PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=625441}

Strzała wojny

Choi-jong-byeong-gi Hwal
2011
7,0 5,1 tys. ocen
7,0 10 1 5112
Strzała wojny
powrót do forum filmu Strzała wojny

Najazd na wioskę przez brutalnego najeźcę ,pojmanie jeńców ,scena niespodziewanego zbicia wojownika przez głównego bohatera i potem pościg przez 1/3 filmu,z pułapkami skokami na skałę ,a nie z wodospadu ,tygrys zamiast pumy itp

ocenił(a) film na 8
nero30Kr

Właśnie szukałem tematu, czy komuś też film kojarzył się z Apocalipto. Jak na mój gust koreański film wyraźnie inspirowany jest Apocalipto.

ocenił(a) film na 8
pirks4

To tak jak by powiedzieć że piramidy Azteków inspirowane są Egipskimi. Jeden przeciw wielu stąd podobieństwo.

pirks4

Ale co w związku z tym, jeśli nawet wzorowano się na filmie Mela Gibsona?
Nie wystarczy samo to, by z dobrego filmu zrobić drugi równie dobry.
Wiele przykładów "zrzynek" można podać i najczęściej są to beznadziejne produkcje, ba nawet remake filmów zazwyczaj są nieudane.
A w tym przypadku(jeśli oczywiście miało to miejsce) tworząc całkiem inną historię Koreańczykom to udało się...

nero30Kr

Wczoraj oglądałam i to bieganie i ściganie się właśnie skojarzyło mi się z Apocalipto ;)

ocenił(a) film na 7
nero30Kr

Mi natomiast podkręcanie strzał skojarzyło się z Wanted - Ścigani z Angeliną Jole gdzie podkręcano kule z pistoletu :)

ocenił(a) film na 9
radekKNZ

kuli sie nie da podkrecic ale za to strzaly juz mistrzowie potrafia podkrecic jak na filmie

nero30Kr

pumy nie żyją w Ameryce płd, chyba jaguar....

kalmarek

żyją

Harry59_2

nie w amazońskiej dżungli

kalmarek

Napisałeś : ''pumy nie żyją w Ameryce płd, chyba jaguar....''

Otóż mylisz się,bo tam ŻYJĄ.

Harry59_2

chodziło mi o pumy płowe i środowisko w kontekście filmu czyli tropikalną dżunglę, a tam nie żyją. W filmie był jaguar.

kalmarek

Zgadza się,w filmie był jaguar.Mimo to wprowadzasz ludzi w błąd pisząc: '''pumy nie żyją w Ameryce płd,''.
Prawdą jest,że pumy żyją w obu Amerykach.

Ps.''nie w amazońskiej dżungli''
Znowu wprowadzasz ludzi w błąd.
Pumy żyją również w Amazonii.

ocenił(a) film na 6
kalmarek

Takie ważne w takich filach to nie jest. Pewne jest natomiast, że kino azjatyckie sporo czerpie z Hollywoodu.

nero30Kr

Dokładnie o tym samym pomyślałam. Jak już zaczął się pościg to mówię do siebie chyba ktoś się lekko inspirował tylko dziką kicie zamienił z jednokolorowej w pasiastą:)

ocenił(a) film na 8
nero30Kr

Tak. Ten specyficzny klimat bezwzględnej egzotyki. Świetny film , jeden z najlepszych w tym gatunku.

ocenił(a) film na 8
nero30Kr

Mi się nie kojarzy z Apokalipto. Opowieść o łuczniku który prawie sam pokonuję całą armie inaczej ciężko było by to nagrać. Uciekła szukał nowych pozycji do oddania strzału. Pułapki tygrys to się samo nasuwa.
Ale może i autor oglądał film Apokalipto tego nie wiem.