PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=116327}

Tajemnica Brokeback Mountain

Brokeback Mountain
2005
7,4 198 tys. ocen
7,4 10 1 197536
7,7 56 krytyków
Tajemnica Brokeback Mountain
powrót do forum filmu Tajemnica Brokeback Mountain

Nie wiem czy zauważyliście to co ja, ale po obejrzeniu dzisiaj naszej polskiej komedii bardzo poruszyło mną to, że zarówno w "Brokeback Mountain" jak i w "Idealnym..." jest ukazana homoseksualna para (oczywiście filmów gatunkowo i co do treści nie ma nawet co porównywać, ale nie o to chodzi). I tutaj od razu nasuwa mi się myśl - dlaczego ten film wielu traktuje jako kontrowersyjny, obrzydliwy idp., itd. a na forum "Idealnego..." nie ma o tym ani słowa?! Przecież zarówno jeden jak i drugi film ukazuje pary homoseksualne. Jaka jest różnica w tym, że tu są faceci, a tam kobiety... Jaaak mnie to wkurza, że to jest tak różnie traktowane. Kompletnie tego nie rozumiem. Może dlatego, że mnie nie obrzydza ani jedno, ani drugie mimo, że jestem w 100% hetero ;) ale w takim razie jeśli kogoś nie obrzydzają dwie całujące się panny to czemu faceci tak?!

ocenił(a) film na 10
mrowkaz24

Jedna z teorii mówi, że w PL dalej jest silny model patriarchalny, w
którym kobieta jest traktowana podrzędnie przez mężczyzn- tradycja,
religia. Stąd taki mężczyzna, któremu bliżej do kobiety, jest traktowany
przez części "swoich" jako ktoś niegodny. Stąd wynika obrzydzenie
części mężczyzn, którzy uważają się (często podświadomie) "zdradzeni"
przez takiego geja.

ocenił(a) film na 10
aree1987

No i mało skaldnie to wyszło ale pisałem na prędko. Mam nadzieje, że
wiecie o co mi chodzilo. ;)

ocenił(a) film na 8
aree1987

no
tak
mniej
więcej
;)
bla bla bla - za krótki ;)

ocenił(a) film na 10
mrowkaz24

Właśnie to mnie męczy od wczoraj, dlaczego kobiety mogą spokojnie oglądać filmy o homosekstalistach bez względu jakiej płci a mężczyzn film o gejach obrzydza a o lesbijkach już nie... ja dziś mojego brata który uważa podobnie jak ci faceci nazwałam prymitywem, bo takie myślenie jest naprawde prymitywne...

ocenił(a) film na 8
GosiaM

Dokładnie, też myślę, że jest prymitywne. Ale jest tak też w przypadku kobiet. Wiele kobiet uważa ten film za kontrowersyjny, a "Idealnego..." nie! Nie rozumiem tego i chyba nigdy nie zrozumiem...