Gdy obejrzałem ten film jak większości widzów poruszył mnie bardzo bo wiele aspektów przedstawionych w T.B.M widziałem w swoim świecie otaczającym mnie,ten film czegoś uczy i daje dużo do zastanowienia i przemyślenia.Ciekawi mnie wasza opinia czy jest szansa na zrobienie filmu o tej tematyce w realiach Polski?
Ludzie byli zniesmaczeni na sam fakt, że Raczek woli mężczyzn niż kobiety. Wydaje mi się, że gdyby taki film powstał byłoby mnóstwo głośnych tematów. Aczkolwiek nie można popadać w przesadę, są ludzie, którzy myślą racjonalnie, są wyrozumiali i tolerancyjni. Skoro liczba filmów romantycznych z udziałem kobiety i mężczyzny sięga tysięcy, dlaczego nie można nakręcić czegoś, co również dotyczy rzeczywistości i ludzkości. Takich filmów jest mało, a może i nawet za mało, przez co ludzie mają podejście do sprawy ... nie okłamujmy się, chore, mówiąc, ze homoseksualizm jest chorobą czy wytworem.
Myślę, że to byłby dobry pomysł, może naszą "tolerancyjną" Polskę choć po części by to zmieniło, jednak nie okłamujmy się, taki film musiałby być naprawdę dobry, bardzo przekonujący, a to byłoby trudne, zważywszy na to, jacy ludzie u nas biorą się za kręcenie filmów. Skoro TBM nie przemówiło do każdego, film musiałby być po prostu arcydziełem, a to chyba nierealne.
Moim zdaniem taki związek należałoby przedstawić w równie pięknej albo nawet piękniejszej (o ile to wogóle możliwe) oprawie. Po to, aby ludzie nietolerancyjni łatniej to przełknęli. Ale na to, aby ktoś zgodził się wyprodukować taki film z Polsce, potrzeba jeszcze dużo czasu....
dla niezorientowanych- nie jesteśmy aż tak bardzo do tyłu, w 2007 roku powstał polski film dokumentalny pt. "Homo.pl", opowiadający o ludziach zyjących w związkach homoseksualnych. Dokument, jak dokument, ja osobiście nie przepadam za tym gatunkiem, mimo to uważam że film warto obejrzeć. Niestety film nie doczekał się premiery na wielkim ekranie-premiera odbyła się na kanale HBO