PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=175}

Stan oblężenia

The Siege
1998
6,7 23 tys. ocen
6,7 10 1 22700
5,5 6 krytyków
Stan oblężenia
powrót do forum filmu Stan oblężenia

Bardzo dobre kino jednak zakończenie mało wiarygodne, bardzo Amerykańskie. Ot Denzel wpada z kilkoma ludźmi i aresztuje Willisa za torturowanie i zabicie amerykańskiego obywatela-araba, zakuwa go w kajdany i wyprowadza z posterunku pełnego żołnierzy. On każe ludziom odłożyć broń i posłusznie udaje się z nim. Jassne! Takie rzeczy są z miejsca tuszowane i to chyba tylko dziecko by w to uwierzyło.Poza tym każdy kraj torturuje więźniów jeśli musi uzyskać od nich ważne informacje(vide tajne więzienia CIA) Podobną sytuację świetnie pokazuje zakończenie "Lord of War" gdzie główny bohater tłumaczy przesłuchującemu go agentowi że mimo dowodów i tak go zaraz wypuszczą bo sprzedaje broń wrogom, wrogów Ameryki a taka sytuacja jest na rękę wujkowi Samowi:).

Myślę że zakończenie było by lepsze gdyby Willis oświadczył że nie wierzy że problem terroryzmu został rozwiązany i kontynuował działania, na pewno było by dużo bardziej realistycznie.

ocenił(a) film na 7
kabal92

Ja ten film widziałem w 1998 roku i tak sobie pomyślałem, że z tym rozmachem w zamachu na FBI to trochę przesadzili, a trzy lata później było WTC... Pamiętam jak widziałem z tego relację 11 września 2001 roku, to przypomniałem sobie ten film.... Właśnie dzisiaj sobie go powtórzyłem. Ja lubię ten film i, fakt końcówka jest średnia, ale cały film mi się podoba za każdym razem jak go oglądam.