PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=501864}
6,1 86 tys. ocen
6,1 10 1 86030
4,9 23 krytyków
Sucker Punch
powrót do forum filmu Sucker Punch

Dla mnie film super, brawo za odwagę dla Snydera z jego autorskim projektem. A co mi sie podobało? Może wypunktuję(wypunktuje tych tz co ni kumaja czaczy):
1. Świetna muzyka. Dobrze dobrana - dużo mówiące tytuły Sweet Dreams i White Rabbit- w wersji unowocześnionej.
2. Efekty wizualne. uff tu by za duzo pisać
3. Zabawa konwencjami filmowymi- w zalezności od sceny są to elementy noire, fantasy, steampunku, anime, kung-fu, dramat= mieszanka wybuchowa!
4.Przekaz. To my decydujemy kim jestesmy, co robimy i czy jestesmy wolni. Wszystko jest w naszym umyśle; umysł to nasza broń. Dużo też wyjaśnia scena kiedy Babydoll ma być rodziewiczona/poddana lobotomii kiedy Ostry Gracz mówi do niej (w wersji Extended Cut):
Jedno czego od ciebie żądam...
Mieć ciebie nie siłą,ale jak to robią mężczyzna i kobieta.
By zobaczyć w twoich oczach tą prostą prawdę, którą mi dasz za darmo,
Nie dlatego, że musisz, ale dlatego, że tego pragniesz.
Jesteś oczywiście perełką.
Ja też tobie coś dam.
Dam ci wolność.
Czystą, całkowitą wolność.
Wolność od harówki i codziennego życia.
Wolność jako abstrakcyjny ideał.
Wolność od bólu.
Wolność od odpowiedzialności.
Wolność od winy.
Wolność od żalu.
Wolność od smutku.
}Wolność od zguby.
Wolność by być szczęśliwym.
Nie zamykaj oczu.
Chcę, żebyś na mnie patrzyła.
Wolność by kochać.
5. Akcja- co może być bardziej miodnego niz lasek wymijających bronia biała i karabinami, w dodatku znającymi sztuki walki i skąpo odzianymi? Wszystko oczywiście z klasa i profeską (nie jak w Dead or Alive). Plus trzymająca w napieciu intryga w burdelu/psychiatryku.
6. Za..te kostiumy- zwłaszcza dziewczyn, a ten Sweetpea to już kosmos.

Na minus muszę zaliczyc tylko przeciętna grę aktorską zwałszcza Vannesy Hudgens (moment kiedy przyznaje się że puściła parę jest beznadziejnie zgarny). Obronił się jedynie Oscar Isaac (przekonywująco zastraszając dziewczyny) i może Abbie Cornish.

Jeżeli ktos nie rozumie tego filmu, nie trawi kolażu konwecji i odpadł w 1/3 filmu to niech mu nie wystawia żadnej oceny!

ocenił(a) film na 3
Dapeter

Uważam Snydera za świetnego reżysera 300, a w szczególności Watchmen należą do moim zdaniem najlepszych filmów w swojej kategorii. To "dzieło" jednak zupełnie zawiodło. Odniosę się do Twoich plusów.

Niestety u mnie plusem w tym filmie jest jedynie Isaac. Mało.

1. Muzyka w odróżnieniu od Watchmen zupełnie nie współgrała z obrazem.
2. Wizualnie ok, bez rewelacji raczej trzymamy się wypracowanego przy 300 systemu barw, ostrości i kontrastu obrazu.
3. Mieszanka powoduje, że film prosił się o wyłączenie kilka razy. Oglądając to miałem wrażenie, że jak zaczyna Baby tańczyć to mamy reklamę gier komputerowych. Zawiodło też tu aktorstwo, postaci nie dał się sprzedać.
4. Przekaz? Oprócz jednego oklepanego pierdyliard razy frazesu nic tu nie ma. Sieczka. Przykładowo po Watchmen efekt był 180 stopni inny.
5. Akcja jest jaka miała być, tego ocenić nie można, co do intrygi to jej brak.
6. Zwykłe/

Wyjątkowy zawód.

ocenił(a) film na 7
kordrum

Kontrowałbym każdy twój punkt ale wole nie polemizować z kimś kto wystawił "V jak vendetta" 10/10 lol

ocenił(a) film na 3
Dapeter

Czyli nie kontrowałbyś. Moim zdaniem zasługuje na wysoką ocenę, tak samo jak nie zasługuję na nią SP.
Aktorsko, muzycznie, fabularnie i przekazem V niszczy SP.

ocenił(a) film na 8
Dapeter

Ach, te argumenty. <3

ocenił(a) film na 8
Dapeter

Lol.... nie ma to jak wysilać się na interpretację jednego filmu (SP), a nie zastanowić się nad przekazem drugiego ( "V") i udawać krytyka filmowego.

ocenił(a) film na 8
karolekkkk04

i próbować przekonywać otoczenie do zajebistości SP jednocześnie wyśmiewając kogoś za ocenę "V" hehe :]

ocenił(a) film na 8
Dapeter

z przekazem? przekaz jest beznadziejny dałem 8 za film akcji .n Fajne dupy + broń ,strzelanie + sekwencje walki + smoki + nazi zombie + wybuchy = fajny film dla facetów, cieszy oko nie umysł . W sumie podłoże w kilku światach też jest na +