ten film i jego rzeczywistość 'sennymi'...
Podstawą każdego realistycznego filmu jest wiarygodność, tak przynajmniej mi się wydaje. Co innego, gdyby było to dzieło surrealistyczne... ale tak chyba nie jest. Cóż, co do wzruszania i śmieszenia- faktycznie, masz rację.