nie mają pojęcia kim był Rysiek, jak dla mnie to przerażające:((((((((
Ja mam 15 lat i nie lubie tych których wymieniłeś. Za to lubię Kombii, Lady Pank i Dżem. Więc nie jest chyba jeszcze tak źle.
moje 17 letnie koleżanki uważają,że teksty Ryśka są beznadziejne...Świat schodzi na psy jak powiada mój dziadek :P
ludzie zaczynają zachwycać się pospolitością i kiczem :P
ja mam 17 lat ale kocham dżem i teksty piosenek tegoż zespołu...to dla mnie jedno z najpiękniejszych zjawisk w moim życiu-ich muzyka...
a co najlepsze...znam kilka osób,które nigdy o tym zespole.:P
"znam kilka osób,które nigdy o tym zespole.:P " ? hmm nie słyszały?? taa, ja znam więcej niż kilka...
A ja mam 14 lat, Dżem i Ryśka uwielbiam i swym entuzjazmem do zespołu próbuję "zarazić" rodzinkę i znajomych... Rodzinka się nie poddaje i twardo obstaje przy disco polo czy innym chłamie, ale za to znajomi... Z przyjemnością odkrywam wśród ludzi poniżej 16 lat naprawdę coraz więcej wiernych fanów Dżemu. I mogę powiedzieć tylko jedno: tak trzymać!
No jasne, że nie słyszały. I niech nie słyszą. Przecież teraz nie trzeba daleko szukać, żeby znaleźć głębokie teksty czy wykonawców bijących konfiturzystów na głowę. Jest internet, są wielkie nazwiska, sprawniejszy przepływ informacji. Muzyka jest w ciągłym ruchu. Zauważ, że jak żujesz gumę to po pewnym czasie jej smak staje się dla Ciebie nieodczuwalny. To nie dlatego, że już jej smak się skończył, ale dlatego, że twoja czacha znudziła się ciągle jednym i tym samym bodźcem. Dżem się nudzi. Raz, że nawet sam nie umie o swoją popularność zadbać i ewentualnie podtrzymać. Skoro wg was robią dobrą muzę to czemu tak wielu ich nie zna? Nie wierzę, że członkowie zespołu nie chcięli by poodcinac kuponów ze swojej "wielkiej " poppularności. Nie poodcinają, bo tej popularności nie było, nie ma i raczej nie będzie. Nie wierzę też, że są aż tak wielcy, że nie dbają o kasę i grają koncerty tylko i wyłącznie, by przypodobać się fanom. Cholera, czcicie tą podrzędną kapelkę jak religię - a tak na dobrą sprawę nie ma ona nic więcej do zaoferowania niż inni.
Może dlatego, że nikt gdzieś po drodze nie pokazał im, że warto? Ja w tym wieku, tylko i wyłącznie dzięki rodzicom artystom słuchałam Edith Piaf, Franka Sinatry, bluesa, soulu, jazzu..również Dżemu. Moja najlepsza przyjaciółka, której dzieciństwo wyglądało mniej kolorowo słuchała Backstreet Boys, Kelly Family itp., bo nikt nie pokazał jej, że również w muzyce można dotrzeć dalej, głębiej, pełniej.
Może warto byłoby zaszczepić w młodych 15-letnich umysłach właśnie taką muzykę? Może fajnie byłoby stać się dla kogoś muzycznym wzorem i wyznacznikiem czegoś lepszego, Słońce?
Niestety wcele nie jest łatwo przekonac kogoś wielbiącego "sezonowe gwiazdki" i ikony pop kultury (które w dzisiejszych czasach są hmm nieciekawe) aby sięgną po coś innego, bardziej wartosciowego...
Nikt nie pisał, że będzie łatwo:), ale spróbować warto. Nawet jeśli nie zmienią postrzegania to jest spora szansa, że kiedy dorosną, a ich umysły wciąż będą chłonne i otwarte wrócą do tej zasłyszanej kiedyś muzyki.
szczerze? mam 17 lat i nie znam osoby ( wśród moich znajomych i przyjaciół) które by o Rysiu i Dżemie nie słyszały... widać jak bardzo różni się polska młodzież;) pozdrawiam.
Mam 19 lat, ale wiem i widziałem kto to jest
Mój tata zawsze ja byłem mały coś tam gadał np. o Ryśku, Hendrix-ie czy o Pink Floyd, to się dowiadywałem kto to albo pytałem.
Później ten film mnie jeszcze bardziej poinformował i zainteresował ze przeczytałem Wikipedie na ten temat.
Chociaż jeżdżę na imprezy Trancowe to nie jestem nastawiony na jeden rodzaj muzyki, jednak gdybym co roku nie słuchał z Tata Top listy Wszechczasów w PR3, 95% był bym innym człowiek.
Przekazujcie pamięć o klasyce dalej, nawet jeśli żona słucha feel, raz w roku np. w czasie Top Wszechczasów rozkręćcie głośniki w domu
Ja do dziś również nie miałem pojęcia "kim był Rysiek".
A czy Ty wiesz kim był Mieczysław Horszowski? Nie wiesz? Dla mnie to przerażające!!!!
ja mam 15 lat. słucham Dżemu, podobają mi się teksty, brzmienia.
kilka utworów znam na pamięć..
szkoda mi, że nigdy nie zobaczę Ryśka na żywo. zostały tylko stare nagrania i filmy z koncertów.. jak On umiał wczuć się w muzykę! teraz tego nie ma na polskiej scenie.
[`].
No widzisz, a ja mam 15 lat i ubóstwiam Dżem, Sławka Wierzcholskiego, Blues Brothers czy Erica Claptona. Czyli niewszyscy upadli tak nisko.
Lubię Dżem, mają ciekawe piosenki, ale w pełni zgadzam się z Crazy Ivanem. Ich muzyka nie jest aż taka genialna, i jest niepotrzebnie wynoszona pod niebiosa. Coraz częściej wydaje mi się, że o Dżemie już dawno świat by zapomniał gdyby nie tragiczna śmierć Ryśka Riedla, która podsyca ciekawość zespołem.
Na techno i jego odmianach w ogóle-całkowicie się nie znam, więc się nie wypowiadam. Słucham różnej muzyki, trochę Nightwish, Rammstein, Green Day ( tak, tak komercha,ble fuj) ale piosneki Green Daya sprzed ery mtv są świetne, RHCP, OOMPH! ( to chyba rock z dodatkami czegoś w rodzaju techno;)) Guns'n'roses, O.N.A i muzyki filmowej. I muszę powiedzieć, że jest wiele zespołów, które robią lepszą muzykę i piosenki od Dżemu. Trudno.
Co do filmu...ciekawy, dobrze zrobiony. 8/10
A co do początkowej wymiany zdań o avatarach... nie...mój avatar nie jest moim zdjęciem, ani potencjalnym przykładem jak chciałabym wyglądać ;)
I nie ma się co kłócić chłopcy :]
To jest forum ogólnodostępne więc każdy może wyrazić swoje zdanie, fani jak również anty fani zespołu/filmu.
Lepiej bym tego nie wyraził sam. :):) Jest wiele zespołów grających lepiej niż dżem i wielu wokalistów robiących to znacznie lepiej.
no cóż,ja wychowałam się na Dżemie przez rodziców,ale bądźmy tolerancyjni,każdy ma swój gust.Jesli ktoś ma cierpliwość do sluchania np.dody to proszę bardzo neich słucha dody.A ja ludzie Dżem.Piosenki są pełnie przesłań i uczuć jakie Rysiek w nie wkładał.A to że Rysiek ćpał? nooo cóż,nikt na tym jeban*ym świecie nei jest Pier*dolonym ideałem;////