PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=116327}

Tajemnica Brokeback Mountain

Brokeback Mountain
2005
7,4 198 tys. ocen
7,4 10 1 197536
7,7 56 krytyków
Tajemnica Brokeback Mountain
powrót do forum filmu Tajemnica Brokeback Mountain

Trzeba oddzielić kwestię poglądów od oceny filmu jako produktu. Czym takim powalił was ten film na kolana? Niekończącymi się dłużyznami? Kiepskimi, czasem wręcz śmiesznymi dialogami? Kilka niezłych ujęć krajobrazu to trochę mało... Czy każdy film "kontrowersyjny" musi być od razu genialny? Jedyne czego nie można odmówić twórcy tego "dzieła" to zmysł marketingowy. Czy każdy film przez to, że traktuje o gejach musi być od razu genialny? To niech ktoś nakręci film o geju afroamerykaninie i żydzie w jednej osobie; z pewnością dostanie kilkanaście Oskarów z kategorią "efekty specjalne" włączając. PS: Nie podniecałbym się też filmem o lesbijach. Jeśli ktoś nie jest tolerancyjny, zaraz zostaje uznany w waszych oczach tym gorszym zaściankowym. A gdzie wasza tolerancja ;)

ocenił(a) film na 10
piotru

jak dla mnie, ten film nie podobał mi się bo jest kontrowersyjny, moim zdaniem był po prostu inny. nie przedstawiał stereotypowych gejów, z piskliwymi głosami ani dziwnie poruszającymi się. nic tu nie było przerysowane, tylko wzięte z życia. może i był to 'chwyt marketingowy', ale co w dzisiejszych czasach nim nie jest ?
tobie nie przypadł do gustu, dobrze, ale innych ludzi, w tym mnie, bardzo poruszył. zmusił do refleksji nad życiem i tym, czy dla miłości przecwycięży się strach. myślę, że każdy film, który skłania do zastanowienia się nad sobą to film conajmniej dobry. a sama historia była tak magiczna i piękna, że oglądając ją pokochałam jej bohaterów i chciałam aby im się udało. bo o to chodzi w filmach, o emocje.

ocenił(a) film na 1
zuzanne

z całym szacunkiem ale czy w tym filmie miłość została przedstawiona w ujęciu magicznym? W którym momencie?