PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=97141}
6,8 585  ocen
6,8 10 1 585
Tai-Pan
powrót do forum filmu Tai-Pan

Udany.

ocenił(a) film na 10

Wiele razy czytałem opinie na temat tego filmu. Najczęściej były one negatywne. Ludzie czepiali się wszystkiego, od udawanego akcentu Bryana Browna po omijanie wątków, ważnych dla fabuły, a zawartych w książce. Według mnie wszystko zależy od spojrzenia i nastawienia. Trudno jest spodziewać się takiej ekranizacji książki, która zadowoli nawet najgorliwszego jej miłośnika. Na film Tai-Pan należy spoglądać jako na luźną interpretację noweli Clavella. Jest to film bardzo ciekawy, doskonale nakręcony i wiernie oddający większość elementów książki. Wprawdzie kwestia najważniejsza, a więc stosunki europejsko-azjatyckie zostały niewystarczająco wyeksponowane, to stanowią doskonałe wprowadzenie do nowelizatorskiej twórczości Clavella. Przyczepiłbym się jedynie postaci May-may, która w filmie jest według mnie zbyt potulna i grzeczna, nie widać w niej bezczelności i bezpośredniości, którą emanuje w książce. Jeśli jednak przymkniemy na to oko, to myślę, iż film Tai-Pan spodoba się każdemu, kto podejdzie do niego z właściwym nastawieniem.

Savuyar

Mnie też się spodobał. Nie czytałem wprawdzie powieści Clavell'a ale film mi się bardzo spodobał. Jednak jak się popatrzysz na imdb.com, tam to sporo 'znawców' wystawia mu ocenę 1 za... akcent i 'poor acting'. Jednak ja powiem, że akcent Browna to chyba jedyna wada filmu, ale, jako, że oglądałem na tvp1 z lektorem więc słyszałem raczej lektora. Ale akcent... nie wiem, co Brown chciał nim osiągnąć.
7+/10

ocenił(a) film na 9
Bruce_Lee

Powieść jest dużo słabsza od filmu.Wielka literatura to nie jest.Kto twierdzi inaczej-nie zna się.Film jest znakomity.Świetnie zagrany,zrealizowany.Cudo.May-May rewelacyjna.Ci co czepiają się jakichś pierdół-nie znają się.