PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=650957}
2,3 51 tys. ocen
2,3 10 1 51047
1,3 34 krytyków
Smoleńsk
powrót do forum filmu Smoleńsk

Pod wrażeniem

ocenił(a) film na 8

Byłam, Obejrzałam, Jestem pod wrażeniem.
Jestem pod wrażeniem tego jak bardzo opinie krążące w sieci kontrastują z jakością filmu.
Oszczędność środków wyrazu, bez dramatyzmu, bez szarpania emocji, logiczny, dość spójny, mądry film o Polsce, o Polakach. O rzeczywistości, która dzieje się na naszych oczach, która sama w sobie jest niezwykła, niezrozumiała
Tak, wszyscy uczniowie powinni to zobaczyć. Tak jak ja oglądałam Ostatni dzwonek...
Poszłam na film z mamą, recenzje mnie zniechęcały. Czuwałam nieufna, czekałam na potknięcia, dłużyzny, na kiepską grę głównej aktorki...nie doczekałam się. Recenzje były chyba pisane godzinę po katastrofie..
Pewnie można było zrobić film o tej katastrofie doskonalej, zresztą mam nadzieję, że w przyszłości tak się stanie. Ja cieszę się, że ten film jest, że nie pozwoli Zapomnieć.
Ps. W środy w Cinema City Bemowo bilety są po 15 zł;)

Gosanna

Film o katastrofie doskonalej ?? A to są takie katastrofy ?

ocenił(a) film na 8
emigrant007

Drogi emigrancie - troszkę masz racji, taka kolejność słów może być myląca.
Jednak użyłam przysłówka a nie przymiotnika, nie było literki "ł", ale "l"...
Nakręcić/zrobić film: doskonale, doskonalej, najdoskonalej.

ocenił(a) film na 9
Gosanna

I tak trzymać - precz z obłudą TVN i filmwebową !!!

RogerVerbalKint

Właśnie na TVN jest konferencja prasowa podkomisji Macierewicza na której miano przedstawić nowe dowody ws katastrofy.Konferencja jest na zywo więc pewnie TVN manipuluje jak tylko to możliwe.Niestety z tej konferencji nie wynika nic co wcześniej tak szumnie zapowiadano.Widac natomiast że p.Macierewicz wycofuje się ze swojego twierdzenia o zamachu ktorym karmi społeczeństwo od wielu lat

ocenił(a) film na 8
emigrant007

O, to ciekawe, są jakieś nowe fakty?
W jakich słowach to wyraził?

Gosanna

On nie mówi .On za dowód na slajdy wyrwane z kontekstu słowa wykresy itd .To są te nowe dowody na potwierdzenie jego słów o zamachu ?

ocenił(a) film na 10
Gosanna

https://pbs.twimg.com/media/CsaljvzWYAARglu.jpg

emigrant007

Nigdzie się z niczego nie wycofał :)

Imitation

Każdy widzi to co chce :D Ile razy uzyl słowa wybuch ? Wiesz jesli za dowód uważasz czyjeś słowa to gratuluje znajomości prawa.

emigrant007

Nie wycofał się z tego, że w samolocie nastąpił wybuch.

Imitation

A potwierdził ?,Wmawia to przecież od lat

emigrant007

Dzisiaj tego nie potwierdził. Prace podkomisji jeszcze trwają. Na razie ujawniono, że przed zderzeniem z ziemią, na wysokości 15 m, niesprawny był silnik, generator i wysokościomierz radiowe. http://wpolityce.pl/m/smolensk/308442-prof-nowaczyk-awaria-nastapila-przed-katas trofa-sygnaly-o-niesprawnosci-silnika-i-wysokosciomierza-pojawily-sie-15-metrow- nad-ziemia

Imitation

Z zamachu się wycofał już raczej, teraz skupi się na jakichś pierdołach, niedociągnięciach itp. bo na zamach nie ma żadnych dowodów, bo i jak miałyby być dowody na halucynacje antka. :D

Szejku

Czyli film Smoleńsk pokazuje oczywista nieprawdę.Tak naprawde zrobiony byl chyba na zamówienie prezesa i ministra co dzisiejsza konferencja hednozacznir udowodniła.Przynajmniej tą jedna rzecz udowodnila bo reszta to dalej hipotezy pomówienia czy tez stwierdzeniach członków komisji którzy o wypadkach lotniczych nie mają pojecia i nie maja prawa w takowych zasiadać.

emigrant007

Dobrze, że Ty masz pojęcie. A nie, przepraszam, Ty po prostu ufasz "ekspertom" z komisji Millera i Anodiny.

Imitation

Ważne ze ty je masz i tego się trzymajmy .W raporcie tez jest mowa o tych usterkach chłopcze tylko ze nstapily one dopiero wtedy kiedy kolzja z brzoza uszkodzila lewe skrzydło.Moze czasem nie warto ufać slowom a samemu zapoznać się z dokumentami

Szejku

Nie, nie wycofał się z zamachu. Niestety dalsza część Twojej wypowiedzi wskazuje, że dyskusja z Tobą jest bezcelowa.

Imitation

Podkomisja złożona z osób niekomententnych pracuje już 7 miesięcy. Powiedz mi, czy przedstawili choćby CIEŃ dowodu na zamach? Cokolwiek? Nic, dzisiaj była konferencja na której pokazali jedno wielkie G****.

ocenił(a) film na 2
Szejku

Jak nie odpowiadali za nic to słowa o zamachu były na porządku dzienny, jak mają oficjalne stanowiska to nagle cisza. Zabawne.

pikus1988

Jedynie jeszcze tylko Jarek może używać słowa zamach, bo przecież on za nic nie odpowiada

ocenił(a) film na 2
chemas

no i ciągle zbliża się do prawdy, chyba piezo idzie bo tyle to trwa.

ocenił(a) film na 2
RogerVerbalKint

Szkoda mi ciebie....

ocenił(a) film na 9
WTTW_FILM

To jest nas dwóch - a ja na razie jestem w większości bo trzymam z partią rządzącą tym krajem...i myślę że będzie tak przynajmniej 6 kadencji...

ocenił(a) film na 2
RogerVerbalKint

Bez kozery powiem pińcet...

ocenił(a) film na 9
pikus1988

zrób se bombkę w kształcie cygara...(słuchaliśmy tego samego kabaretu ze Smoleniem w roli Pelagii) po co szerzysz defetyzm - 3 są dobre

ocenił(a) film na 2
RogerVerbalKint

Mniej pij... i pal bo to ci szkodzi.

ocenił(a) film na 9
pikus1988

czyżbyś nie słuchał kultowego kabaretu "Z tyłu sklepu" na magnetofonie Grundig ??? A ów równie kultowy tekst zasłyszałeś od znajomych lub mamusi ? Jeśli tak - to tłumaczy to Twą wypowiedź...

ocenił(a) film na 2
RogerVerbalKint

Na moje wypowiedzi przynajmniej są jakieś wytłumaczenia, na twoje pieprzenie nie ma żadnych.

RogerVerbalKint

Tysiącletnia Rzesza trwała 12 lat, a "państwo sprawiedliwości społecznej" zwane PRL 45 lat (żeby nie dawać powodu do zaczepki, chodzi o rozbieżność planu i wykonania), więc nie zakładaj takiego wyniku. Bodajże Leszek Kołakowski napisał kiedyś artykuł o tym czy ZSRR rozpadnie się przed końcem wieku i wszyscy mieli go za niespełna rozumu.

Gosanna

Mam nadzieję że ktoś zrobi film jak na Nowogrodzkiej w Warszawie pisano scenariusz katastrofy i wszystkiego co się po niej wydarzyło i to w taki sposób, by "ciemny lud to kupił", by można było budować na tak stworzonym micie swoją władz, a pozostałych pozbawić do niej legitymacji.

ocenił(a) film na 8
Andrzej_133

Andrzeju,
byłeś na filmie?
Nie wiem czemu używasz słów "ciemny lud" i na czym opierasz swoje insynuacje.
Jestem z wykształcenia fizykiem i doprawdy trudno mi "kupić" oficjalną wersję ,
która propaguje używanie drewnianych siekier do rąbania metalowych pieńków.
Czy poznamy kiedyś prawdę? Nie wiem. Mam nadzieję, że tak. Ale jeśli nie - ważna jest pamięć.
A jeśli chodzi o "pozbawianie legitymacji" kogokolwiek, to patrząc na ostatnie lata mam wrażenie odwrotne.
Bardzo lubię różnorodność opinii, ale tylko gdy są merytoryczne, oryginalne a nie tendencyjne.
Nie lubię też inwektyw. "Ciemny lud" polski nie raz udowodnił zdrowy rozsądek i niezwykłą odwagę.
Wykształcenie nie zawsze, niestety, idzie w parze ze trzeźwym osądem rzeczywistości. Ludzi wykształceni często boją się ostracyzmu społecznego i to jest bardzo przykre.

Gosanna

Jeśli nie wiesz co się stało w Smoleńsku, to przeczytaj raport Komisji Millera. Jest to rzetelny materiał, którego nikt nie podważył.

ocenił(a) film na 8
Andrzej_133

Andrzeju, a Ty swoją wiedzę czerpiesz z tego raportu, rozumiem?
Dzięki emigrant007 wysłuchałam konferencji-oświadczenia na TVN, właśnie podważyli...

Andrzej_133

Co więcej .Raport Millera różni się od raportu MAKA który jednoznacznie obarcza wina polskich pilotów.Komisja MAKA stwierdzila ze gen.Błasik był pijany.Nic takiego w raporcie Millera nie ma.Ani przypisywanie winy pilotom ani tez nic o nietrzeźwości Blasika.Miller pokazuje tez konkretne bledy kontrolerów stan lotniska nirdopuszczalnie wysokie zadrzewienie tuz przed plyta lotniska co jakos przemilczal raprt MAK .Wiec nie zarzucajcie Millerowi ze tym raportem szkodzil Polsce bo to nieprawda .

ocenił(a) film na 10
Andrzej_133

Paradowska podwazyla.

Gosanna

To już drugi fizyk płci żeńskiej, który ma ten film oceniony jako pierwszy i podobnie się wysławia. Interesująca zbieżność.

Redaktorka

Interesująca zbieżność rzeczywiście...pokazuje że ludzie mający kontakt z prawami fizyki nie dają sobie wciskać sobie kitu propagandystom...

Redaktorka

a tamten fizyk też został namówiony przez mamę? Może tamtego namówił tata? Zresztą koledzy co my tam wiemy o fizyce. To, że nieraz sobie przygrzeję parówki w mikrofali albo przydepnę puszkę robiąc paszczą dzwięk fjuu, bjuu nie robi ze mnie fizyka.
Gdybym był profesorem takim jak nie przymierzając Binieda albo Nowaczyk to co innego.

ocenił(a) film na 8
brekolmic

Zdaje sie, ze nie ma innej pani fizyk, a szkoda. Redaktorka milczy.

ocenił(a) film na 8
Redaktorka

Redaktorko, czy możesz dać namiar na tę drugą panią fizyk?
Będę wdzięczna.

ocenił(a) film na 10
Redaktorka

Jak byście nie hejtowali idiotyczne to nikomu by się nie chciało rejestrować bo film dostaje oceny 4/5. A tak macie za swoje. Hejtowac trzeba umieć. Zgłoszę was do Hejt STOP ;->

ocenił(a) film na 2
Gosanna

Panie fizyk nie kompromituj się. Idąc twoim tokiem rozumowania to każde auto powinno rozwalić w pył drzewo w końcu to siekiera tnie drewno. Poza tym panie fizyk, może powiesz nam jaką strukturę przestrzenną ma skrzydło a jaką siekiera i jak one się różnią.
Brat mojego dziadka jest profesorem fizyki na KUL-u, zamach to dla niego totalna abstrakcja.

ocenił(a) film na 8
pikus1988

Nie jestem Panem, po pierwsze.
Skrzydla samolotu maja inna konstrukcje niz pudelka samochodow po drugie,
Podczas ataku na WTC skrzydlami samolotu udalo sie rozerwac stalowe konstrukcje...
Ił sprzed n lat, w lesie kabackim ściął 300 drzew....
Dziekuje za glos w dyskusji

ocenił(a) film na 2
Gosanna

Konkretnie, jaka to konstrukcja skrzydła sprawia, że ma się ono zachować jak siekiera? Ciągniki siodłowe maja konstrukcję inną niż osobówki a mimo to nie dają rady drzewom.

"Podczas ataku na WTC skrzydlami samolotu udalo sie rozerwac stalowe konstrukcje..."

I co samolot poleciał dalej? A może skrzydła poleciały dalej?

"Ił sprzed n lat, w lesie kabackim ściął 300 drzew...."

Czy Ił próbował odejść? Miał może maksymalny ciąg silników albo może pilot próbował poderwać maszynę?

ocenił(a) film na 8
pikus1988

Pikus, zapraszam na stronę www(.)konferencja(.)smolenska(.)pl tam znajdziesz bardzo szczegółowe materiały na temat konstrukcji skrzydeł TU.
Z punktu widzenia fizyki: różnica gęstości materiałów, prędkość no przede wszystkim kształt, jego opływowość, przyznasz że jest różnica kształtu między kartonem a linijką.
Czy odchodził, kiedy odchodził, czy miał panowanie nad maszyną, w tym silnikami - tego nie wiemy.

Gosanna

Radiomaryjna wysłanniczka jak nic. I cwana gapa. Ledwo się zarejestrowała i już wie jak link wpisać, żeby się przyjął.

ocenił(a) film na 8
Redaktorka

Jestem z wykształcenia fizykiem, ale z zawodu analitykiem systemowym, nie mam problemu z rozumieniem komunikatów od systemu. System poinformował mnie, że wykrył adres strony, więc nie jest problemem wymyślenie sposobu, jak można podać adres inaczej.
Ok, beze sensu jest takie dialogowanie, nie będę się tłumaczyć, Zresztą tak jak napisałam do Ted34, to już nie jest dyskusja o filmie. W przypadku Redaktorki to po prostu zwykły atak na moja osobę, pozamerytoryczny.

ocenił(a) film na 2
Gosanna

Pani fizyk odpowiedz mi zatem na kilka pytań:
1. III zasada dynamiki Newtona, rozumiem, że ją znasz. Pamiętasz jak ona brzmi? A teraz przełóż ją na zderzenie skrzydła i brzozy. Kumasz to czy dalej masz problem? To jest jedna z podstaw do rozpatrywania tej sytuacji.
2. Pisząc o sytuacji Ił-a ironizowałem nieznacznie swoimi słowami, ale tylko po to by wskazać jak absurdalnym jest porównywanie tych dwóch katastrof.
3. Chciałbym też, żebyś mi powiedziała jakim cudem rzekomy wybuch, który niby miał spowodować katastrofę nie nagrał się na żadnej skrzynce?

ocenił(a) film na 8
pikus1988

Ad 1 Przeanalizuj zderzenie siekiery z pieńkiem, ta sama zasda działa tu;)
Ad3 Przeanalizuj ostatnie wypowiedzi komisji, brak kilku sekund na nagraniach.

Ps. Widzę, że lubisz fizykę, cieszę się. To piękna, obiektywna i trudna nauka, wymaga dyscypliny i konsekwencji w myśleniu.
Kazda teoria musi być wyjaśniona, opierać się o fakty, być spójna.
Czekam cierpliwie na ostateczne wyniki śledztwa.

ocenił(a) film na 2
Gosanna

1. Przepraszam Cię ale głupoty wypisujesz porównując dwie tak różne sytuacje. Skrzydło nie jest nawet w części zbliżone do siekiery. Spróbuj przerąbać siekierą drewno poziomo a nie tak jak się jej powinno używać, zobaczysz jaki to problem. (Drzewo rąbię gdzieś od 13. roku życia więc trochę już tego przerobiłem)
3. Ci specjaliści mówili już tyle różnych rzeczy, że nawet nie zwracam uwagi na ich kolejne wymysły. Jeśli na brakującym materiale byłyby jakieś odgłosy eksplozji (przypomnę, że jedna z wersji mówiła o wielopunktowych wybuchach) to oni już by to obwieścili wszem i wobec. Poza tym pomijasz fakt, że ci sami ludzie z Macierewiczem na czele zaczęli teraz uciekać do nowej wersji według której na nagraniach słychać kontrolerów, którzy celowo doprowadzili do katastrofy. To chyba jednak nieco odbiega od wersji wybuchowej.

Fizyki nie lubię, ale trzeba ją choć trochę znać i rozumieć, a podatność do jej rozumienia raczej mam, brat mojego dziadka jest profesorem fizyki na KUL-u.