PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=501864}
6,1 86 tys. ocen
6,1 10 1 86031
4,9 23 krytyków
Sucker Punch
powrót do forum filmu Sucker Punch

Nie zrozumiałem tego filmu. Serio. Ale to właśnie mi się w nim podoba! Widziałem ten film
niestety tylko raz więc ciężko mi się wypowiedzieć. Generalnie film bardzo dobry (u mnie 9/10) i
najlepszą i najbardziej rozpierdzielającą móżg rzeczą w nim jest jedno zdanie wypowiedziane
pod koniec. Ta cała doktor mówi do tego gościa od zabiegu coś w stylu "ta mała to nie byle kto,
doprowadziła do ucieczki jednej pacjentki". Niby spoko, tak? Ale nie do końca. Akcja dzieli się
na kilka rzeczywistości. Pierwsza - to ta "najprawdziwsza" (ale czy można użyć tego słowa w
odniesieniu do zabaw z ludzką psychiką?) tj. ta, w której Baby Doll zabiła swoją siostrę, to ta, w
której została poddana zabiegowi. Druga rzeczywistość, to ta, w której cały zakład
psychiatryczny jest b*rdelem. A trzecia to ta, w której są te wszystkie epickie walki w różnych
światach (kiedy główna bohaterka tańczy). I niby wszystko pięknie ale....jakim cudem pani
doktor wiedziała o ucieczce, skoro ucieczka dokonała się tylko w drugiej rzeczywistości? Na
potwierdzenie dodam, że ta bohaterka, która uciekła w drugiej rzeczywistości wychodzi w
pierwszej wypuszczona jak wszystkie pacjentki. Dowodzi to temu, że pani doktor musi wiedzieć
o istnieniu co najmniej jednej innej rzeczywistości niż "prawdziwa". Pytanie, czy to był błąd
twórców czy celowy zabieg gmatwający fabułę. Aha na koniec chciałem dodać tylko, że szkoda
mi ludzi widzących ten film tylko jako głupi film akcji z ładnymi panienkami, fakt są niezłe ale to
nie o to chodzi..... Nie tutaj.....

ocenił(a) film na 8
exkaiser

Akurat plan Babydoll istniał naprawdę i ona go rzeczywiście z dziewczynami realizowała, więc Pea naprawdę uciekła, kiedy wywołano pożar.

ocenił(a) film na 10
exkaiser

To można różnie zinterpretować. Ogólnie to Sweet Pea jest główną bohaterką, a BabyDoll to jej anioł stróż, o którym mowa jest na początku filmu. Resztę trzeba sobie dopowiedzieć samemu, ciężko stwierdzić.

ocenił(a) film na 8
exkaiser

Mnie się wydaje że Baby Doll była w zakładzie psychiatrycznym i w istocie byla wykorzystywana przez tego calego ,opiekuna' i ta pania doktor. Te pozostale nierealne światy to byl sposób na poradzenie sobie z rzeczywistością ktora ją przytłaczała.

exkaiser

Również uważam, że Baby Doll była wykorzystywana seksualnie przez pracowników ośrodka. W końcu świat który sobie wykreowała był domem publicznym. W ostatnich scenach jeden z pracowników mówi coś w stylu, że już nie będzie wykorzystywał dziewczyn. Znaczy to, że w przeszłości się to zdarzało.

Uważam też, że jej taniec był niczym innym jak gwałtem. Mężczyźni aż ślinili się żeby zobaczyć jak "tańczy". Blue jednak nigdy jej nie dotknął, zawsze obserwował (mówi o tej piaskownicy, że wszyscy bawią się jego zabawkami kiedy on siedzi z boku). Końcówka pokazuje, że Blue zaatakował Baby Doll, ale ta się obroniła, zraniła go (bandaże na ramieniu) i zabrała klucz.

Tak samo to, że wszystkie dziewczęta występują w każdym z wymiarów (przebywają w zakładzie, burdelu i na wojnie) świadczy że są one prawdziwe. Natomiast chłopak z okopów i mędrzec występują tylko w trzecim wymiarze, są więc wymyśleni.

Scena z autobusem jest fantazją Baby Doll na temat ucieczki koleżanki, która uciekła naprawdę (potwierdzają to słowa pani psycholog). Jest to trzeci wymiar (bo jest tu chłopak i mędrzec), czyli dokonał się gwałt (napaść na umysł dziewczyny). Baby Doll zamyka oczy i przenosi się do trzeciego wymiaru gdzie zawsze udawało jej się uciec.

ocenił(a) film na 6
Agunia_E

Ja chciałem tylko powiedzieć, że zgadzam się z opinią wyżej. Nareszcie zrozumiałem o co chodziło w tym zakończeniu. Dzięki Agunia :)

ocenił(a) film na 8
Agunia_E

Popieram, to jest moim zdaniem najlepsza interpretacja filmu.

ocenił(a) film na 8
Agunia_E

Choć co do końcówki to niekoniecznie bym się zgodziła, według mnie to nie była fantazja, tylko rzeczywista ucieczka Sweet Pea, choć wtedy pozostaje kwestia tego, co tam robił mędrzec... Może chodzi o pokazanie, że zawsze będzie czuwał nad dziewczynami? W sumie nie będzie chyba nigdy dwóch identycznych interpretacji tego filmu, więc się nie kłócę.

ocenił(a) film na 7
LemonadeChan

Zgadzam się z tobą. Ten starszy mężczyzna znajdował się w tej pierwszej prawdziwej rzeczywistości. W wersji reżyserskiej jest nawet scena jak Sweet Pea kradnie sukienkę z jakiegoś sznurka.

LemonadeChan

mędrzec to był ten anioł stróż co przez cały film o nim gadali

ocenił(a) film na 10
mohammadal

Nie rozbijałam tego filmu na różne rzeczywistości. Jeśli chodzi o mędrca, to nie mógł być on kimś z rodziny Baby zanim trafiła do psychiatryka? Dziadek (ojciec matki lub ojciec zmarłego ojca) który nie miał już z nimi kontaktu kiedy matka Baby związała się z ojczymem. To by wyjaśniało czemu uratował Sweet Pea - przypominała mu wnuczkę.