Z jednej strony oceny 10/10 a z drugiej 3/10. Ci co oceniają na 10 chyba przesadzają, a Ci co oceniają na 3/10 to raczej nie powinni chodzić na takie filmy do kina.
Zamówiłem film na jutro.
Zapewniam że moja opinia będzie bardziej miarodajna, zwarta i uzasadniona.
Nienawidzę tych wszystkich domorosłych krytyków za 5 groszy co to na kinie znają się w takim samym stopniu co na pieczeniu ciasta. Jedli i smakowali, ale co w środku za cholerę nie wiedzą. Jedni lubią kwaśne to 10 inni nie to 1, ale nikt nie zwróci uwagi na to jak to ciasto jest upieczone i czy inne składniki były skomponowane we właściwy sposób.
W tym filmie wszystko jest skomponowane we właściwy sposób. Ale nie jest to film dla wszystkich, tylko raczej dla dojrzalszych koneserów.
Zdaję sobie sprawę , że film w warstwie scenariuszowej nie zasługuje na miano Arcydzieła. Za to przywiązanie do detalu (chodzi o planetę)oraz warstwa wizualna jest w tym filmie bezbłędna. Podobnie sam pomysł oraz czytelna wymowa (proekologiczna). Wszystko jest w tym filmie na właściwym miejscu i we odpowiedni sposób wyważone. Dostarczono mi wielką epicką przygodę na innej planecie i choć spodziewałem się czegoś mroczniejszego oraz bardziej dojrzałego to mimo wszystko uległem magii Pandory. Chciałem wystawić 9ątkę, ale dodałem oczko za dostarczenie kina 3D w jakości która sprawiła, że zaczęło się szaleństwo na tym punkcie. Na pewno zostanie to odnotowane w historii kina jako pewien krok naprzód dlatego 10! Jak masz jeszcze coś do powiedzenia zapraszam.
po sp sie spodziewałem wiele, ten zwiastun mnie tak nakręcił (smoki, samuraje) :)
ale no nie byłem zadowolony bo w kinie przekonałem się że efekty nie były tak piękne jak być powinny... cóż.... napoleon z intra N:TW zrobił na mnie większe wrażenie niż całokształt efektów SP, a przecież to zaledwie jedna sylwetka stworzona w zaledwie minutowej sekwencji stworzonej na potrzeby gry komputerowej,
ktoś po prostu nie wyłożył wystarczająco dużo kasy.
Spoko szanuje wypowiedź i twoją ocenę. 4 jest twoje i uzasadniłeś. Zobaczę efekty jutro to się wypowiem.
Pierwszy raz uzasadnił ale i tak tylko w sferze efektów która nie jest najważniejsza. Wcześniej się ciągle kłócił bez najmniejszego uzasadnienia.
I nie tylko na Filmwebie ten film ma bardzo zróżnicowane oceny.Na IMDB jest podobnie. Warto rzucić okiem na to:
http://www.imdb.com/title/tt0978764/ratings
Aktualnie przy 68,026 głosach:
15,3% to dziesiątki,
8,8% dziewiątki,
15,4% ósemki,
17,5% siódemki,
14% szóstki,
9,1% piątki,
6,4% czwórki,
4,5% trójki
3,1% dwójki
i 5,8% jedynki
Jak widać oceny bardzo różne ;)
Nie pisałem tylko o tym filmie. Tak generalnie się przyjęło że ludzie oceniają po pierwszym wrażeniu nie biorąc pod uwagę elementów składowych i swojego samopoczucia. Często tak jest że oglądamy film który rozczarowuje bo byliśmy na niego bardzo napaleni i nie sprostał oczekiwaniom. Trzeba ochłonąć , przemyśleć i dopiero oceniać.