PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=501864}
6,1 86 tys. ocen
6,1 10 1 86032
4,9 23 krytyków
Sucker Punch
powrót do forum filmu Sucker Punch

...ten film to bajka. nie, że taki dobry. to po prostu bajka. to taki 'heavy metal' (mam na myśli animację z lat 80) w nowym wydaniu. to taka projekcja wyobraźni autorów scenariusza i reżysera. Tu jest owszem, ciekawy pomysł na początek filmu (morderstwo siostry, tępiciel ojciec, wykupiona lobotomia), owszem, parę scen 'prawdziwego świata' (też sam początek - dni przed lobotomią), zatrzymanie akcji w krytycznym momencie i retardacja. Pokręcona zresztą.
yup, Lynch zrobiłby to inaczej. wszyscy Ci wielcy inteligentni przesadzeni reżyserzy psychologicznego kina zrobiliby to inaczej.
Aż przyszedł Snyder i zrobił to po swojemu. I to całkiem fajnie. Samurajowie, ośnieżone dojo? DMC jak w mordę strzelił. Pierwsza wojna? Steampunk, 'Iron War', 'Wolfenstein'. Oblężony zamek? 'Warhammer'. Pociąg na maglevowych szynach? Coś jak 'Bulletstorm'. Miałem niezłą zabawę w dopatrywaniu się skąd zostały wyciągnięte poszczególne scenerie, kolejnych snów i wizji. Rozbił mnie tu czyjś komentarz, że tańca Baby Doll nawet nie widział. BO NIE MIAŁ GO ZOBACZYĆ. bo te pokręcone, przerysowane sekwencjie miały być tym tańcem. To chyba nie takie trudne, nawet dla uczniów klas humanistycznych?

Cała ta historia z lobotomią, morderstwem siostry, 'high rollerem', sekwencje w burdelu - to tylko niedopracowana otoczka dla fantazji Baby Doll. Można byłoby to zrobić lepiej. Ale borze broń wycinać owe fantazje. Oba światy są synergicznie połączone i ni cholery nie byłoby dobrze je rozdzielać.

jeszcze jedno. Montaż. na tym to ja się nie znam, ale godny Oscara za efektowność.

Sucker Punch spodobał mi się i mogę mu dać mocne 7/10.

ocenił(a) film na 7
Chimney_343

Muzyka i efekty w tym filmie najlepsze.
Jestem graczem i w większość wymienionych tytułów grałem, ale podczas oglądania filmu i poszczególnych scen, nie kojarzyłem ich z tymi grami. Ale po przeczytaniu Twojego posta, stwierdzam, że możesz mieć racje jeśli chodzi o to, skąd twórcy wzięli inspiracje :)

Film jak i wymienione gry bardzo dobre :)

ocenił(a) film na 7
Przemoman

muzyka owszem, nic o niej nie wspomniałem, ale dobrana całkiem nieźle. kompletnie nie moje klimaty, ale soundtracku pewnie poszukam. natomiast gry to klasa sama w sobie, szczególnie DMC, koncept połączenia broni białej i palnej tam widziałem po raz pierwszy i tam wykonano to IMO najlepiej.

Ot, podświadomie przychodziły mi skojarzenia z tymi tytułami ;]

Podkreślam raz jeszcze, dla mnie ten film to bajka. W którą może i autor próbował przemycić coś głębszego (klamry - początek i koniec filmu) ale nieszczególnie mu wyszło - i została efektowna opowiastka. O tyle że z niebanalną konstrukcją.