PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=116327}

Tajemnica Brokeback Mountain

Brokeback Mountain
2005
7,4 198 tys. ocen
7,4 10 1 197530
7,7 56 krytyków
Tajemnica Brokeback Mountain
powrót do forum filmu Tajemnica Brokeback Mountain

Wśród całej masy tematów o tym jaki to piękny lub "pedalski" film, ja się wyłamię i zwrócę uwagę na taki szczegół jak zdjęcia. Moim zdaniem ujęcia w tym filmie, to jedne z najpiękniejszych zdjęć, jakie widziałem w kinie. Wspaniale oddają klimat Brokeback Mountain i dzięki nim film jest jeszcze bardziej godny obejrzenia. Prawdziwa perełka!

ocenił(a) film na 10
lew890

Przyłączę się do Twojego zachwytu nad zdjęciami. Tło w postaci różnych ujęć przepięknych Gór Skalistych wprowadza nas w nastrój wypasu owiec i zawiązywania się przyjaźni między bohaterami. Później oddaje klimat beztroskich chwil spędzanych razem już w dorosłym życiu. Aż wreszcie stanowi doskonały podkład do rozpaczliwej konfrontacji w czasie ostatniego spotkania Ennisa i Jacka. Te szerokie ujęcia równin, drogi, po której porusza się pojedynczy samochód - wprowadzają widza w nastrój smutku i melancholii. Na uwagę zasługują również szczegóły: koszule w domu rodzinnym Jacka, a następnie w przyczepie Ennisa, pocztówka z gór wisząca w szafie, konik rzeźbiony w drewnie przez Ennisa w namiocie, który później znalazł się na biurku w pokoju Jacka oraz wszystkie inne zdjęcia. Rodrigo Prieto (zdjęcia) wniósł ogromny wkład w stworzenie tego wspaniałego dzieła, które w zestawieniu z muzyką Gustavo Santaolalla tworzą doskonałą całość.

ocenił(a) film na 10
kea_fw

dla mnie cały film to mistrzostwo! aktorzy muzyka zdjęcia