PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=116327}

Tajemnica Brokeback Mountain

Brokeback Mountain
2005
7,4 198 tys. ocen
7,4 10 1 197519
7,7 56 krytyków
Tajemnica Brokeback Mountain
powrót do forum filmu Tajemnica Brokeback Mountain

Od razu przyznam się, że owszem, jestem konserwatystą, co sprawiło, że podszedłem do tego filmu z nieufnością, no bo co to ma być: film o ped... elementach rowerowych? Powiem szczerze, że biję się w piersi i przyznaję, że nie warto było się uprzedzać, bo nie jestem tak zatwardziały w poglądach, żeby nie dostrzec szczerości uczuć bohaterów i ich tragedii. Zwyczajnie, zwykli ludzie, którym nie dane było osiągnąć szczęścia. Dzisiaj pewnie byliby cichą, nie rzucającą się w oczy parą, jaką dość często widuję w pewnej kawiarni w Gdańsku. Wszyscy stali bywalcy wiedzą, że to geje i nikt im z tego tytułu kłopotów nie robi.

Jeśli jednak mam ten film oceniać jako dramat, muszę powiedzieć, że nie zrobił na mnie wrażenia. Dlatego oceniam go na 6. Sam film jak dla mnie taki sobie - nie lubię dramatów i już. Ale wielki plus za tematykę i za to, że udało się udowodnić mi, że homoseksualiści to zwykli ludzie.

ocenił(a) film na 10
Apostle_Viljar

Brawo:)!
To się nazywa być człowiekiem konserwatywnym, ale jednoczesnie jak najbardziej zdolnym zmienić swoje poglądy i otworzyć się na ludzi:)!

Sam film oceniłeś (nie wiem, czy mogę pisać per "ty"), wg mnie nisko, ale napisałeś, że to ocena TYLKO filmu, bez uprzedzeń na tle:)

ocenił(a) film na 6
peace4all

Dzięki :) Owszem, dramaty zwykle mnie nudzą, ale mam zwyczaj oglądania filmów oscarowych i nie chciałem robić wyjątku. I o ile sam film mnie jednak trochę nudził, to jednak na kwestię homoseksualizmu patrzę inaczej.

Apostle_Viljar

Ja mam podobnie z filmami gangsterskimi i horrorami. Zawsze podchodzę do nich z nieufnością, bo jestem w sumie też konserwatystą, i gardzę zabijaniem ludzi dla kasy albo przyjemności.

ocenił(a) film na 6
Kamasutra

Wampiry, wilkołaki i inne takie zabijają nie dla przyjemności, ale dla zaspokojenia podstawowych potrzeb, głównie głodu.

Apostle_Viljar

Nie zapominajmy o seryjnych mordercach. A czymże różni się homoseksualny głód od głodu wilkołaka, wampira albo seryjnego mordercy?

ocenił(a) film na 6
Kamasutra

Głód wampira to głód krwi, ale może iść na odwyk. Wilkołak potrzebuje mięsa, ale może przejść na wegetarianizm. Homoseksualny głód to pożądanie, którego kierunku zmienić nie można.

Apostle_Viljar

A nie wiem, nie znam się na tym gejowskim półświatku.

ocenił(a) film na 6
Kamasutra

Ja też nie, ale ten film mi wiele wyjaśnił.

ocenił(a) film na 10
Apostle_Viljar

Apostle_Viljar, fajnie, ze chociaz w tym temacie mądrze piszesz. Natomiast rozbawilo mnie porownanie głodu mordercy do mordowania, do pożadania homoseksualistów :D widziałam ten film dwukrotnie w TVNie, podobał mi sie. Nie znam zadnego geja, a przynajmniej nie wiadomo mi o tym, ale z tego co czytałam, to na orientacje seksualna nie maja wplywu inne czynniki, niz te, ktore dzialaja kiedy czlowiek jest jeszcze płodem w brzuchu matki. Zreszta dawno obalono mity, ze orientacje seksualna mozna zmienic, choc do dzis spotyka się osoby, ktore twierdzą inaczej, ale coz, zawsze sie znajdą tacy, co beda mowic ze 2+2 to pięć, a zielone to żółte... pzdr.

ocenił(a) film na 6
TakaJedna93

Niezmiernie żałuję, że nie mogę się odwzajemnić komplementem. Niestety, tutaj również nie piszesz za mądrze, a dziwne, bo było oczywiste, że powyższych tekstów nie pisałem na serio.

ocenił(a) film na 7
Apostle_Viljar

okej, wszystko super, tylko dlaczego przy dwóch filmach są identyczne wypowiedzi? http://www.filmweb.pl/film/Sala+samob%C3%B3jc%C3%B3w-2011-539509/discussion/3+10 .,1820112
i do tego od różnych użytkowników?

ocenił(a) film na 7
velval

no i już nie ma :/

Apostle_Viljar

Apostle_Viljar jesteś chyba pandą ;)
I nie mówię o tym, że pandy potrafia być tolerancyjne i kulturalnie się wypowiadają, a o tym, że są zagrożone wymarciem i mają czarno białą buzię. ;)

ntx

...i nie wypada zapominać że wampiry,wilkołaki są postaciami fikcyjnymi... ;-) Postać bohatera również fikcyjna,ALE to człowiek.Niw wypada ich porównywać ale skoro już jestem i nawiązałam do tematu to:
-wampir,wilkołak w chwili przemiany staje się jak zwierze-instynkt,głód i praktycznie człowiek w tym czasie człowiek jest jak...poranna jajecznica lub kanapka na śniadanie....JEDZENIEM
-człowiek zabija:
-dla przyjemności
-z samoobrony (zwierzęta także walczą w obronie życia)
Jednak tylko "człowiek" potrafi w wymyślny,wyrafinowany i zimny sposób zabić drugiego człowieka :-( Bo człowiek to...okrutna istota...a przynajmniej taka potrafi się stać...

Tamilina

A jak to się odnosi do mojej wypowiedzi?
Bo ja tylko dałam "plusik" autorowi za szczerą i kulturalną wypowiedź. :)
No i że szkoda że przeważają na forum tego filmu takie kłótnie i wplątywane wrzuty z polityką i wiarą w tle..

ntx

Przepraszam,przypadkowo przypięłam mój komentarz pod Twoją odpowiedz zamiast pod Apostle_Viljar.

Tamilina

luzik, nie jestem zła ;) lepiej powiedz co ci się najbardziej podobało w filmie a co nie :)