Ryszard Riedel to bez wątpienia najlepszy polski muzyk w całej histori polskiej muzyki rockowej.Utalentowany wokalnie nie tylko pięknie śpiewał ale również,rysował i pisał.Wszechstronnie uzdolniony artysta,który tak wiele dał sztuce od siebie,dziwnym wydaje się fakt,że jego edukacja skończyła się tylko na podstawówce.Dzięki swojej osobowości i charyzmie wyniosł Dżem na na wyżyny popularności bowiem to za okresu tego właśnie lidera Dżem mógł pochwalić się szczytem popularności,teraz gdy śpiewa w nim Balcar nic nie ujmując chłopakowi Dżem wiele stracił.....naprawde wiele.Przedewszystkim geniusz artystyczny pierwotnego wokalisty .Riedel w początkowych latach zespołu był jego siłą napędowo śpiewał,pisał większość tekstów,w których tak przejmująco opisał własną biografie począwszy od młodzieńczej eufuri po destrukcje i upadek.Miał wkład w komponowanie ścieżki dzwiękowej,dzięki talentowi rysownika projektował również okłądki do płyt zespołu.Rysiek dużo,więc zrobił dla zespołu,to dzięki temu właśnie człowiekowi Dżem osiagnał taką popularność i zdobył tak wiele oddanych fanów.Obecny wokalsita śpiewa głównie utwory autorstwa Riedla.Śpiewając je jednak traci na wiarygodnośći gdyż Rysiek opisywał w nich swoje życie, a teksty piosenek Riedla nie dotyczą w żaden sposób życia Balcara więc nie przelewa on za pośrednictwem piosenek własnej biografi do słuchaczy coo w połączeniu z gorszym wokalem od Riedla powoduje,że zespół nie triumfuje tak jak kilkaście lat temu i nigdy ani wokalista ani sam zespól nie wyjdą z pod cienia jego pierwotnego lidera czyli Rycha.Celowo nie napisałem nic o negatywach RIedla,gdyż chciałem podkreślić jego niezwykły talent i dokonania to prawda,że sprawiał wiele kłopotów zespołowi nie zjawaiając sie np: na koncertach jednak mimo tych minusów jakie na pewno muzyk posiadał uważam,że to on jest odpowiedzialny za sukces tego zespołu i chwałą mu za to szkoda tylko,że nie udało mu się to o czym śpiewał "Chciałem kiedyś zmądzrzeć po ich stronie............być"..............
no przynajmniej jeden normalny wątek, ostatnio za dużo krzykaczy-prowokatorow nawrzucało duzo brzydkich słow w strone ryska
dla tych, ktorzy nie wierza w geniusz artystyczny Ryska prosze wysluchajcie ten kawałek http://www.youtube.com/watch?v=9teo98-MT1I moim zdaniem chyba najtrudniejszy kawałek do wykonania (jezeli chodzi o te z wolnych)