Chyba nie ma sensu przytaczać jakichkolwiek dowodów. Przypuszczam że gdyby na forum pojawił się Steven Spielberg i powiedział że Szczęki to jest horror, to fmichniewicz powiedziałby że się nie zna.
a czego wymagać od kogoś, kto argumentując swą (jakkolwiek by nie powiedzieć- idiotyczną) ocenę, mówi, że "Szczęki" są schematyczne?
Heh. Nie czytałem tych powyższych wypowiedzi. Napisałem tylko jedno zdanie i byłem przekonany że na tym się skończy. No ale w sumie Szczęki stworzyły konstrukcję współczesnego horroru na której twórcy wzorują się do dziś, więc Spielberg sam sobie winien. Mógł nie tworzyć tych schematów, to teraz nie byłoby zarzutów:)
dokładnie :D
ale tak to jest, ludzie nie znają się na klasyce, a potem oburzają się, jak zobaczą film, którego elementy są plagiatowane w każdym możliwym filmie grozy...
Wiesz, ja nie każe nikomu lubić Szczęk. Rozumiem że komuś film może nie przypaść do gustu. Wszyscy jesteśmy inni i to samo w sobie jest świetne. Tylko wypadałoby sam film docenić. Szczególnie że naprawdę jest za co.
P.S. Żeby nie było że jadę po jednej osobie. Takie "ekstremalne" opinie na filmwebie to nic nowego. Spotkałem się np. z takim opiniami: Szczęki są słabo wykonane technicznie (w tym efekty), Terminator (jedynak) ma idiotyczną fabułę albo Ptaki nie są znaczącym tytułem dla światowej kinematografii. Pamiętam też jednego mistrza który twierdził że Omen ma beznadziejną muzykę. Już chciałem mu odpisywać ale w porę się opamiętałem i dałem sobie spokój. Wydaje mi się ze przy tak diametralnie różnych opiniach trudno o rzeczową dyskusję.
Film grozy to szerokie pojęcie.A na marginesie to na pudełkach dvd często dystrybutorzy wypisują tak okropne bzdury jakby sami nie oglądali dystrybuowanych przez siebie filmów.