TRON

1982
7,0 20 tys. ocen
7,0 10 1 19745
6,2 16 krytyków
TRON
powrót do forum filmu TRON

Oceniłem ten film na 10 bo jest rewelacyjny. Ludzie nie zdawali sobie wtedy sprawy na co patrzą i zupełnie nie rozumieli tego wtedy. Ten film wyprzedzał swoje czasy o jakieś 30 lat. Ale gadajacy komputer z własnym AI no to dopiero będzie pewnie.

Z uśmiechem patrze na takie rzeczy jak gadanie z komupterem AI - coś jak lepsze Siri, który monitoruje wszystko za wyjątkiem tych wielkich tylnych drzwi przez które weszli :)

Oczywiście nie ma w środku kamer ani czujników tylko jedna kamera na korytarz do windy.

No i perełka :) wystarzyło wydrukować plik z napisem że to Jeff był autorem gier i wszysy na świecie nagle w to wuierzyli xD hahhahaha

devill79

Lepsze to niż jakiś Kill Bill.

ocenił(a) film na 10
grzegorz_cholewa

kill bill to taka kupa jak wszystkie te filmy tarantiniego

devill79

W zasadzie to był pierwszy film traktujący o twórcach gier. gdy szczytem technologii było C-64. Na daleko przed Doomem i Duke Nukem 3D. Jedynka to jeden z lepszych filmów s-f ever mimo, że sprowadza się do walki dobra ze złem jak typowy Disney. O niebo ciekawsza była ta otoczka w świecie rzeczywistym. Ale już dwójka po latach to typowy, przeciętny blockbuster.

ocenił(a) film na 3
grzegorz_cholewa

A ja nie potrafię tego ocenić inaczej niż jako ciekawostkę. Rozumiem przełomowość tego obrazu, ale niestety nie wytrzymał próby czasu. Ani wizualnie, to zrozumiałe, ani fabularnie, a tego nie da się już wytłumaczyć czasem Juz wtedy dużo ciekawego dzialo się w scifi Obcy, Blade Runner, E.T, Terminator, Thing, no i oczywiscie SW - dzieła które zmieniły oblicze filmowe. I nie dlatego, że były tylko przełomowe wizualnie, ale przede wszystkim, tym co opowiadały. Oczywiście T4on zobaczyc warto, każdy kinoman powinien obejrzeć jak się zaczynał świat CGI, ale poza ciekawością nie na on wiele do zaoferowania.