PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=116327}

Tajemnica Brokeback Mountain

Brokeback Mountain
2005
7,4 198 tys. ocen
7,4 10 1 197544
7,7 56 krytyków
Tajemnica Brokeback Mountain
powrót do forum filmu Tajemnica Brokeback Mountain

Z wielkim zainteresowaniem wybrałam sie do kina, aby obejrzec ten supergłosny film, choc przyznaje szczerze, jestem przeciwniczka homoseksualizmu. Nacztalam sie w recenzjach natomiast, jakoby ten film zmienial spojrzenie na ten trudny temat. Pomyslam, moze niesprawiedliwie oceniam gejow, moze jak wszyscy innni sa po prostu ludzmi spragnionymi ciepla i milosci... Niestety, po tym filmie zdania nie zmienilam, CO WIECEJ tylko utwierdzilam sie w swoich pogladach! Powiedzcie teraz ludzie szczerze! Jak zaczyna sie prawdziwa miloscd? Czy zanim "wylądujecie w łozku" z kochana osoba, nie towarzyszy wam cos takiego jak: ukradkowe spojrzenia, pierwsze musniecie reki, pierwszy pocalunek, czy chociazby przytulanie sie...GDZIE pytam, widzimy to w "Brokeback mountain"?!? Para spedza ze soba niewiele czasu, rozmawia i nagle widzimy szybki, powiedzialabym nawet zwierzecy sex w namiocie, gdzie cos takiego jak CZULOSC nie ma w ogole miejsca!!! Powiem ohydnie, ale mi przypominalo to bardziej GWALT niz milosne uniesienia! Poczulam sie zdegustowana, ale dotrwalam do konca, tylko aby zobaczyc jak obaj mezczyzni przez kilka lat oklamywali swoje zony- o ich cierpieniu nikt jakos nie wspomina! Jak poczul(a)bys sie gdybys nagle dowiedzial sie ze twoj chlopak/dziewczyna ma romans z partnerem tej samej plci? A co jeszcze wkurza mnie niemilosiernie, to jak wszyscy zachwycaja sie filmem, tylko po to by wyjsc na tzw. "modnych tolerancyjnych przyszlosciowych" ludzi. Krytyka homoseksualizmu w obecnych czasach jest przeciez tak niemodna! I tak kazdy bezmyslnie powtarza ze widzial w kinie historie wielkiej milosci, a tak naprawde nie bylo jej tam wcale....niestety..

ocenił(a) film na 10
geenie

Powiem tak - naczytałaś się chyba za dużo romansideł i filmów romantycznych i za bardzo idealizujesz miłośc. A prawda jest taka, że każda miłośc jest inna. Poza tym to byli mężczyźni, a nie kobiety!! Kobiety okazują miłośc w bardziej czuły i romantyczny sposób, więc nie dziw się, ze w filmie czegoś takiego nie było. Jakbyś sie tak bardzo dobrze przyjrzała, to byś dostrzegła, że między Jakciem a Ennisem miłośc jednak istnieje. Co do jednego przyznam ci rację - ten seks w namiocie rzeczywiście był zwierzęcy, ale już później zachowywali sie bardziej czule itp.

milla_88

Nie moge sie z toba zgodzic Kama. Trzeba pamietac, ze psychika gejow, a heteroseksualnych mezczyzn jest inna! Nie bez powodu mowi sie ze geje sa bardziej wrazliwi. Nie bez powodu tez kobiety nierzadko przyjaznia sie z gejami, twierdzac, ze tylko z nimi moga poczuc sie naprawde soba i pogadac na "babskie tematy". Poza tym, uwazam ze bez wzgledu na plec, kazdy okazuje sobie czulosc! Uwazasz ze faceci nie lubia byc tuleni i glaskani;)? Czesto nawet bardziej niz kobiety!

ocenił(a) film na 10
geenie

To co odpowiadalas teraz Kama jest 100% glupota i plotki homofobyczne.

Prosze zaczytac:

1. http://www.apa.org/topics/orientation.html [www.apa.org/topics/orie...]

2. http://www.apa.org/pi/lgbc/guidelines.html [www.apa.org/pi/lgbc/gui...]
Prosze kierowac sie do -) Guideline 1

Cowboy is a life style, TO be GAY NOT!!!

pozdrawiam,

a apropo do milosc.. szkoda ze nie widzialas.. tylko potwierdza ze sama chyba nigdy czulas prawdzila milosc... prszykre..

ocenił(a) film na 10
McDonnell_Douglas

Cholerstwo.. to bylo kierowane do elayza!! nie do Kama...

prszepraszam :(

pzdrwm,

McDonnell_Douglas

Widzialam te strony...To jest wlasnie to, o czym wczesniej mowilam! Homosexualizm jest traktowany jako cos zupelnie normanlnego! A te amerykanskie strony sa po prostu smieszne! O tym, co dzieje sie w USA juz nie wspomne...Jesli widziales kiedys "Jerry'ego Springer'a", to wiesz o czym mowie... . Tam nie ma juz zadnych tabu! Ostatnio natknelam sie na odcinek zatytulowany "Moja mama odbila mi kochanke";) Ciekawa jestem, panie Tolerancyjny, czy ty chcialbys miec np.dwoch tatusiow? Wg stron, ktore mi podales- "pary homoseksualne sa tak samo dobrymi rodzicami jak hetero..."

ocenił(a) film na 10
geenie

prszypominam cie ze to sa fakty od STUDIA psychologyczne...

Co ma tego Jerry'ego Springer'a i to wszystko co pisalas do ten fakt.
Prosze cie dodac poprawny argumentacja i nie jakiesz oblesny o ho ho tam i o jej tu...

A do tego z rodzicami to juz inna sprawa..
prosze skonczmy pierwsza dyskusja..

a gdzie bylem.. a no...
to wszystko pisane tam jest studia psychologyczne
gdzie masz zrodel i wszystko.

powiedz mi teraz poco mam Wlasciwie TEGO (nie jerry aspringer itp) zrozumiec jako "smieszne" wedlug ciebie..

pozdrawiam,

ocenił(a) film na 10
McDonnell_Douglas

"Widzialam te strony...To jest wlasnie to, o czym wczesniej mowilam! Homosexualizm jest traktowany jako cos zupelnie normanlnego!"

Tak jest studia psychologycznie pokazuje ze to jest normalne..

i ?
to zadne nowosc ....

ocenił(a) film na 10
McDonnell_Douglas

A do tego pare homosexualisty sa takie same jak pare hetero to juz inny temat i moge tez dyskutowac.

To jest fakt, umnie w kraju gdzie mieszkam dozwolone jest i dotad zadnego narzekanie na to nie doszlo.. calkiem odwrotnie.. dzieci widza tego jako cos COOL!! :)

A do podpisu jeszcze dodam ze to NIE jest kraj gdzie ludzie sie boja narzekac, wszystkich data sa jawne i mozesz znalesc na

www.scb.se

pozdrawiam,

Ps. A jezeli chodzi domnie.. czemu nie :) mi to obojetne.. aby tata i tata albo mama i mama bylo dobre ;)

ocenił(a) film na 10
McDonnell_Douglas

Suma sumarum:

prosze bronic twoje argumentacja prszeciw moje i nie zmien tematu ;)!!

ocenił(a) film na 10
McDonnell_Douglas

Jeszcze dodam jedna rzecz co sprawdzilem.
Bo jest i strone religijne w stanch co mowia rzecz prszeciwnie..

Ale uwaga jeden notatik,

w wszystkich anti gejowskie strone jedyne zrodlo albo prszekazanie jest
"Studies have shown" czyli "studia pokazali ze...."

a potem jakiesz bla bla bla bla....

a zrodlo gdzie ?
a certyfykacja ze to prawdziwe gdzie ?
kiedy te studia sie zrobili ?
kto zrobil te studia ?
gdzie sie zrobili ?
kiedy to zrobili ?
kto ich potwierdzil ?
zgodnie zrobione sa ?

NIE PISZE!!

A do tego w mojich zrodel TAK!!

pozdrawiam,

:-)

ocenił(a) film na 10
McDonnell_Douglas

Elayza24 pisala!

Nr: 1 "Trzeba pamietac, ze psychika gejow, a heteroseksualnych mezczyzn jest inna! "

-) Czekam na odpowiedz...(zobacz wyzej)

Nr: 2 Czy zanim "wylądujecie w łozku" z kochana osoba, nie towarzyszy wam cos takiego jak: ukradkowe spojrzenia, pierwsze musniecie reki, pierwszy pocalunek, czy chociazby przytulanie sie...GDZIE pytam, widzimy to w "Brokeback mountain"?!?

-) Jest do tego odpowiedz: co jeszcze potwierdzi to co KAma mowila!! wlasnie nie mam ochote wszystko pisac tak ze skopiuje co pisalem kiedys na inny forum i niech reszcza brookies dodaja wiecej...

McDonnell Douglas napisal:

"""
Tak sie ciesze ze ktos bral do tematu Ennis.
oczywyscie...
Wlasnie troche sie wkurzam jak ludzie mowia ze Ennis nie mial uczucie itp.
Wedlug mnie to on tylko nie mogl acceptowac to co sie stalo i sie bal.

Wlasnie dzisiaj bylem na kino teraz i zauwazylem cos..
pamietacie jak byl maly to tata mu pokazal to straszne..
potem pod pierwsza szena w namiotcie pierwszy co widzi jest zdechly baran jeszcze tak brutalne zdechly od wilkow..
i wlasnie czy to nie taka symbolika? ze jak byl z jackiem to kojrzylo mu sie smierc i dlatego moze tak nie chcial acceptowac.

Ja myszle tez tam prszed wjazdem wdol.. kiedy sie bili.. nie sadze ze Ennis byl w zlym humorze za to ze mieszac mu wtracaja z pensii.. tylko ze poprostu chcial powiedzic "kocham ciebie" ale jakosz to nie wyszlo (wszystko bylo juz zalatwione.. mial sie orzenic ird) i dlatego ten euforyczne reakcja i sie bili...

no i po zegnaniu to musialo byc bardzo twarde bo zaden z drogi widzial gdzie mieszka a moze nigdy by sie spotkali wiecej.. a jak sam masz takie uczucie ze spotkales ten jedyny... to naprawde mial powod... (uderzac w sciane)

Ja rozumiem oczywyscie i bardzo dobrze ta reakcja kiedy sie spotkali po 4 latach,
wlasnie potego jest takie fajna szena jak siedzili razem i wlasnie ten cytat..
- I'm sending up a prayer for thanx...

Ennis duzo poswiecil za Jack.. prszes lata zabral zawsze tylko takie latwe prace zeby mogl ich konczyc zeby spotkac Jack i zyl na limitu...
bo wedlug niego bylo tak jak mialo byc..
jak zauwacie to nazywa ich milosc "this thing"... czyli jakosz nie mogl dalej rozumiec ze to po prostu normalne...

Niestety tylko na koniec...
niektorze ludzie mowia ze nie bylo slowa "love" w filmu ale to nie prawda...
bo znowu ta ostatnia szena z corka to Ennis mowi.. this kurt fellow.. he loves you?..

Wlasnie musial kojarzyc jak on byl mlody i nie chcial zeby to samo sie stalo z swoja corka.. i wlasnie te slowa niby "he loves you..?"
bo tak umnie jakosz czekalem na slowa od corki...
- yes daddy, just like you love Jack
czyli - tak tato, tak samo jak ty kochas Jack
nie wiem jak wytlumaczyc ale jakosz dlamnie bylo juz jasne ze Ennis narescie zrobil tego Acceptowal/rozum dla sam siebie ze go po prostu kochal...
I ten fakt ze to juz byl za pozno... to mi tak gnebi...

""""

MAM DWIE PYTANIE!!!!!!!

/***************************** ****************************** *************
Musis rozumiec ze to byli czasach 1960 gdzie nie duzo sie wiedzialo co to jest kochac chlopak z chlopak.
jak miales uczucie do tego samego plci nie zarozumialo sie to tak jak milosc hetero bo nikt cie nauczyl i
bylo tabu!!

ALE UWAGA!! Szena nr 2 w namiotcie!! Jak juz obaj dwie jakosz byli pewnych ze jeden nie zabije drogi za to co sie stalo??
Prszecies tam widac jak powolutko jeden podchodzi do drogiego!!
Skomentuj to prosze!!
****************************** ****************************** **************/

/***************************** ****************************** *****************
I co sadzis z spotkaniem Jack I Laureen. Laureen zapiep*** chlopak pierwszy noc...
Jack i Ennis chociasz czekali 3 tygodnie!! :)
****************************** ****************************** ******************/

Nr 3: .....

A do pokazanie milosc jest duzo!!
Jak chces moge duzo otym napisac..
ale pierwsz odpowiedz mi prosze te 3 rzeczy!!

1. Twoj argument "psychologycznie"
2. Szena nr 2 w namiotcie (Bierz pod uwage co mowilem o to ze nie wiedzieli co to jest milosc chlopaka chlopaka)
3. "Laureen ktory wciaga Jack do luszko pierwszy dzien" vrs Jack & Ennis po 3 tygodnie

McDonnell_Douglas

Widzialam te strony...To jest wlasnie to, o czym wczesniej mowilam! Homosexualizm jest traktowany jako cos zupelnie normanlnego! A te amerykanskie strony sa po prostu smieszne! O tym, co dzieje sie w USA juz nie wspomne...Jesli widziales kiedys "Jerry'ego Springer'a", to wiesz o czym mowie... . Tam nie ma juz zadnych tabu! Ostatnio natknelam sie na odcinek zatytulowany "Moja mama odbila mi kochanke";) Ciekawa jestem, panie Tolerancyjny, czy ty chcialbys miec np.dwoch tatusiow? Wg stron, ktore mi podales- "pary homoseksualne sa tak samo dobrymi rodzicami jak hetero..."

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 10
geenie

Love is a Force of Nature

Love Love Love!!!!

Jak to gdzie tu miłość...wszyscy kochamy ten film i wszystkie kochamy Jake'a Gyllenhaala....to właśnie miłość (prawdziwa) ;)

ocenił(a) film na 10
jakalie

Nie wszyscy kochamy Jacka Gyllenhall'a. Ja wolę Heath'a Ledger'a :-)