PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=650957}
2,3 51 tys. ocen
2,3 10 1 51047
1,3 34 krytyków
Smoleńsk
powrót do forum filmu Smoleńsk

Pod wrażeniem

ocenił(a) film na 8

Byłam, Obejrzałam, Jestem pod wrażeniem.
Jestem pod wrażeniem tego jak bardzo opinie krążące w sieci kontrastują z jakością filmu.
Oszczędność środków wyrazu, bez dramatyzmu, bez szarpania emocji, logiczny, dość spójny, mądry film o Polsce, o Polakach. O rzeczywistości, która dzieje się na naszych oczach, która sama w sobie jest niezwykła, niezrozumiała
Tak, wszyscy uczniowie powinni to zobaczyć. Tak jak ja oglądałam Ostatni dzwonek...
Poszłam na film z mamą, recenzje mnie zniechęcały. Czuwałam nieufna, czekałam na potknięcia, dłużyzny, na kiepską grę głównej aktorki...nie doczekałam się. Recenzje były chyba pisane godzinę po katastrofie..
Pewnie można było zrobić film o tej katastrofie doskonalej, zresztą mam nadzieję, że w przyszłości tak się stanie. Ja cieszę się, że ten film jest, że nie pozwoli Zapomnieć.
Ps. W środy w Cinema City Bemowo bilety są po 15 zł;)

ocenił(a) film na 8
pikus1988

Dziekuje, ze przepraszasz. Cóż, masz prawo zachować swoje zdanie. Polecam jednak rozszerzyć horyzonty, poczytać fachową literaturę, przeanlizować symulacje. Otworzyć się na wiedzę specjalistyczną, Może jednak polubisz tę analogię do siekiery kiedyś;) Kto wie co przyniesie przyszłość. A może okaże się że brzoza była jednak pancerna...
Trzymaj sie i powodzenia, dziekuje za czas poświęcony na dyskusję.

ocenił(a) film na 2
Gosanna

Fachowa literatura o siekierach? Polecam wziąć ją do ręki i spróbować przeciąć pieniek o średnicy 5 cm. Zobaczymy czy Twoją teoria o tym jak to powinno zachować się skrzydło jest po prostu błędna.
Jakie symulacje mam oglądać? Te Biniendy ze skrzydłem? Masz tutaj jedną z nich i zobacz jak się ma to do opowiadanych przez Wieśka bredni, że w jego symulacjach skrzydło zawsze niszczyło brzozę bez większych uszczerbków.
https://vimeo.com/158836433 pikus1232 to hasło. Jeśli uszkodzenie 2/3 skrzydła to mało to chyba uczyli nas innej fizyki.
Brzoza nigdy nie była pancerna, zwróć uwagę, że ona nie przetrwała zderzenia ze skrzydłem. Pancerną brzozę wymyślili idioci, którzy nie potrafią czytać ze zrozumieniem,

ocenił(a) film na 8
pikus1988

Pikus, chce obejrzec proponowaną przez Ciebie symulację, ale hasło pikus1232 jest niepoprawne.

ocenił(a) film na 8
pikus1988

Hasło 'pikus1232' nie jest poprawne. Czy jest tam spacja gdzieś?

ocenił(a) film na 2
Gosanna

sory, hasło to oczywiście pikus123

ocenił(a) film na 9
Gosanna

źle dla Ciebie, że jesteś po wyższych studiach - właśnie dlatego ze złości Cię zadziobią na tym forum - prawda ma być jedna - TVN-owo filmwebowa - co na to poradzę - tutaj nie masz zdania, nie masz szans wyrazić Swoich poglądów - ja jestem po medycynie - ot lekarzyna z doktoratem - zagryźli mnie w większości tematów...poddałem się - w końcu to tylko wirtualne strony - w realu pewnie bym nie zdzierżył i dał w mordę...

ocenił(a) film na 8
RogerVerbalKint

Roger, ja lubię dyskusje, są potrzebne i bardzo się ciszę z każdej wypowiedzi. Co prawda kończy mi sie urlop za tydzień, ale może znajdę czas na to forum. Szkoda tylko, że wypowiedzi są pozbawione ogłady, kultury, pełne jakiejś niezrozumiałej wściekłości względem nieznanych osób. Padają obelgi, slogany, opinie pozbawione podstaw, szkoda ze to taki poziom.

RogerVerbalKint

Chroń mnie, Boże, przed takim lekarzem. Lekarz (bez) sumienia, jak mniemam?

ocenił(a) film na 8
Redaktorka

Redaktorko, czyżbyś miała tak krótką pamięć? Jestem z wykształcenia fizykiem, nie lekarzem.
Jeśli jednak się odezwałaś, to podaj proszę namiar na drugą Panią fizyk, proszę

ocenił(a) film na 1
Gosanna

To opłacona klakierka, nie komentować, nie angażować się w dyskusje. Zignorować by szybko spadło na dół

ocenił(a) film na 8
medikoo

Hehe, niesamowite:)
Pierwszy raz w życiu zalogowałam się na filmweb, ze względu na wrażenia...:)
Muszę pokazać znajomym ten post:)

ocenił(a) film na 8
medikoo

Mikko, a swoją drogą - na jakiej podstawie wyrobiłeś/wyrobiłaś sobie takie zdanie o mnie?
Bo śmiem mieć nie negatywne zdanie o filmie?

medikoo

Też mi się tak wydaje.

medikoo

A ty zapewne jesteś przedstawicielem Anodiny na uchodźstwie... pozwoliłem sobie na podobną dezynwolturę, jak ty wobec Gosanny.

ocenił(a) film na 2
blumkwist

Cudowne jest to, że nagle pojawiło się tyle świeżych kont zainteresowanych tym filmem.

medikoo

Nic dziwnego, skoro sam widziałem we Frondzie namawianie na wchodzenie na FW i głosowanie 10 na Smoleńsk

ocenił(a) film na 10
chemas

No paczpan, a ja widziałem na wykopie zbiórkę dużej grupy (kilkaset osób) zbierającej się do masowego jedynkowania Smoleńska na filmwebie.

krzych66

Idiotów nigdzie nie brakuje i z jednej i z drugiej strony barykady

Gosanna

Gossanna zachęciłaś mnie do obejrzenia na pewno pójdę

Swoją droga zadziwiające że mikko który na pewno jest klakierem Ciemnej strony zarzuca to innym he he

ocenił(a) film na 2
kafemaniak

He he, kolejny świeżak, dobrze Jaro płaci?

Gosanna

Kwestia oceny filmu i czucia jego " piękna " to osobista sprawa. Natomiast umieszczanie w filmie jak nastąpiła katastrofa jest kłamstwem, ponieważ nie ma tylu danych, by tę wersję potwierdzić. Nie zgadzam się też, że jest to wizja scenarzysty.
W ten sposób można nakręcić film, że Stalin i Hitler w swej dobroci równi są Bogu ( co będzie też kłamstwem ).
Namawianie by chodzić na film o kłamstwie jest niemoralne.

Tho

Nie ma innego sensownie tłumaczącego wszystkie okoliczności wytłumaczenia tego zdarzenia jak to że doszło na pokładzie do wybuchu...inna kwestia czy to zamach czy katastrofa...ale to właśnie wersja wybuchu najlepiej tłumaczy wszystkie okoliczności tragedii - 60 tyś części przy upadku na grząski grunt przy prędkości 200-300 km/h ( w Lockerby 10 tyś, przy wybuchu w powietrzu), ciało Kaczyńskiego 30 m poza samolotem, kompletnie zniszczona środkowa część samolotu - salonka... tego wszystkiego nie da się wyjaśnić zwykłym upadkiem.

ocenił(a) film na 2
blumkwist

Ciało Kaczyńskiego 30 metrów poza samolotem? Wziąłeś to od Antoniego? Wytłumaczysz mi jeszcze jakim cudem ten super wybuch nie osmalił ciała Lecha? Widziałem zdjęcia i nawet włosy miał na swoim miejscu.

Gosanna

Dzięki za Twój wpis...pewnie i tak bym się wybrał na film, ale ważne co piszesz. Nawet jeżeli film nie jest perfekcyjny - co wobec ogólnoreżimowej nagonki na Krauzego i brak państwowego dofinansowania oraz bojkot sporej części środowiska aktorskiego zaszczutego medialnie i środowiskowo - może być zrozumiałe. Warto obejrzeć, choćby po to żeby poznać argumenty za wersją zdarzeń inną niż putinowska i PO-wska...

blumkwist

Przecież wersja PISu jest powtarzana nachalnie. Widzę, że jesteś mądry, więc proszę odpowiedz mi:
1. Jaki był cel zabicia tych osób ?
2. Co osiągnął ten, który zamachu dokonał ?
3. W jakim celu zamachu dokonano podczas lądowania ( a nie w trakcie lotu ) ?
4. W jaki sposób techniczny dokonano zamachu, to znaczy jaki był nadajnik, gdzie były umieszczone zapalniki i materiały wybuchowe ?

Tho

3. Bo trzeba było wszystko przygotować i mieć cały materiał ( samolot, ofiary) na miejscu, żeby w pierwszych minutach po katastrofa zapanować nad rejonem katastrofy ... uprzątnąć ew. żywych i przejąć skrzynki... a do tego trzeba było wiedzieć gdzie samolot spadnie. Gdyby rozbił sie w powietrzu, taka "logistyka" nie była by możliwa.
4. Samolot był kilka miesięcy przed wybuchem na przeglądzie w Samarkandzie, bez opieki polskich służb...gdzie można było wszystko sobie dokładnie porozmieszczać - materiały wybuchowe, nadajniki. Przy tak beznadziejnej ochronie samolotu mogło to zostać niezauważone.

blumkwist

3. Samolot ląduje kilkadziesiąt sekund, w jaki sposób nastąpiła detonacja ładunku wybuchowego kilkaset metrów przed pasem do lądowania?
4. To znaczy, że przez kilka miesięcy Polacy nie potrafili wykryć ładunków wybuchowych umieszczonych przez Rosjan. Zatem co u nas są za służby specjalne ? Po co robić zamach w samolocie jak można zwieźć materiały wybuchowe i wysadzić Pałac Prezydencki lub zwyczajnie zabić odpowiednie osoby z kałacha.

blumkwist

gdzie? w Samarkandzie? XDDDDDDDDDDD
Odpuść sobie te internety żałośny człowieku. Mogłeś wyjść na spacer a wyszedłeś na kretyna

ocenił(a) film na 2
blumkwist

Ten sam samolot latał po innych lotnikach i na żadnym nie wykryto trotylu? Cuda jakieś.

Tho

1. Zakładając że to był zamach - czego wykluczyć nie można. Zakładając jednak taką możliwość i że wykonawcą był Putin, zyskiwał kilka rzeczy; - eliminował głowę państwa i jego otoczenie ( w samolocie miał lecieć także Jarosław) obozu politycznego, który stanął w poprzek planów i interesów Moskwy. Planów dążących do usamodzielnienia i większej suwerenności tak w planie politycznym jak i polityki energetycznej ( ropa i gaz - uniezależnienie się od tych surowców płynących z Rosji) i to nie tylko w naszym kraju, ale też w całym naszym regionie. Jak groźna dla Moskwy była polityka Lecha Kaczyńskiego, widać obecnie gdzie istnieje realna szansa na coraz większe usamodzielnienie się od źródeł energetycznych Rosji - co jest głównym narzędziem uprawiania polityki Kremla.

blumkwist

Proszę spójrz na mapę Rosji, zobacz z iloma graniczy państwami i jakie one mają znaczenie w gospodarce i polityce. Naprawdę myślisz, ze Polska ( kraj całkowicie podległy Żydom, Niemcom i Unii ) ma jakieś znaczenie na świecie ?

Tho

Polska miała, ma i mieć będzie kluczowe znaczenie geopolityczne, bo jest na skrzyżowaniu istotnych dróg handlowych między Wschodem a Zachodem.
Mamy tego pecha, że stoimy dosłownie w poprzek Niemcom i Rosjanom, którzy z jakiś dziwnych przyczyn pałają ku sobie miłością nieprzemijającą.
Rosjanie zawsze będą dążyć do tego by nas zwasalizować. "Kurica nie ptica" itd.

descolada

tak było, dziś już nie jest. Patrz rurociągi z Rosji do Niemiec są kładzione na morzu bałtyckim. Polska nie odgrywa żadnej poważnej roli, w wielu przypadkach na swoje własne życzenie ( to znaczy rządzących ).
Rosjanie jeśli chcieliby zając Polskę to uczyniliby ją w 1944 roku Republiką Radziecką ( co było marzeniem Wandy Wasilewskiej ), albo zajęli jak Krym, czy fragment Ukrainy obecnie. Nikt, by nie kiwnął palcem jak było to na początku II wojny światowej kiedy nasi sojusznicy Anglia i Francja prowadziły z Niemcami " dziwną wojnę" w 1939 roku.
Teraz znaczenie mają Chiny - najpotężniejsze gospodarczo państwo świata, tam Rosja może skutecznie handlować swymi zasobami i z pewnością tak robi.
Europa obecnie się marginezuje. Nie potrafi pokazać niczego innowacyjnego, a Polska ( jak cały blok wschodni ) to "podpaństwa".
Zabicie Prezydenta takiego " podpaństwa", ani nikomu nie przyniesie zysków, ani strat.
Zamach nie miał żadnego sensu, nikomu nie przyniósł korzyści.
W związku z tym zamachu nie było.
Inna sprawa że Prezes Kaczyński ma marzenia o wielkości swego Brata i za wszelką cenę chce je zrealizować. ( spotkania Smoleńskie, zamach, porównywanie zabitych w katastrofie do ofiar z Katynia, Powstań Wielkopolskich, Powstańców Warszawskich, itp.

ocenił(a) film na 1
Gosanna

''Na filmwebie od 14 września'' I wszystko jasne.

ocenił(a) film na 8
Ted34

A co jest jasne dokładnie?

ocenił(a) film na 1
Gosanna

Ze tak jak pozostałe konta, które zostały założone w odstępie 3 dni i z ocenionym jedynie "Smoleńskiem" jestes jedynie PiSlamskim trollem. Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 8
Ted34

Ted34, sprawdziłam definicję trolowania -
Trollowanie polega na zamierzonym wpływaniu na innych użytkowników w celu ich ośmieszenia lub obrażenia (czego następstwem jest wywołanie kłótni) poprzez wysyłanie napastliwych, kontrowersyjnych, często nieprawdziwych przekazów czy też poprzez stosowanie różnego typu zabiegów erystycznych. Podstawą tego działania jest upublicznianie tego typu wiadomości jako przynęty[1][2], która doprowadzić mogłaby do wywołania dyskusji.
Moje opinie nie są ani obraźliwe, ani napastliwe, ani nieprawdziwe (prawda dotyczy faktów).
Raczej własnie Ty oraz Szejku jesteście osobami szukającymi sporu, nie uważasz? To wy macie nadzieję, na ośmieszenie mnie, zachowujecie się bez szacunku wobec nieznanych Wam osób.

ocenił(a) film na 1
Gosanna

Obrażasz nas, ponieważ zamieszczając swoje (nieprawdziwe) posty myślisz, że ktoś jest w stanie uwierzyc ze nagle pojawiło sie mnostwo kont z osobami twierdzącymi, że widziało film Smolensk i go poleca. Tak sie składa, ze i ja widziałem ten film, ktory jest jedynie zlepkiem bezsensownych insynuacji i teorii, w którym żaden wątek nie trzyma sie, tzw. Kupy. Co wiecej, znam 2 osoby, które podobnie jak ty trudnią się wypisywaniem tego typu bzdur na forach, więc znam mechanizm działania. Naprawde, nie pogrążaj sie i nie ubliżaj nam, twierdząc że spontanicznie postanowiłaś założyć konto aby ocenić tylko ten jeden film. Bo to naprawde uwłacza inteligencji człowieka myślącego.

ocenił(a) film na 8
Ted34

Ted34, nie znam Twojego gustu filmowego. Oglądaleś może np. Pamiętnik znaleziony w Saragossie? Jeśli tak, to podobał Ci się?
Rozumiesz czym jest sztuka?
Rozumiesz, czym jest subiektywna opinia?
Jeśli film nie podobał Ci się, to Twoja sprawa.
Na mnie zrobił wrażenie, chciałam się podzielić i to zrobiłam.
Twoje podejście jest dla mnie niezrozumiałe, nie chcę oceniać czyjejkolwiek inteligencji, bo to nie ma znaczenia, pokazuje jedynie zaściankowy brak tolerancji.
Czemu mówisz w liczbie mnogiej, Jesteś 'towarzyszem'?;)
Ech...;)

ocenił(a) film na 1
Gosanna

"Pamiętnik…" nie ma tu nic do rzeczy.
Jesli to ci pomoze, to jestem towarzyszem, komuchem, parchem, zydem i homosiem, bo w przeciwieństwie do pisowców nie widze w tym nic złego. Ale to i tak nie zmieni faktu, ze jestes jedynie małym człowieczkiem, ktory musi sobie dorabiać w tak żałosny sposob.

ocenił(a) film na 8
Ted34

Ted, nie chciallam Ciię obrazić, to był żart względem Twojego użycia formy pluralis, mogłam równie dobrze nazwać Cię Wasza wysokość,ale królów u nas od dawna nie ma, a towarzysze..wciąż gdzieś żyją.
Stąd łatwiejsze skojarzenie. Jeśli Cię to urazilo to przepraszam.
Pamiętnik ma tu co nieco do rzeczy, gdy oglądasz pierwszy raz, wydaje się, że wątek się rwie, ale jest w tym magia. Mnie ten film oczarował, potem poznałam teorię o powieści szkatułowej.
Dlatego w filmie Smoleńsk nie zawsze jasne i zrozumiałe dla mnie przejścia traktowałam jako wizję artysty, ma prawo, ma inne skojarzenia.
Kto ma jakie uprzedzenia, kompleksy to jego sprawa, gorzej gdy wypowiada się za innych i wmawia światu prawdę o kimś kogo nie zna. To jest problem.
Albe zna i świadomie kłamie, to jest dopiero niemoralne.
Naród żydowski i jego wkład w kulturę zostaw w spokoju. Osoby homoseksualne też pozostaw samym sobie.
Wytłumacz mi,dlaczego używasz formy my, kogo chcesz reprezentować - inteligentnych?;)

ocenił(a) film na 1
Gosanna

Dyskutując z tobą reprezentuję ludzi, którzy doskonale wiedzą czym się zajmujesz. Zabawne, że codziennie piszesz tylko określoną ilość postów i w określonych godzinach. To praca na pełny etat, czy raczej byleby sobie dorobić?

ocenił(a) film na 8
Ted34

Ted, a nie pomyslales, ze sie mylisz? Chcesz mnie poznac w realu?

ocenił(a) film na 1
Gosanna

Jaka jest szansa, że się mylę, biorąc pod uwagę, że nagle po premierze filmu ''Smoleńsk'' zarejestrowało się mnóstwo osób, które mają oceniony tylko ten film? Bardzo bliska zeru.

ocenił(a) film na 8
Ted34

Ted, rozumiem, że możesz tak myśleć, ale coś, co jest mało prawdopodobne, nie jest niemożliwe.
Myślę, że masz rację, w tym względzie że, akurat to jest moja pierwsza i jedyna wypowiedź i można to interpretować jako klakierstwo. Ale ja naprawdę kocham kino, niejeden film wpływał na mnie w niezwykły sposób, pomagał mi, zresztą tak jak i niejedna książka i rzeczywiście będę się tym dzielić.
A Smoleńsk jest po prostu triggerem do tego, żeby wyjść poza swoje 4 ściany, nie po to żeby kogokolwiek obrażać, ale żeby podzielić się tym, co uważam za dobre. Nie będę toczyć więcej dyskusji pod tym filmem, bo to nie są już dyskusje o samym filmie, a bardzo światopoglądowe. A światopogląd każdy z nas inaczej sobie wyrabiał, tak jak też to w co wierzy i komu wierzy. Pozdrawiam serdecznie.

Gosanna

Buahahahah, kolejne trollowe konto pisofili!

TFU!

ocenił(a) film na 9
Szejku

Ja pewnie założe jeszcze ze 6 = co by poprzeć Jarka - rządź nam jak najdłużej i sprzątaj lewactwo co za PO się rozpanoszyło !!!!

ocenił(a) film na 8
Szejku

Ta odpowiedź jest hmm tendecyjnie obraźliwa, nie ma nawet z czym polemizować.

Gosanna

Smolensk zainspirowal cie do trollowania na filmwebie, faktycznie inspiracja. :D

TFU!

Gosanna

tak Tobą wstrząsnął ten film, że aż założyłaś konto na filmwebie?