Myślę że jego fenomen polega jedynie na tym że jako pierwszy poruszył trudny temat miłości mężczyzny do mężczyzny i tyle kropka zero w nim fenomenu.
Masz rację, film nie różni się niczym od tanich romansideł a przez swą dosłowność zieje prymitywizmem. Obecnie panuje moda na polityczna poprawność i wyrażanie własnych poglądów pod prąd aktualnym trendom jest źle widziane. To co nienormalne staje się normą.
Pierwszy i to nie ulega dyskusji żadnej, pierwszy film o tym który został tak rozreklamowany że obejrzało go bardzo wielu ludzi z zwykłej ciekawości. Ten film naprawdę jako pierwszy był bardzo głośny dla laików (ludzi nie zainteresowanych tematem miłości pomiędzy dwoma facetami). Przepraszam za określenie laików.
I myślę że aby więcej wiedzieć na temat filmów tego typu to porostu trzeba być zainteresowanym tym tematem, być może nawet ze względów osobistych.
ps to w odpowiedzi na wypowiedz mittaggessen
Jako pierwszy? Przed Brokeback Mountain było mnóstwo innych filmów o homoseksualizmie, dużo bardziej „dosłownych”, dużo bardziej „perwersyjnych” i dużo bardziej „gorszących”. To jest po prostu dobry film, pięknie zagrany, pięknie sfilmowany, opowiadający o tym, jak przez ograniczające nas normy społeczne potrafimy zniszczyć sobie życie i jak smutnym zjawiskiem jest homofobia.
Jak to łatwo niewygodny pogląd określić pejoratywnym terminem. Może pedofilia też powinna być uznana za normę, przecież - jak sądzę - nie zawsze stosunek z nieletnim odbywa się wbrew jego woli. Świat oszalał...
To zależy jak na to spojrzysz. Jeżeli właściwie to bzdur w tym nie znajdziesz.
Mam już dosyć genetyki, nie czepiaj się :P
irihfolkfan dla mnie to co piszesz to zwykłe farmazony, zastanów się nad sobą a potem wróć do dyskusji. Abo nie wracaj w ogóle bo z tego co piszesz to źle rokujesz....
Jak nie wiesz o co biega to się nie wtrącaj do dialogu, czaisz? Powiem tylko, że gówno wiesz ;)
Uderz w stół a nożyce uderzą:P Widać że masz gówno w głowie i to widać bez jakiekolwiek wiedzy na Twój temat.
Kolejne farmazony zaraz pewnie wytoczą się z Twojej klawiatury.............
.......
Czyli wiele w głowie nie ma jak tak skacze po tematach żeby Cię dogonić współczuję.
Nie kapuję koleś o co Ci chodzi, ale nie wnikam. Wolę zostawić Cię sam na sam z Twoim pedalskim tematem.
Dlaczego tak wielu ludzi stawia homoseksulizm na równi z pedofilią, zoofilią, nekrofilią itp.? Związek dorosłych homoseksulistów nie jest krzywdzący dla żadnej ze stron. Ludzie w tym wypadku SĄ DOROŚLI I ŚWIADOMI, tego, co robią.
HOMOSEKSUALIZM TO NIC ZŁEGO LUDZIE :) Wy od razu kojarzycie to z pedofilią ,od razu wtrącacie coś o leczeniu się.I dlaczego pedały?Ludzie OPANUJCIE SIĘ świat się zmienia