PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=99027}
7,5 237 tys. ocen
7,5 10 1 236535
5,5 33 krytyków
Skazany na bluesa
powrót do forum filmu Skazany na bluesa

Poruszający

użytkownik usunięty

Ten film za każdym razem uświadamia mi, że NIE, nie jestem twardą dziewczyną patrzącą na świat z dystansu. Za każdym razem mam łzy w oczach, zahipnotyzowana i zasłuchana jednocześnie.
Co więcej, przed obejrzeniem filmu wcale nie należałam do fanek Dżemu. Ten film w pewien sposób wywrócił mój świat do góry nogami. Wspaniały, dramatyczny portret artysty i niezwykłego człowieka. Mogę go oglądać setki razy i za każdym razem znajduję się w innym świecie. Niekoniecznie lepszym, ale w świecie w którym muzyka daje wolność i szczęście. Wzruszający, uskrzydlający, wybitny film, świetna reżyseria.

PS. Negatywnie zaskakuje mnie bezlitosne podejście niektórych filmwebowiczów typu "film o ćpunie" "film dla brudasów". Brak wrażliwości, empatii i wogóle szacunku do człowieka.
Drodzy hejterzy- musi być fajnie być tak cholernie doskonałym, co?!

Niewątpliwie masz racje pisząc o tym filmie, również parę razy obejrzałem ten film przed chwilą znowu oglądałem na kulturze. Też nie byłem fanem tego zespołu ale parę piosenek mi się spodobało i tak samo podczas oglądania jestem w innym świecie, film jest bardzo fajny i smutny

ocenił(a) film na 6

Bardzo poruszające jak dziecko mówi że ojciec znowu sie naćpał..bardzo poruszające. Dla rodziny, miłości można wszystko zrobić. Sam po sobie wiem.. A on był zwykłym ćpunem.

ocenił(a) film na 6
tomas2233

ostatnie 20minut ratuje cały film.. za to 6/10

użytkownik usunięty
tomas2233

Ale on miał dzieci wieku 21 lat, jakoś mu się nie dziwię, że nie miał do nich głowy. Sama jestem w tym wieku i nie wyobrażam sobie zostania rodzicem.

ocenił(a) film na 10

Napisałaś to co czuję, ten film stał się częścią mojego świata, jest u mnie w głowie i chyba już na zawsze pozostanie.

ocenił(a) film na 8

Tak, masz rację. Według mnie reżyser pokazał nie tylko tragedię człowieka - artysty próbującego się wyrwać z nałogu, ale także cierpienie jego rodziny - żony, dzieci...ale też zespołu, którego przerósł nałóg Ryśka. To dość złożony problem, a sama postać Ryśka-tragiczna, charyzmatyczna, piękna....

Ludzie,większość społeczeństwa,są nieobliczalni,rodem ze średniowiecza…brutalność człowiecza(?) była,jest,będzie…Fakt że artysta uzależniony jest zupełnie inaczej postrzegany niż zwykła uzależniona,ale zawsze czyni szkodę i piekło sobie,rodzinie i bliskim osobom…wielkie i wspaniałe wrażenie daje muzyka,prostota i prawdziwośc słów…tak po prostu a jednak…trafia do serca….