...i to by było na tyle
Film wyróżnia się tylko tym że jest dziwny i intrygujący (no i może ma niezły sountrack, który jednak nie przypadł mi zbytnio do gustu) a tak poza tym to cała reszta kuleje z grą aktorską na czele...
A co do fabuły z dwoma fazami podświadomości (łudząco przypominającymi fazy snu w Incepcji) to nie jest ona skomplikowana (jak twierdzą niektórzy użytkownicy forum) a wręcz przeciwnie jest jakże płytka i nieciekawa...
Nie rozumiem także zawyżania oceny argumentem "+ za ładne dziewczyny" bo tak to można filmy erotyczne oceniać a nie kino akcji...
Czyli forma zaniżania oceny bo są ładne dziewczyny jest dla ciebie zrozumiała?
A co do fabuły to może wydaje ci się, że jest płytka ale gdybym przedłożył ci teorie arturinho79 o tym, że świat widziany w filmie był pokazany z oczu Sweet Pea?
"1) rzeczywisty świat ( zakład psychiatryczny )
2) nie rzeczywisty świat ( burdel ) " widziany " był przez Sweet Pea , gdy słyszała muzykę zamykając oczy .
3) nie rzeczywisty świat ( walki o przedmioty ) " widziany " był przez Baby Doll , gdy słyszała muzykę zamykając oczy ."
no i spróbuj obalić tą teorie? ale to akurat mało ważne w tym - ważne jest to że skoro ktoś inny interpretuje coś inaczej niż ty (bo zakładam że uznajesz, że świat nie rzeczywisty jest widziany w całości przez Baby Doll) to już jest dowodem na to że nie jest to płytka tudzież prosta fabuła ;>
Po pierwsze nie zaniżyłem oceny bo są ładne dziewczyny :)
A po drugie ww. teoria nie zmienia jakoś diametralnie obrazu fabuły która wydaje mi się dosyć prosta (a to głównie dlatego że patrzę na ten film pod kątem Incepcji i oba te filmy po prostu porównuję)
Dodam też że masz rację fabuła nie jest płytka (źle to sformułowałem) ale moim zdaniem scenarzysta głupio postąpił z tym burdelem i skąpo ubranymi panienkami bo to pokazuje że film jest lekko niedojrzały i nadrabia niedociągnięcia dekoltem...
Moim zdaniem ocena jaką wystawiłem tj. 4/10 nie jest jakoś szczególnie niska i broń Boże nie pomyśl sobie że jestem hejterem po prostu film mnie nie urzekł i wydaje mi się że pomysł jest świetny ale jednak wymaga doszlifowania.
wcale nie mówiłem, że to ty zaniżyłeś tylko że inni zaniżają właśnie za te "panienki" (także źle się wyraziłem)
Dziewczyny były wykorzystywane seksualnie w psychiatryku . Stąd mowa o burdelu .
VHS chyba tego nie wiedział , zresztą Ty też bardzo późno sobie to uświadomiłeś ( po czytaniu komentarzy ) .
uświadomiłem to sobie jak się film już kończył i znowu widziałem obskurne korytarze oraz prawdziwego Blue.
Ja też wiem że je wykorzystywali w psychiatryku ale chodziło mi o wizję burdelu którą wytworzyły sobie dziewczyny (a tenże właśnie "burdel" moim zdaniem można było zastąpić jakimś innym miejscem)
a w jakich innych miejscach kobiety są przetrzymywane wbrew swojej woli i wykorzystywane sexualnie, żeby można było na takowe zamienić ten "burdel"? w Biedronce są wykorzystywane jedynie jako niewolnice ;)
No właśnie niekoniecznie musiały być gwałcone. Mogły być jedynie bite ewentualnie mordowane, uzależniane od dragów (i wtedy można byłoby jeszcze zrobić taką "magiczną krainę na kwasie")
No i powiedzmy że psychiatryk to rzeczywistość w której podają im narkotyki wtedy dziewczyny przenoszą się do jakiegoś wymyślonego świata (filmowego burdelu) no i wtedy BabyDoll tańczy na fazie i przenosi się w wir akcji :)
W sumie mordowane to niekoniecznie... :) Poniosło mnie trochę ale z tymi narkotykami mogło by przejść.
a ty malkontencie jak zwykle musiałeś się czepić wszystkiego bez powodu i to jeszcze w taki prymitywny sposób jakbyś się z jakiejś Pandory urwał
Wybierzesz ?
a) trzy, spore postacie przed świątynią były pretekstem do pokazania brykającej, skąpo ubranej dziewczyny oraz efektów
b)trzy, spore postacie przed świątynią były znaczącym elementem fabuły
Były zarówno elementem fabuły jaki i pretekstem do pokazania efektów specjalnych bo bądźmy szczerzy bez nich film byłby słabszy niż jest bo efektami często maskuje się słabą grę aktorską.
były to:
a) wady Baby Doll pokazane w świątyni
b) inni, dowolni poszukiwacze/posiadacze 'noża', 'zapalniczki' i 'mapy'
c)...?
d) VHS nie zastanawiał się nad tym