Spoler!
Występ koncertowy blue z gorski na scenie
Sporo dodanych scen walki w ww1 a szczególnie po lądowaniu na placu zamku, laski rozprawiają sie przed zejsciem do pieczary smoka z dożo liczebną chordą orków (?) przy użyciu broni palnej (ala exuilibrium appleseed 2) i broni białej. Poza tym dłuższe ujęcia naparzania blondi z browninga i sporo innych ;]
Czyli bez rewelacji. Myślałem, że pousuwali głupie irytujące sceny i dodali coś co polepszy w jakimś stopniu fabułę a tu nic.
Mogę potwierdzić, bo widziałem, jeszcze z tych dłuższych scenek to rozbudowana o kilka ujęć scena otwierająca film, oraz Rocket oprowadza Babydoll po zakładzie i scena w przebieralni przed jednym z występów.
A czy są zapowiadane brutalne sceny i czy jest ich dużo? Czy sceny ewidentnie ocenzurowane w zwykłej wersji kinowej, np. scena gdy SPOILER Blue strzela Blondie w twarz KONIEC SPOILERA i wtedy kamera odjeżdża aby tego nie pokazać zostało w wersji R ukazane? Czy ze scen z kinowej wersji nic się nie zmieniło, a tylko zostały dodane nowe? I jeszcze jedno: gdzie tą wersję widziałeś? Można już ściągać?
A czy przypadkiem to nie jest jedna z wyciętych scen - rozszerzona scena walki z orkami? Gdy oglądałem film nie było fragmentu od 1:39 do końca tego widea... chyba, że oglądałem niepełną kinową wersje;/
http://www.youtube.com/watch?v=IHkxaLhPWws
Tak, to jedna z tych scen :) Co do postu wyżej - teraz, po obejrzeniu uważam, że te sceny nie są aż tak brutalne, by nie znaleźć się w wersji kinowej... chyba, że ktoś jest zniesmaczony posoką w kolorze khaki, która wycieka z rozcinanych orków.
Wiesz, w wersji PG-13, czyli kierowanej do młodzieży, nie mają prawa się znaleźć sceny z krwią i to nie ważne w jakim kolorze. Zakładam, że było tu ucinanie kończyn orkom itd. a to po prostu nie może znaleźć się w wersji PG-13, bo dla amerykanów jest to zbyt brutalne. Tak samo nie może być zbyt śmiałych scen erotycznych, a słowo "fu-ck" może być użyte tylko raz.
nie chodzi o krew a o czas. Glownie chodzi o to ze pewne sceny w ciagu calego filmu moga pojawic sie tylko przez okreslona ilosc sekund czy minut i ze wzgledu na t ozostala ta scena z orkami wycieta by moc zmiescic sie w czasie, a nie byla ona niezbedna dla zachowania sensu w filmie.
"Czy ze scen z kinowej wersji nic się nie zmieniło, a tylko zostały dodane nowe?"
Nic nie usunięto, dodano tylko sceny.
Tak czy inaczej, film mimo swojej tematyki zdecydowanie nie jest brutalny. Na dobrą sprawę nawet nie ma siekania tych orków, im tam kończyny nie latają właściwie.
Spoilery dotyczące wersji rozszerzonej. Obejrzałem właśnie u kumpla wersję rozszerzoną i powiem tak. Taniec erotyczny na początku dodał bardzo dużo dobrego, nie zawiódł mnie, przez to film stał się jeszcze pikantniejszy i podniecający, po prostu cudowny, krótki musical. I zdecydowanie nie dla dzieci. Scena z Ostrym graczem pod koniec całkowicie odmieniła film, nadała nowego sensu, po prostu klasa sama w sobie. Ale niestety zawiodłem się na walkach, po tej walce z orkami oczekiwałem czegoś naprawdę spektakularnego, brutalności na poziomie 300, Snyder miał tu ogromne pole do popisu, a niestety przy tej scenie się nie popisał, z orków leciał jakiś brązowy pył zamiast krew, nie wiem dlaczego tak się stało. W zasadzie była tam tylko 1 brutalna scena, gdy jeden z orków został przebity mieczem na wylot, i w zasadzie tylko to mogło podpaść pod kategorię R. Oprócz tego mamy nieco rozszerzone rozpoczęcie filmu, Babydoll oddaje 2 strzały, jeden trafia ojca w rękę, tu już było widać porządnie krew, także ta scena była brutalna. Ale to w zasadzie tyle. 2 krótkie scenki to ta hucznie zapowiadana brutalna przemoc? Pod tym względem się nie popisali, no i nie zmienili ani jednej głupio ocenzurowanej sceny z wersji PG-13, zawiodło mnie to totalnie. Zastanawiam się na ile podciągnąć ocenę, na 9 czy 10, bo jest naprawdę super, ale czuję, że muszę obejrzeć ten film jeszcze raz, sam, bez znajomych i pomyśleć nad nim w skupieniu. Tak czy inaczej polecam, bo jest to film rewelacyjny, który nie zasługuje na mniej niż 8 moim zdaniem.
Mi się wydaje że Snyder zawinił w jednym. Gdy ludzie oglądają reklamę, trailer, myślą, że idą do kina na bezsensowną sieczkę bez fabuły. Później zastanawiają się o co w tym chodziło, czemu to jest takie bezsensowne i namieszane, i właśnie wg mnie to jest powód zaniżonej oceny.
Bo Snyder robi ambitne, filmy, a ludzie tego nie rozumieją i uważają, że jak są w nich efekciarskie walki, to niema już nic innego.
Z tym muszę się niestety zgodzić. Ludzie dostrzegają tylko stronę wizualną jego filmów omijając wszystko co najważniejsze :/
T nie o t ochodzi, zgodnie z zalozeniami PG13 niektore sceny moga trwac tylko przez okreslony czas w ciagu całego seansu. By ukazac chocby sceny w okopach z tymi robo-niemcami oraz pokazac bron na samym poczatku filmu ,tak musieli pociac film i wyciac to co nie bylo istotne dla fabuly, stad tez znikla scena z siekaniem orkow.