PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=116327}

Tajemnica Brokeback Mountain

Brokeback Mountain
2005
7,4 198 tys. ocen
7,4 10 1 197519
7,7 56 krytyków
Tajemnica Brokeback Mountain
powrót do forum filmu Tajemnica Brokeback Mountain

SPOILER

ocenił(a) film na 10

Oglądając "Tajemnicę Brokeback Mountain" zauważyłam pewną rzecz. Pamiętacie ten moment kiedy Jack i Ennis pobili się na Brokeback, jeszcze przed powrotem do domu? Jack miał na sobie wtedy niebieską koszulę, a Ennis jasną, beżową. Potem, w momencie kiedy bohaterowie rozstają się, Ennis mówi, że zapomniał swojej koszuli, a Jack robi dziwną minę. Po śmierci Jack'a, Ennis znajduje te OBIE koszule w szafie, zawieszone na jednym wieszaku, a kolejno obie zabiera do domu. Czytając forum, widzę, że wszyscy piszą, że Ennis znalazł koszulę Jack'a, ale tak na prawdę uświadomiłam sobie, że to coś więcej, niż tylko i wyłącznie koszula Jack'a. Jack zabrał z Brokeback również koszulę Ennis'a, jako nieodzowną pamiątkę przeżyć ich wspólnych chwil. Obie zawiesił na jednym wieszak i trzymał w ukryciu w szafie. Później Ennis wziął obie koszule do siebie i znów zawiesił je jedna na drugiej. Dopiero teraz uświadomiłam sobie, że to nie tylko jest piękne, ale również niezwykle symboliczne - przez cały czas byli razem ze sobą, zakochani, połączeni więzią, jak te dwie koszule na tym jednym wieszaku...

użytkownik usunięty
justinnes

Też zwróciłam na to uwagę. Bardzo fajny szczegół, którego sama, oglądając film po raz pierwszy, w ogóle nie zauważyłam.

ocenił(a) film na 5
justinnes

ciekawe czy Jack ubierał swojego kochanka w koszulę Ennisa jak uprawiali seks- przecież to tak, jakby sypiał z Ennisem :)

justinnes

dzięki, ja tego nie zauwazyłam :)

ocenił(a) film na 10
justinnes

też właśnie zauważyłam z tymi koszulami . I właśnie w tedy kiedy Ennis znajduje tą niebieską koszulę cała w krwi nie mogę się powstrzymac od płakania . To jeden z najlepszych filmów jakich oglądałam

ocenił(a) film na 10
justinnes

Jakoś nie zwróciłam na to uwagi... Będę miała pretekst, żeby obejrzeć ten film jeszcze raz :)
I taka mala dygresja... zauważyłam, że kobiety w większości lubią ten film, w przeciwieństwie do facetów. I tak się zastanawiam co by było, gdyby głównymi bohaterami były dwie kobiety.

Agness_92

Ja lubię ten film a jestem facetem hetero. Miłość to miłość. Szczęście to szczęście. Mam gdzieś kto jest z kim. Skoro się kochają i jest im dobrze :)
To super.
Pozdrawiam :)

ocenił(a) film na 10
Damx123

Jak miło, że istnieją u nas, w Polsce cywilizowani ludzie, którzy potrafią spojrzeć na sprawę zdroworozsądkowo, są tolerancyjni i pozytywnie nastawieni :))

justinnes

Dziękuje :) zostałem tak wychowany,żeby nie oceniać człowieka po orientacji,po kolorze skóry,albo po wyznaniu religijnym.
Każdy ma prawo do miłości,i do szczęścia.Nie obchodzi mnie kto jak żyje,kto kim jest.Jeżeli nie krzywdzi innych.
Mam nadzieje,że kiedyś Polska taka będzie.Będzie otwarta na ludzi. A nie na hasła które nawołują do nienawiści.
Pozdrawiam :)

ocenił(a) film na 10
Agness_92

Również to zauważyłam. Na pewno więcej jest zwolenniczek, niż zwolenników. Gdyby jednak film był o kobietach, mnie osobiście by to nie przeszkadzało, jeśli wszystko zostałoby tak samo wspaniale przedstawione jak w Brokeback. Natomiast w niektórych mężczyznach odzywa się czysta hipokryzja - geje są straszni, obrzydliwi, ale na lesbijki zawsze miło popatrzeć. Paranoja.

ocenił(a) film na 10
justinnes

Dokładnie to miałam na myśli :D