Szacun dla ludzi którzy wymyślili i zrealizowali ten film. Pierwszy raz widzę coś tak oryginalnego.
no to może ktoś wreszcie bedzie na tyle miły i wyjaśni mi o co w tym filmie chodzi :) ? bo proszę się już długo
to opowieść o sile wyobraźni, która jest w stanie wyrwać nawet z najgorszego miejsca na ziemi. bohaterka w swoim umyśle zamienia dom psychiatryczny w teatr. wie, że lobotomia będzie dla niej końcem wszelkich wspomnień, dlatego musi ocalić swoją tożsamość, swoje człowieczeństwo. jedynym wyjściem jest ucziecka, jej umysł produkuje więc anioła-przewodnika (Scott Glenn), który daje jej broń i kieruje planem ucieczki, tworzy kolejne misje, w których bohaterka ma zdobyć niezbędne przedmioty. przewodnik zaznacza przy tym, że ostatnim wyzwaniem będzie poświęcenie. bohaterka uzmysławia sobie, że to ona musi sie poświęcić, że to nie jej pisane jest uciec stamtąd. w ten sposób zwykła opowieść o ucieczce z psychiatryka staje się klasyczną historią walki z przeciwnościami losu, w której bohater musi zdobyć jakieś artefakty by osiągnąć cel (motyw znany już w mitologii). to jets film o sile wyobraźni, poświęceniu i odwiecznym pragnieniu wolności. a warstwie realizacyjnej ubrany we wszelkie odwołania do kultury popularnej (gry wideo, anime, teledyski). czegoś tak oryginalnego nie widziałem jeszcze nigdzie
troche to bezsensu bo wychodzi na to że musi ocalić swoją tożsamość ale żeby ją ocalić musi ją poświęcić ? a jeżeli tak wygląda siła wyobraźni, poświęcenie i odwieczne pragnienie wolności to u sześciolatka bez obrazy oczywiście...
początkowo walczy o siebie, o zachowanie swojej pamięci, chce stamtąd uciec. wtedy jeszcze nie wiedziala czym ma być to ostateczne poświęcenie. a te sceny zmagań i walk są przecież mocno symboliczne. każdy toczy w głowie jakąs prywatną wojnę, a ona wypełniła nią umysł by nie oszaleć. nie powinno się interpretować filmów w sposób doslowny
po ocenieniu ponad dwóch tysięcy filmów na FW nie sądziłam, że coś może mnie jeszcze tak zaskoczyć. Film absolutnie nieporównywalny z jakimkolwiek innym, a jego oglądanie jest czystą PRZYJEMNOŚCIĄ :)
jako całość może i jest oryginalny ale nie da się ukryć że większość scen jest zaczerpnięta z innych filmów i zrobiono z tego wielki mix :)
Ja ... jaki super film, nie spodziewałam się tak dobrego filmu. Końcówka najlepsza . Jedno z największych zaskoczeń filmowych jakie doznałam.
witam kolegę. pierwszy raz mamy w czymś podobne zdanie. mnie także urzekł sucker punch. dawno nie widziałem tak rewelacyjnego filmu. gust masz ciekawy, gorzej z twoim podejściem do ludzi :P pozdrawiam
i sory za ten stos bluzgów, po prostu jak widzę chamstwo w komentarzach to od razu chcę je tępić. trochę szkoda że nie tolerujesz odmiennego zdania innych, bo niegłupi z ciebie koleś