Wiecie co zauważyłem? 'Będzie dobrze, spokojnie, nie bój się, czy coś Ci jest?, chcemy
wam pomóc, nie chcemy was skrzywdzić' i tym podobne. Wysoko rozwinięta psychologia,
na podstawie której właśnie coś takiego się zbudowało zawężając do krańca możliwości
żywot człowieka, to samo teraz się robi. Nie chcę przekładać tego na politykę, ale innej drogi
nie widzę. Odpowiedź holograma na pytanie: Jak zaprogramować nowe środowisko?
'proces był tak powolny, że większość ludzi nie zauważyła zmiany'. - Właśnie do tego zmierza
ludzkość. Rzucił mi się jeszcze kontrast tych dwóch uciekinierów. Oboje chcą wyjść poza
ramy tego szablonu, Sem zrezygnował bo się przestraszył tego świata zewnętrznego (jakieś
błoto, paskudne pełzające stworzenie i ogólnie coś nie do pomyślenia dla tych ludzi w
białych ścianach), a THX podjął walkę z tym system - nie poddał się i wyszedł za ten
margines. Mimo, ze film toczył się żółwim tempem to zasłużył na tą 7. Tak. 7 ode mnie :)
Pozdrawiam! i pamiętajmy, abyśmy nie żyli w szablonach życia, jakie stwarzają nam inni
ludzie.
Jeżeli życie kogokolwiek zmierza w tym kierunku, to wyłącznie z winy samych ludzi. Popyt rodzi podaż.
To zdanie 'proces był tak powolny, że większość ludzi nie zauważyła zmiany' to najważniejsze zdanie z tego filmu. Dzisiaj powolutku na naszych oczach robi się to samo i tak samo wyzbywamy się wolności dla wygody i stabilizacji.
Wyzbywamy się wolności? Niby gdzie? Nie słyszałem, byśmy ostatnimi czasy się zrzekli jakiś wolności, lub przywilejów.
No to proszę bardzo - podaj przykłady tego wyzbywania się wolności ze skutkiem dla nas negatywnym.
W filmie jasno była religia przedstawiona jako przedmiot manipulacji i to kasta kapłanów niewoliła ludzi, poprzez strach przed Bogiem. Wiele razy było mówione, że Bóg nie chce kontaktów fizycznych, Bóg chce produktywności. Podczas procesu THX oskarżyciel jasno powiedział: "Religia jest ważniejsza od ekonomii".