Czy to po porostu bezceremonialne ściągnięcie postaci z LOTR, czy jest na to jakieś
sensowne wytłumaczenie, o którym nie wiem?
Szczerze to sam nie wiem ale rzeczywiście orkowie wyglądają identycznie jak ci w LOTR. W filmie jest więcej takich przypadków "ściągania" bo np. roboty w pociągu wyglądają podobnie do tych z Ja Robot.
nie bardzo, a raczej wyobrazenie orków z Sródziemia jest całkowicie inne(słabe, czarne, małe) i takie własnie wystapiły w SP...widac słabo znasz sie na fantasy...
a "prawie" nie jest poprawne w przypadku sródziemia gdzie "orkowie" maja wiecej wspólnego z nieumarłymi
Tolkien stworzyl wlasny lore fantasy choc tez czerpal z podan i mitologii przeroznych. Orkowie naleza do niego i tylko niego lecz juz w tak wielu produkcjach byly ukazywane w roznej postaci ze glupim byloby czepianie sie o to. Tak jak Blizzard rozpoczal mode na zielone orki i przez to chyba wiekszosc takowe ma w glowie, wlasnie po Warcrafcie. A ze rycerze walczacy z zombie, zjawami czy wampirami wygladaliby glupio Snyder wsadzil Orkow i to bardzo rozsadnie i przemyslanie! KAZDA z wyobrazni Baby Doll ukazuje stereotyp kulturowy - roboty, zombie, wielcy samurajowie i tak jest z ta - smoki, rycerze, postacie fantasy. Sam wyglad glownych bohaterek jest tez zamierzony wedlug mnie - skape, wymalowane laski jak w mangach czy anime japonskich :P Tworca chcial pokazac tym samym jak sztampowe sa inne produkcje i uczynic z tego atut u siebie :) Pozdrawiam