Wybieram się na ten film do Heliosa. Będzie on emitowany w 2 wersjach - "cyfrowej" i nazwijmy to "zwykłej".
http://www.heliosnet.pl/16,Olsztyn/Repertuar/index/dzien/2/kino/16
Czym różni się jedna wersja od drugiej? Ktoś mógłby mnie oświecić w tym temacie?
Sam sobie odpowiem na to pytanie. Jeżeli się jednak mylę, niech mnie ktoś poprawi.
Kino cyfrowe (ang. digital cinema, d-cinema) – użycie technologii cyfrowej w celu dystrybucji i wyświetlania filmów w kinach. Filmy mogą być dostarczane do kin z użyciem twardych dysków, pojemnych nośników optycznych lub transmitowane przez satelitę i wyświetlane za pomocą cyfrowego projektora połączonego z serwerem. W tradycyjnym kinie analogowym film jest dystrybuowany na taśmie filmowej i wyświetlany za pomocą zwykłego projektora.
A wersja "zwykła" to właśnie analog.
Różnicą między cyfrą a analogiem jest trwałość nośnika.
Nie ma wersji tych co napisałaś/eś. Są telewizje analogowe i cyfrowe, nie filmu. Analogowe to takie które przesyłają dane takimi starymi antenami, a cyfrowe to z satelity. w 2012 roku będzie całkowite zamknięcie telewizji analogowej, i ludzie będą musieli przejść na satelitarną (cyfrową)
zgaduje że analogowa to ta na taśmie, taśma będzie się zużywać podczas 50 projekcji, obraz nie będzie taki sam jak za pierwszym razem, będą pojawiać się rysy, które na obrazie będą wyglądać jak białe paski (np.: Grindhouse: Planet Terror, tyle że tam było to zamierzone)
cyfrowa to taka gdzie tych zakłóceń nie będzie
jeśli się mylę niech ktoś mnie poprawi