Bardzo słaby film, tematyka specyficzna, nie każdemu musi się podobać, to fakt. Jak dla mnie, zero emocji. Dalsze części również nie trafione.
No i własnie. heh, dalej to robi. Toż to cyrk i błazenada. Ty i ten twój urojony swiat.
Widzę, że nasza rozmowa całkowicie nie ma sensu. Rzucasz głupimi hasłami co chwila. Powiem tak, krytykujesz "Szczęki" za kiepskie efekty, pokaż mi lepszy film pokroju animal attack pod tym względem z tamtych lat. "Szczęki" swoje lata mają, a moim zdaniem świetnie mimo to się trzymają.
Polecam ten artykuł:
http://www.film.org.pl/prace/szczeki.html
Prace nad filmem trwały bardzo długo i nie należały do łatwych. Nie używano technik komputerowych i nie zgodzę się z Tobą, że rekin wyglądał żałośnie. Naprawdę jak na tamte lata to był mega hit i czapki z głów się twórcom należą.
Wiecie co? To już się robi nudne w kółko powtarzacie jedno i to samo. Śmiać mi się chce z was! To dość żałosne kłócić, bo ktoś ma odmienne zdanie.
Nie chce was obrażać, ale oboje się ośmieszacie.
Pytam się teraz was obu i liczę na odpowiedź: Czy wy lubicie prowokować siebie nawzajem? Czy lubicie prowadzić takie "wojny"?
Dobra ja nie jestem święta bo też prowadziłam tego typu "wojny". Ale czy wy się kłócicie o to kto ma rację?
Ja wam odpowiem oboje macie racje ! Mandelinho ma racje oceniając film 2/10 i Ceglas ma racje oceniając 10/10.
No i czyby temat się kończy na tym. Mandelinho wyjaśnił czemu film mu się nie podobał, a chyba o to chodzi na forum . ;]
Słuszna uwaga misia. Dla mnie film jest żałosny, dla innych nie. Niech tak zostanie. Nie polecam go jednak.
Masz rację mandelinho, ale ponawiam prośbę - pokaż mi lepszy film pokroju animal attack pod względem efektów z tamtych lat, bo bardzo chciałbym obejrzeć.
Wymieniać by długo, zwłaszcza filmów które powstały kilka lat po "Szczękach" już, ale np. dużo starsze "Ptaki" (1963 rok!) poza końcówką prezentują się o niebo lepiej niż sztuczne "Szczęki". Tam jest innego typu zagrożenie, bardziej przenosi się na psychik widza, a tutaj naiwni bohaterowie nie odczuwają tak skomplikowanego studium leku, tu jest wszystko po prostej linii rekin-strach-walka, Hitchcock zaś genialnie zagrał na uczuciach widza, przełożył strach przed zwierzętami na ukryte obawy bohaterów nie tylko przed samymi ptakami.
Dużo bardziej mi się podobał tez film "Arachnofobia", ale tutaj już jest jednak 15 lat różnicy więc można powiedzieć dość sporo nowych możliwości doszło. Aczkolwiek jest to film dużo lepszy niż "Szczęki".
Coś mało tych przykładów. Zauważ, że "Ptaki" nie wymagały nakładu efektów specjalnych, toteż porównywanie ich nie jest tu słuszne. Po prostej linii powiadasz? Może liczyłeś na rasowy horror, a tymczasem "Szczęki" to nic innego jak dreszczowiec łączący w sobie elementy humorystyczne z elementami filmu przygodowego, zresztą w sposób genialny. Zastanów się trochę - doświadczony łowca rekinów, oceanolog i szeryf policji mieli by dawać oznaki lęku przed rekinem? Chociaż ten ostatni trochę dawał z początku, ale Quint i Hooper (nie licząc ataku na klatkę - ale to chyba każdy by tak reagował) przecież mieli doświadczenie w tych sprawach. A tu co? Nagle mają trząść portkami przed czymś z czym mają do czynienia na co dzień? Litości...
Heh, chciałes przykład "filmu" a nie filmów. Jesteś głupi czy tylko czytać nie umiesz i nie pamietasz o co prosisz? Zdecyduj się. Przywołanie "Ptaków" oczywiście jest słuszne. to sztuczne "Szczęki" juz prędzej nie wymagały efektów, sama walka z rekinem ot tyle akcji w tym filmie, sceny na wodzie nie wymagały super efektów, jedynie może krew i zbliżenia rekina, ale te były fatalne akurat więc i efekty nedzne zero przesłania, zero jakiegoś innego wzniosłego wątku. Same "Ptaki" pod tym względem biją sztuczne szczęki na głowę nieporównywalnie.
Zresztą, który film nie bije. Mówimy tu o tragicznej produkcji, mozna podać co najmniej 1000 filmów bez zastanowienia dłuższego, które biją sztuczne "szczęki" na łeb na szyję.
"Szczęki" to potwornie... dobry film:) I pisanie o nim, że jest "nędzny" jest co najmniej niestosowne. Jeśli ci się nie podoba to nie pisz nic o nim, nawet nie wiadomo dlaczego wchodzisz na stronę o nim ? Nie rozumiem ludzi na filmwebie. Jeśli mi jakiś film się nie podobał to nie uczestniczę w rozmowach o nim bo mnie to NIE INTERESUJE. Te fora są dla tych którym film się podobał. Takie jest moje zdanie. Pewnie twórcy filmwebu także o czymś takim myśleli. Teraz widze tylko setki przekleństw i wyzwisk. Prawdziwa kopalnia wulgaryzmów !!!
Głupie podejście. Każdy film jest dla wszystkich, każdy może komentować plusy i minusy. Inaczej fora byłyby tylko przykrywką, gdzie wszyscy by się rozpływali w gloriach i słodzeniu. Tak uważam.
Ej Ceglas co ty masz do mandelinho?
Moglibyście przestać! ty ceglas musisz być jakiś nie tego [ nie chce cię obrażać] bo cały czas prowokujesz! Chciałeś filmu o tematyce Animal Attack" i mandelinho ci podał "Ptaki" i muszę przyznać że "ptaki" były o wiele lepsze niż szczęki. Nie jestem negatywnie nastawiona do szczęk, bo to bardzo dobry film, ale nie rozumiem po co prowokujesz? "ale nie podałeś jeszcze 1000 tytułów tych filmów..."
Boże ty chyba nie wiesz co to przenośnia!
Opamiętajcie się! Jumper19831 forum jest dla każdego, czemu uważasz że na nim muszą się pojawiać tylko pozytywy? Po to stworzono forum że by można było wypowiadać się an temat filmów negatywnie i pozytywnie.
Nie chcę nikogo obrażać.! ale prawda jest taka że wy nie wiecie co piszecie.
Pozdrawiam Mandelinho i ceglasa ^^ ;d
Cóż Ci mogę powiedzieć, ogólnie ta rozmowa zeszła na głupi tor. Ale jak sama mówisz forum jest od tego, żeby dyskutować, nie? I ja właśnie próbuję to robić. Mi chodzi o efekty - pod tym wzgledem "Szczęki" wymagały więcej pracy niż "Ptaki z pewnością...
Uwielbiam "szczęki" i tak jak mówisz one wymagały więcej pracy niż "Ptaki". Hmm.. kurde ! nie mam się na jaki temat rozpisać ^^ yy.. no więc jeśli chodzi o efekty to "Szczęki" wygrywają i w ogóle "szczęki" są lepsze xdd ^^
Żeby było jasne - nie mam zamiaru nikogo przekonywać do swoich racji tylko piszę prawdę teraz.
Nie przekonasz mnie do swoich racji, ale masz czasem rację i ci to potwierdzam ^^
To, że ceglas jest zwykłym prowokatorem wydało się już dawno. Fakt, nie zna znaczenia słowa przenośnia, powinien nieco się douczyć, a potem wtrącać bezsensowne hasła. A misia wypowiedziała się wykwintnie i nic więcej nie muszę dodawać. Pozdrawiam też fanów filmu "Ptaki".
Oczywiście, że wypowiedziałam się wykwintnie o to mi właśnie chodziło xdd
A no właśnie, mandelinho ty też prowokujesz np. "powinien nieco się douczyć", ale tak czy inaczej to fajnie się z wami na forum pisze ;d no i to by było na tyle .. ;]
Mandelinho daruj już sobie. Ani razu nie próbowałem Cię sprowokować tylko chciałem, żebyś coś napisał więcej na temat filmu. Ale niektóre dzieci (takie jak ty) tego nie potrafią i wyskakują z wyzwiskami i właśnie tekstami typu "doucz się". Typowa szczeniacka zaczepka, skądinąd mało udana. Temat uważam za zamknięty.
Zgadzam się ten temat już został zamknięty. Każdy sobie wyjaśnił to i owo .. yy. no powtórzcie tą samą historyjkę przy innym filmie, bo fajnie się czyta ;pp
Dobra, zgodze się. Zakończę temat ze swej strony stwierdzeniem, że ceglas to dzieciak i nic sam nie wymysli, taki juz jego los. Film jest nedzny, ale uszanuję zdanie odmienne innych person na ten temat.
Gosciu zjezdzaj z tego portalu bo tylko zanizasz srednia dobrych filmow. Czytalem troche Twoich postow i wchodzisz tutaj chyba z nudow i zeby wyzalic sie. Kieruje sie ocenami filmow na tym portalu, zanim jakis obejrze, wiec radze usunac sie w cien i zostawic ocenianie filmow osobom bardziej kompetantnym.
Zgadzam się z przedmówcą,niektóre z twoich postów po prostu są ,,zabójczo
śmieszne" jak ten tu... ,,Szczęki" są świetne i na pewno wielokrotnie
lepsze od zachwalanej przez Ciebie ,,Piły",która jest idealnym przykładem
wszystkich użytych przez Ciebie epitetów np.(...) to nudne jak flaki z
olejem gówno.
endrjuazkd i yellow_truck_airlines , dla waszej wiadomości ten temat zakończył się 29 sierpnia 2009, więc po co piszecie takie rzeczy?
",Szczęki" są świetne i na pewno wielokrotnie
lepsze od zachwalanej przez Ciebie ,,Piły",która jest idealnym przykładem
wszystkich użytych przez Ciebie epitetów np.(...) to nudne jak flaki z
olejem gówno."
yy.. Po co ty to w ogóle piszesz?