PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=501864}
6,1 86 tys. ocen
6,1 10 1 86031
4,9 23 krytyków
Sucker Punch
powrót do forum filmu Sucker Punch

było bosko!

ocenił(a) film na 8

jako że pojawiają się negatywne opinie postanowiłem wypowiedzieć się i stworzyć kontrapunkt :)
film absolutnie cudowny.
jeżeli ktoś ma pełną świadomość co chce obejrzeć decydując się na sucker punch nie będzie zawiedziony. chciałem lekkiego, przyjemnego filmu do oglądnięcia i moje oczekiwania zostały spełnione. film iście snyderowski. miejscami film ogląda się jak teledysk (ale to komplement w odniesieniu do filmów snydera). świetne sceny walki i efekty specjalne. nagromadzenie snyderowskich zwolnień.
już podczas sceny wprowadzającej miałem banana na twarzy i pomyślałem, że jeżeli cały film będzie taki to będę zadowolony. i tak było. świetny i chyba nie wykorzystany nigdy wcześniej motyw z wprowadzaniem kolejnych settingów.
film nie ustrzegł się oczywiście kilku wad. mimo takiej a nie innej stylistyki postaci wydają się jednak zbyt płaskie. kuleją niestety dialogi, które bywają drewniane. także tanie moralizatorstwo w jakie wpada film przy zakończeniu nie trafia w moje gusta. zauważa się też różnicę w jakości scenariuszów poprzednich filmów snydera, tj. 300 i watchmen. autorski pomysł jest zdecydowanie mniej rozbudowany.
pomimo tych wad film oglądało się przyjemnie.
nie rozumiem opinii zasłyszanych po seansie. by nie odbiegać daleko: watchmeni - mało akcji, przeintelektualizowany - źle, sucker punch - sporo akcji, zbyt prosty - źle.
i jeszcze komentarz na koniec. a propos filmów, na których ostatnio byłem w kinie. zawiodłem się na incepcji srodze. przed black swanem wiedziałem, że także należy obniżyć oczekiwania. a sucker punch okazał się strzałem w dziesiątkę - dostałem dokładnie to, czego oczekiwałem.

7.5 - 8 /10

ocenił(a) film na 8
koper_6

MAŁY SPOILER
i jeszcze.
jedyna niewiarygodność zaproponowanej stylistyki: po co laski trudziły się w przypadku kucharza w szopkę z tańczeniem, kiedy wyglądało na to, że nóż łatwiej było ukraść w normalny sposób. tak czy siak, właściciele szybko zauważali stratę swoich przedmiotów :)
no i jednak trochę męczył już czwarty setting, co nie oznacza, że walka w nim nie była świetna.
KONIEC MAŁEGO SPOILERA

a. i przegenialny soundtrack!

koper_6

gdzie żeś to widział koperze_6 ??

ocenił(a) film na 8
danek234

znaczy co? daneku 234 :P

koper_6

opisujesz film którego nawet premierynie było i nie można go nigdzie ściągnąć . Więc siępytam , gdzie go oglądałeś ???

ocenił(a) film na 8
danek234

istnieją pokazy przedpremierowe :P

ocenił(a) film na 10
koper_6

lubieee to:)

ocenił(a) film na 4
danek234

a ja w necie widziałem

koper_6

A jesteś pewien, że ona w ogóle tańczyła? :]]]
Bo ostatnie sceny filmu sugerują, że cała szopka z teatrem, burdel-mamą, alfonso i występami tanecznymi to była tylko ucieczka do świata fantazji głównej bohaterki. A jak w rzeczywistości wyglądały zmagania pacjentek o zrealizowanie planu ucieczki, tego nigdy się nie dowiemy :)

ocenił(a) film na 8
midian

em. no to ja właśnie między innymi Tobie tłumaczyłem w Twoim wątku :P
konwencja burdelu jest jedynie metaforą. jednak zgodnie z zaprezentowaną logiką tego świata wydaje się, że istniały łatwiejsze sposoby na zdobycie np. noża niż bajerowanie kucharza tańcem.

użytkownik usunięty
koper_6

Racja,o to w tym właśnie chodzi. Mnie też Watchmeni odrzucali zbytnim prze-kombinowaniem "bełkotem" .
W Sucker....... być może Snyder źle nakreślił wątek laski zamykanej ( tak wynika z trailerów) w psych-szpitalu, ale poza tym to ma być wojna ,strzelanina ,skąpo ubrane bohaterki i jakieś fajne tło .
Szkoda że to PG-13 bo spodziewałem się jeszcze że główne bohaterki pokażą coś więcej ....;) a i trochę mięsem rzucą , obrażą jakiś polityków , murzynów albo żydów ( nie wprost) ale chyba nic z tego.

ocenił(a) film na 4
koper_6

W takim razie masz niskie oczekiwania w stosunku do filmów ..Metaforą Od samochodu TRABANT nie oczekiwał bym niczego więcej niż faktu ,że przewiezie mnie z miejsca A do B jeśli się nie zagrzeje .. Od Ferrari oczekiwał bym dużo więcej .. Jednak nawet znając oczekiwania nie dał bym TRABANTOWI oceny 8/10 bo wtedy 10/10 dla Ferrari było by mało znaczące.

Tak samo nawet oczekując samej rozrywki to dam temu filmowi . 4/10 Ponieważ za film ,który oceniam na 9/10 w tym samym gatunku mogę dostać Rozrywkę , Super Efekty , Genialną grę aktorską i Wciągającą Historię. Gdzie budowa filmu może wywołać w widzu przywiązanie z bohaterem ..

Fakt Sucker Punch wywiązuje się z obietnicy poprzeczki jaką zawiesił .. jednak poprzeczka jest zawieszona nisko i walczył też o niską ocenę.

ocenił(a) film na 8
resistance

tak tak. cieszy mnie logika twojego sposobu oceniania, ale prawdę mówiąc niewiele obchodzi.

ocenił(a) film na 9
resistance

Kiepskie porównanie, jeżeli będę chciał pojechać do sklepu na zakupy to nie potrzebuję Ferrari, Trabant sprawdzi się w tej roli dużo lepiej, więc oceniać należy zawsze w stosunku do potrzeb i oczekiwań.

Rozgraniczanie widzów na "tych co lubią kino ambitne" i "tych od kina rozrywkowego" jest w moim przekonaniu zupełnie bezsensu, człowiek inteligentny nie musi być ograniczony do jednego typu upodobań, dlatego ocenianie ludzi po ich gustach (co jest powszechne na filmwebie) jest co najmniej nie na miejscu.

ocenił(a) film na 10
koper_6

OJJJ BYŁO:)))) POLECAM BO FILM RZĄDZI!!!!! A MUZYKA WYK**RWISTA!

ocenił(a) film na 10
londontown

:))))

ocenił(a) film na 10
koper_6

zgadzam się z każdym słowem:)

koper_6

A ja się nie zgadzam. Film nie jest lekki. Nie jest pusty ani przeznaczony dla pustogłowych widzów. Jest emocjonujący, ale żeby zaraz przyjemny? Przesłanie całej historii tonie w oceanie efektów specjalnych, ale istnieje i jest tak dołujące, że na długo psuje nastrój, zamiast choć na chwilę go poprawić.

ocenił(a) film na 8
midian

tak, ale są lepsze filmy ukazujące smutki i tragedie. i jak pisałem postacie zbyt płaskie by zbytnio przejmować się i wczuwać w ich losy. dlatego mimo wszystko jest to film na odprężenie. i nie ma co twierdzić, że film jest jakiś skomplikowany. film jest prostą, liniową historią, a tylko sposób jej przedstawienia jest nowatorski.

ocenił(a) film na 8
midian

i nigdzie nie pisałem, że jest pusty czy dla pustogłowych widzów. kilka osób niestety nie załapało po seansie o co chodziło. więc wymaga jakiejś uwagi czy zdolności kojarzenia na pewno. a film nazywam przyjemnym jeżeli dobrze się oglądało. w tym kontekście czas apokalipsy też nazwę przyjemnym :P