PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=116327}

Tajemnica Brokeback Mountain

Brokeback Mountain
2005
7,4 198 tys. ocen
7,4 10 1 197530
7,7 56 krytyków
Tajemnica Brokeback Mountain
powrót do forum filmu Tajemnica Brokeback Mountain

Krzyk w ciszy

ocenił(a) film na 10

Ten film jest chyba najlepszym amerykanskim filmem ostatniej dekady,poruszyl mnie do glebi,co najwazniejsze przedstawiajac taka historie mozna bylo latwo popasc w banal albo zrobic z tego typowa agitke jakiej pelno w kinie poruszajacym kwestie zwiazkow osob homoseksualnych.Ang Lee wybrnal z zadania znakomicie-stworzyl obraz gleboko zapadajacy w pamiec,swietnie zagrany,swietnie sfotografowany z rewelacyjna muzyka Gustavo Santaollali.Pamietam jak obejrzalem po raz pierwszy ten film ponad 4 lata temu,nie zapomne tego seansu.Sa takie chwile gdy podczas ogladania czlowiek ma poczucie ze obcuje z dzielem wybitnym,niezwykle waznym i gdy automatycznie sie wycisza-tak bylo w przypadku "Brokeback...".Nie rozumiem ludzi ktorzy traktuja film Lee tylko w kategoriach obyczajowych,skupiajac sie na watku gejowskim,kompletnie pomijajac cala problematyke w nim zawartą.
Piekny,porazajacy film ,ktory mnie rozwalil-takie obrazy zdazaja sie raz na 10-20 lat.A talent i niezwykla delikatnosc,subtelnosc rezysera oraz Rodrigo Prieto, zreszta etatowego autora zdjec u Innaritu,zasluguja na najwyzsze uzananie i szacunek.Pamietam jak "Brokeback..." przegralo w walce o Oscary z "Crush"-to bylo jedno z najwiekszych rozczarowan odkad sledze Oscary i wszystko to co dzieje sie w kinie.Niestety...

użytkownik usunięty
Capote123

So do I, so do I...

ocenił(a) film na 10

:)

Capote123

zgadzam się - film genialny

ocenił(a) film na 10
ArusArczes

Przepiękny, jeden z lepszych filmów, jakie kiedykolwiek widziałam, Ang Lee, jak już ktoś wspomniał, wyszedł z propagowanego przez homoseksualne lobby zadęcia i opowiedział historię miłosną, która poprostu porusza.To jeden z niewielu filmów, na których płakałam; ). Mistrzowsko zagrane role Jake'a Gyllenhaal'a i nieodżałowanego Heath'a Ledger'a., a do tego urzekające krajobrazy amerykańskich prerii i oczywiście wyciskające łzy i straszne zakończenie.Przepiękny film.

użytkownik usunięty
siudka

Jeśli o mnie chodzi jest to film na Top10:)

Nie no ok - masz prawo do swojego zdania oczywiście - tylko zwróć uwagę na jedno - czy gdyby ten film traktował o miłości heteroseksualnej nie zostałby tutaj "schlastany" jako kolejna banalna wersja "love story" ? Będę upierał się przy tym, że gdyby głównym tematem byłaby zwyczajna miłość na "Dzikim Zachodzie", to nawet wbrew "pięknym plenerom" i "rewelacyjnej muzyce" i "fantastycznej grze nieodżałowanego Heatha Ledger'a" nie zostałby nawet zauważony i skończyłby na półkach w sklepach z DVD z wyprzedażą. Ale, że temat tak kontrowersyjny to do dziś wzbudza emocje. I w tym tkwi - moim zdaniem sedno.

Pozdrawiam

DamazyTilgner

No i właśnie dlatego, ze tematem jest "niezwyczajna" miłość film jest taki poruszający. Nie mówiąc już o tym, że gdyby to była 'zwyczajna' miłość to połowa scen z udziałem głównych bohaterów nie miałaby racji bytu.

IMHO podejście typu "co by było gdyby..." jest zwyczajnie bez sensu - z całym szacunkiem dla Ciebie. Równie dobrze można by powiedzieć, że GDYBY film o papieżu traktował, nie wiem, o nauczycielu działającym w lokalnej przestrzeni szkoły, w której pracuje, czy GDYBY "Titanic" był opowieścią o łajbie, która puknęła się z ORP "Orzeł" to też nie byłyby to aż tak poruszające historie. Jednak każdy z tych filmów jest o tym o czym jest i WŁAŚNIE DLATEGO wzbudza takie a nie inne emocje. Prawda? :-)

Pozdrawiam

ocenił(a) film na 10
peter_pw

Dokladnie dobrze to ująłeś-to ze film jest o gejach a nie o heterykach wcale nie umniejsza jego wartosci,jezeli ktos chce obejrzec melodramat o milosci kobiety i mezczyzny ma bogaty wybór i moze sobie załaczyc chociazby Love Story :)

ocenił(a) film na 8
Capote123

Mam pytanie, mam zamiar zabrać się za ten film, więc, czy Głowni bohaterowie, to homoseksualiści z prawdziwego zdarzenia czy Bi ??? Bo nie wiem czy taki zatwardziały homo, tak bez problemu związał by się z kobietą, ??

użytkownik usunięty
Vampire19

Można założyć, że obaj bohaterowie są biseksualni. Istnieje teoria mówiąca, że wszyscy ludzie są w jakimś stopniu biseksualni. I tak nawet zatwardziali heteroseksualiści pewnych sytuacjach mogą nie być do końca pewni swojej orientacji, co ma związek raczej z emocjami niż z samym popędem seksualnym.