Czy ktoś z Was orientuje się czy ta góra istnieje pod taką samą nazwą jak w filmie czy też pod inną i gdzie się znajduje? Jeśli ktoś ma pojęcie to proszę o odp :)
Góra Brokeback w rzeczywistości nie istnieje. Sama autorka opowiadania -Annie Proulx nazywa ją fikcyjną górą dającą siłę, ale i nieprzyjazną. Akcja filmu toczy się w USA w stanie Wyoming i Teksasie, natomiast zdjęcia były robione w Kanadzie w stanie Alberta.
Uzupełniając swoją wypowiedź dodam, że sama nazwa góry "Brokeback" ma również wymiar symboliczny. W jednej z recenzji do filmu spotkałam się z interpretacją, że znaczy to "złamany kręgosłup", w sensie: "uważaj, bo jeśli się znajdziesz na zboczu tej góry, możesz złamać kręgosłup, może ci się stać krzywda fizyczna lub duchowa".
Ja sama nie mogłam się połapać z tą górą, dlaczego w każdym ujęciu wygląda inaczej. Aż wreszcie odkryłam, że zdjęcia były robione w kilku różnych miejscach. Pytasz o prawdziwą nazwę Brokeback Mountain. Na przykład ta z pocztówki w końcowej scenie to dwa szczyty. Ten po lewej stronie nosi nazwę Mount Lougheed (wys. 3105 m npm.), natomiast ten po prawej to Windtower (wys. 2688 m npm.). Są one zlokalizowane w Kanadzie, w prowincji Alberta, w paśmie Kananaskis West należącym do Gór Skalistych.
Tytułowa Góra Brokeback znajdowała się rónież w Górach Skalistych, tyle, że w USA w środkowo - zachodniej części stanu Wyoming. Ennis po ślubie mieszkał w Riverton, skąd robił wypady z Jackiem właśnie w Góry Skaliste. W jednej scenie Jack rozmawia z Lureen o Bighorn Mountains - paśmie Gór Skalistych, gdzie się wybierał "na ryby" (wtedy, kiedy Lureen dziwiła się, dlaczego Ennis nigdy nie przyjeżdża do Teksasu). Na podstawie tych informacji można sobie jakoś zlokalizować akcję filmu i porównać ją ze zdjęciami.