słuchajcie,
właśnie oglądałam ostatnią scenę i zauważyłam, że w szafie Ennisa koszula Jacka nie wisi na jego tylko odwrotnie. jak myślicie, czy to coś może znaczyć ?
http://pl.youtube.com/watch?v=JCOtanyEqAQ&feature=related
Kiedy koszulę miał Jack, opiekował się tak jakby Ennisem... Później role się odwrociły... jak dla mnie.
Przeciez tam były 2 koszule - z tej pierwszej wyprawy na Brokeback mountain.
A jak one wisialy w mieszkaniu rodzicow Jake'a? Odwrotnie?
Ciezko powiedziec czy ta scena miala jakies symboliczne przeslanie:)
wydaje mi się, że to miało jakieś znaczenie, oglądałam ostatnio wywiad z Heathem Ledgerem, który mówił, że reżyser Ang Lee miał świra na punkcie szczegółów, także to MUSIAŁO coś znaczyć ..
Moim zdaniem właśnie o to chodzi. Wcześniej w domu rodziców Jack'a (nie Jake'a) ta niebieska koszula Jack'a była na koszuli Ennisa- symbolizowało to, że jack opiekuję się Ennisem. Potem w jego przyczepie na odwrót:od teraz to Ennis będzie się opiekował Jack'iem i będzie go nosił w sercu. Porównajci sobie też twarz Ennisa, kiedy mówił "Jack, I swear..." i wtedy, kiedy żenił się z Almą. Wydaję mi się, że to najlepiej mówi kogo tak naprawdę kochał...
Troche nie do konca do mnie przemawia stwierdzenie: opiekował się, opiekuje się.
Przeciez oni widzieli sie ze soba po kilka razy w roku.
Przeciez oni widzieli sie ze soba po kilka razy w roku.
Zgoda, ale zauważyłeś jak wyglądało ich życie między tymi spotkaniami? Oni żyli tymi spotkaniami i wegetowali od spotkania do spotkania.
a jak można się "opiekować" zmarłym? Wiadomo, że on bedzie o nim myślał bo to miłość jego życia ale nie jestem przekonana co do głębszego sensu kolejności koszul.
Właśnie o to chodzi. Będzie nosił go w sercu, w sobie, i dlatego koszula Jack,a jest w jego koszuli.
niech będzie:) ale z drugiej strony jakby koszula Jack'a była na jego koszuli to by mogło oznaczać, że Ennis myśli, że Jack gdziekolwiek teraz jest, czuwa nad nim i że w przyszłym lepszym życiu będą już mogli być razem. heh, interpretacja dowolna :)
Oki. Interpretacja dowolna. Ja jednak będę obstawał przy swoim, dlatego, że myślę,że Ennis dopiero po śmierci Jack'a zrozumiał jak go kochał i dorósł do tego, żeby się nim opiekować.
Myślimy że to trochę tak, że te koszule nie były prane przez 25 lat. W związku z tym ta na wierzchu się zawsze wietrzyła. A faceci jako zwierzęta samolubne wietrzą tylko swoje ubranie. Bo po co prać, nie?
rozumiem co wszyscy chcecie powiedzieć i sformułuję tezę :
Przez cały ich związek to Jack był tym, który bardziej zabiegał o ich miłość, tym który jawniej okazywał swoje uczucia i chciał mieć Ennisa blisko siebie - koszula Jacka była na wierzchu. Po śmierci Jacka Ennis zrozumiał jak bardzo go kochał i teraz on będzie go miał zawsze blisko siebie, utęsknione wspomnienie - dlatego jego koszula jest na wierzchu.
co o tym sądzicie ?